• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A héten több vakcinaszállítmány érkezik

Egészségpolitika 2021.01.25 Forrás: MTI
A héten több vakcinaszállítmány érkezik

A Pfizertől összesen 36 270 ember beoltására elegendő oltóanyag jön, míg a Moderna vasárnapra ígért  9 ezer emberre elegendő mennyiséget.

Mindegyik vakcina működik - jelentette ki az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília közölte: a kutatók és a gyártók a saját hipotézisüknek, gyakorlatuknak megfelelően kezdenek kifejleszteni egy vakcinát. Jelenleg úgy tűnik, hogy a koronavírus ellen mindegyik típusú vakcina hatásos - tette hozzá.

Elmondta: a héten több vakcinaszállítmány érkezik. A Pfizertől összesen 36 270 ember beoltására elegendő oltóanyag jön, míg a Moderna vasárnapra ígért további 9 ezer ember beoltására elegendő mennyiséget.

Jelezte: az AstraZeneca is bejelentette, hogy kevesebb oltóanyagot tud szállítani az előzetesen ígérthez képest. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor és mennyi vakcina érkezik Magyarországra ettől a gyártótól - tette hozzá.

Közölte, látható, hogy a lekötött vakcinaszállítmányok akadoznak vagy nem az ígért mennyiségben érkeznek, ezért is fontos, hogy mindent megtegyen a kormány az oltóanyagok mennyiségének növeléséért.

Ezért is született megállapodás az orosz féllel - mondta -, e szerint egymillió ember beoltására elengedő (kétmillió adag) Szputnyik V vakcina érkezik majd Magyarországra. A készítményeket 30, 60 és 90 napos szállítási időn belül, három különböző részletben fogja megkapni Magyarország.

Hozzátette: az orosz vakcina beszállításának pontos időpontja még nem ismert.

Müller Cecília ezzel kapcsolatban hozzátette: az Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) minden gyártási tételt bevizsgál, ezek után tudják a gyártási tételeket "felszabadítani". Ez a vizsgálat vonatkozik a már Magyarországon lévő és a majdan érkező gyártási tételekre is.

Közölte, ugyancsak megállapodás készül a kínai Sinopharm cég koronavírus elleni vakcinájának vásárlásáról. Ez a készítmény elölt, inaktivált vírusvakcina, amely egy ismert, jól működő technológia. Utalt arra, hogy a H1N1 influenzajárvány idején csak ezek, a teljes elölt vírust tartalmazó oltóanyagok voltak hatásosak.

Jelen pillanatban úgy tűnik - emelte ki -, hogy bármelyik vakcina megfelelő hatékonyságot és biztonságot nyújt.

Az országos tisztifőorvos elmondta, eddig 146 695 ember kapta meg a védőoltás első dózisát, 9403-an pedig már a második adagot is.

Müller Cecília kitért arra, hogy a tapasztalatok azt mutatják: a második adag oltóanyag beadása után "picit hevesebb reakciók jelentkeznek". Az első adagnál jellemzően az ellenanyag-termelődés indul meg a szervezetben, a második oltás után ennek további termelődésével együtt beindul az úgynevezett sejtes immunitás - ismertette.

Ekkor olyan sejtek (memóriasejtek) alakulnak, amelyek emlékeznek a kórokozóra. Ennek a folyamatnak lehet az a következménye, hogy a második adag beadása után erőteljesebbek a helyi reakciók: bőrpír, hőemelkedés, egy-két napos láz, levertség, izomfájdalom. A láz paracetamol tartalmú készítményekkel enyhíthető.

Kiemelte, ezek a szervezet természetes reakciói az oltásra, "nem kell tőle megijedni", az oltóanyag hatásosságát mutatják.

A tisztifőorvos azt is kiemelte, hogy a következetes intézkedéseknek és az állampolgárok jogkövető magatartásának köszönhetően a magyar járványügyi adatok kedvezően alakulnak, de felhívta a figyelmet arra: több környező országban elindult a harmadik hullám és problémát okoznak a mutáns vírusok is.

Az elmúlt napon 844 új fertőzöttet regisztráltak, és jelentősen csökkent a koronavírus-szövődményben elhunytak száma is. A járvány kezdete óta 12 024-en haltak bele a fertőzés szövődményeibe Magyarországon. Kedvező adatnak mondta, hogy egyre emelkedik a gyógyultak száma. Ők 243 092-en vannak, míg az aktív fertőzöttek száma 105 302.

Kórházban a fertőzéssel összefüggésben 3817 embert ápolnak, közülük 247-en vannak lélegeztetőgépen.

Együttműködést kérnek a vendéglátóhelyek tulajdonosaitól, üzemeltetőitől

Két vendéglátóhelyet ideiglenesen bezártak a hétvégén a járványügyi szabályok megsértése miatt, e szabályok bevezetése óta összesen 119 ilyen eset volt - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese online sajtótájékoztatón hétfőn.

"A védekezés közös ügyünk", a szabályok betartása a járvány elleni védekezés garanciája. A vendéglátóüzletekre vonatkozó korlátozásokat akkor lehet enyhíteni, ha megfelelő mennyiségű vakcina érkezik, és sok embert beoltanak - hívta fel a figyelmet Kiss Róbert. Hozzáfűzve: egyelőre együttműködést kérnek a vendéglátóhelyek tulajdonosaitól, üzemeltetőitől.

Közölte azt is, hogy a hétvégén a rendőrök maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 569 emberrel szemben, a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatálybalépése óta pedig összesen 21 368 emberrel szemben intézkedtek.

Tájékoztatása szerint tömegközlekedési eszközökön, azok várakozóhelyein a szabálytalan maszkviselés miatt 31 esetben intézkedtek, kereskedelmi üzletekben, valamint bevásárlóközpontok területén pedig 36 emberrel szemben jártak el a rendőrök, mert nem, vagy nem megfelelően viselték a maszkot.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 781 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 204 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 577 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitva tartására vonatkozó szabályokat nem tartották be - mondta el Kiss Róbert.

Mint közölte, a hétvégén a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 1471 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök. November 4-étől vezették be a kijárási korlátozást, amelyet november 11-étől a kijárási tilalom váltott fel. November 4-étől 29 503 alkalommal kellett intézkedniük a rendőröknek a szabályokat be nem tartókkal szemben.

A hétvégén is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat: a korridorokon 184 rendőri intézkedés történt. Az átutazókat szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 10 345-szer intézkedtek.

A hétvégén 26 084 esetben ellenőrizték személyesen a rendőrök a hatósági házi karanténban lévőket. A hétvégén 5494 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, jelenleg 18 141-an vannak hatósági házi karanténban. Közülük 1760-an vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat - ismertette.

Kiss Róbert kitért arra is, hogy tavasz óta a járványüggyel összefüggésben 520 büntetőeljárást indítottak, eddig 100 gyanúsítottat hallgattak ki.

Kérdésre válaszolva közölte: a parkokban és zöldterületeken nem kell kötelezően a maszkot viselni, ugyanakkor a csoportosulások mellőzése, megfelelő távolság betartására kérte a kirándulókat.

Legolvasottabb cikkeink