• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A HGYE a gyermekek Covid-19 elleni védőoltásáról

Egészségpolitika 2021.04.08 Forrás: Weborvos Szerző:
A HGYE a gyermekek Covid-19 elleni védőoltásáról

Az első vizsgálati eredmények szerint a beoltott gyermekeket száz százalékban megvédte a vakcina.

A felnőttek körében egyre magasabb oltottság kapcsán felvetőik: kell-e, érdemes-e gyermekeket is oltani a koronavírus-fertőzés ellen? A kérdésben még a szakirodalom sem egységes, mondta dr. Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE) elnöke egy tegnapi online háttérbeszélgetésen. Egyelőre egyetlen oltóanyag, a Pfizer jöhet szóba oltásukhoz, ám egyre több vakcinával folyik klinikai kísérlet, s ennek köszönhetően körülbelül egy év múlva várható az új oltóanyagok megjelenése. Kérdés azonban, hogy a transzmissziót – vagyis azt, hogy bár tüneteik nincsenek, de a fertőzést továbbadhatják – a védőoltás ki tudja-e zárni.

Bár kevésbe gyakori a fertőzés okozta megbetegedés a 16-18 évesek körében, s minimálisan szenvednek súlyos tünetekkel, ám az új mutációk miatt némi változás figyelhető meg a korosztályban. Így nem lehet egyetlen kézlegyintéssel elintézni, hogy „esetükben enyhébb a betegség lefolyása, s hogy a koronavírus-fertőzés kizárólag csupán egy jóindulatú, ártalmatlan légúti betegség volna”, olvasható dr. Kovács Ákos, a HGYE alelnökének cikkében, amely a gyermekek oltásával foglalkozik – a szakmai dokumentumra Havasi Katalin hívta fel a figyelmet, s tegnap került fel a szervezet honlapjára.

Hazai adatok alig vannak speciálisan a korosztályra gyűjtve, a saját információik szerint körülbelül ötven gyermek került kórházba állapota miatt, és szerencsére halálos áldozatot nem szedett körükben a járvány. Ugyanakkor a felnőtt betegek egy részét sújtó poszt-Covid szindróma a gyermekeknél is előfordul.

Mivel lakosság egyötöde gyermek, így a magas átoltottsághoz (65-70 százalék), amely a nyájimmunitást biztosítaná, szükség lenne az ő beoltásukra is a HGYE álláspontja szerint. (Ez különösen akkor lenne eredményes, ha a transzmissziót meg tudnák akadályozni a védőoltások.) Bár Izrael példája a gyermekek oltásának kissé ellentmond, ugyanis a felnőttek magas átoltottsága csökkentette a gyermekek körében is a fertőzés terjedését. 

Mint Havasi Katalin tájékoztatásából kiderült: ugyan nem tudják az okát, de tény, hogy az egészen kicsi gyermekek kevésbé fertőznek, ha elkapják a Covid-19-et, ugyanakkor a 16-18 évesek a felnőttekhez hasonlóan fertőzik környezetüket.

Etikai okok miatt sokkal nehezebb a klinikai vizsgálat a gyermekek körében, ezért sokáig hiányoztak a gyermekekre vonatkozó biztonságossági és hatékonysági vizsgálatok. Jelenleg azonban már számos klinikai vizsgálat folyik gyermekek bevonásával, többségében a messenger RNS (mRNS) tartalmú vakcinák alkalmazásával. A Pfizer az FDA és az EMA sürgősségi felhasználási engedélyével rendelkezik 16 évesnél idősebbek számára, olvasható Kovács Ákos cikkében, amely az első vizsgálati eredményekről is hírt ad. „A vállalat február végén zárta le az adatgyűjtést egy 12-15 év közötti serdülők bevonásával végzett vizsgálatába, és már be is jelentették az első eredményeket. 2260 gyermeket vizsgáltak, a gyermekek fele vakcinát, másik fele placebót kapott. A vizsgálat során 18 igazolt Covid-19 esetet regisztráltak, mindet a placebo csoportban, szerencsére egyik eset sem volt súlyos. A vakcinált csoportban egyetlen megbetegedés sem fordult elő, az oltás tehát 100%-ban hatékonynak bizonyult” – olvasható a klinikai vizsgálatokról.

A HGYE azt javasolja, hogy a krónikus betegségben, veleszületett rendellenességgel élő 16-18 éveseket szervezett formában oltsák be minél hamarabb. Javaslatukkal megkeresték az országos tisztifőorvost és a szakminisztériumot is. Azt tartanák legjobb megoldásnak, ha saját házi-, illetve házi gyermekorvosuk oltaná a fiatalokat. Az egészséges kamaszokat az oltási kapacitás függvényében javasolják oltani. Örömmel hallották, hogy a miniszterelnök megemlítette a 16-18 éves korosztály oltását azzal, hogy szakmai állásfoglalásra várnak ebben a kérdésben. Az biztos, hogy az oltási regisztrációs rendszer már elfogadja a jelentkezésüket.

Bár a tervek szerint április 19-én nyitnak az iskolák, óvodák, jelenleg sok szülő nem akarja, hogy a gyermeke közösségbe járjon a járvány idején. A házi gyermekorvosok ugyanakkor nem szeretnének „hamisigazolás-gyárként” működni, fogalmazott Havasi Katalin. Mint mondta, a szülőknek törvényes lehetőségük van arra, hogy az iskolától kérjék az iskola látogatása alóli felmentést.

Gyermekek koronavírus elleni oltásáról szóló cikk, amelyet dr. Kovács Ákos, a HGYE alelnöke írt, itt olvasható.

Legolvasottabb cikkeink