• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A HIV és a koronavírus megfér egymás mellett

Egészségpolitika 2020.05.15 Forrás: Weborvos Szerző:
A HIV és a koronavírus megfér egymás mellett

Az AIDS halálos áldozatainak száma Magyarországon a regisztráció bevezetése óta 415 fő.

Úgy tűnik, a gyógyszerrel kezelt HIV-vírusfertőzés nem okoz fokozott kockázatot a mostani COVID-19 járvány alatt. Ez azt jelenti, hogy eddig egyetlen HIV-fertőzöttről sem tudnak, aki Magyarországon elkapta a koronavírust. Sőt, Olaszországban, ahol mindkét fertőzésből sokkal többet regisztráltak, ott is csak egy súlyos covidos betegről jegyezték fel, hogy HIV fertőzött is. Minderről dr. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének főorvosa beszélt pénteken annak kapcsán, hogy vasárnap lesz az AIDS-betegségben Elhunytak Világnapja.

Az utolsó adatok szerint Magyarországon körülbelül 4 ezer HIV fertőzöttet regisztráltak 1985 óta, közülük 1040-en betegedtek meg AIDS-ben. A halálos áldozatok száma Magyarországon a regisztráció bevezetése óta 415 fő. Az áldozatokról 1983 óta világszerte gyertyagyújtással emlékeznek meg minden május harmadik vasárnapján. A betegség hazai áldozataira idén a Szent László Kórház kertjében gyertyagyújtással emlékeznek meg.

A pénteki tájékoztatón Szlávik János elmondta, hogy szerencsére Magyarországon nem robbant be az AIDS, igaz, azért évről-évre 200-300 új HIV-fertőzöttet regisztráltnak. Évente a fertőzöttek között körülbelül 50 AIDS beteget találnak, a halálos áldozatok száma pedig stabilan 10-15 között mozog az utóbbi években.

Megnyugtató hír, hogy a jelenlegi nemzetközi tudományos konszenzus szerint a COVID–19 vírusfertőzés a HIV-pozitívaknál nem okoz súlyosabb tüneteket, amennyiben nem immunszuppresszáltak, illetve nincs más társbetegségük. Tehát "a két vírusbetegség megfér egymás mellett". A főorvos azonban azt is hangsúlyozta, ha nincs is az átlagnál nagyobb rizikója a HIV fertőzésnek, nagyon fontos, hogy az érintettek is betartsák az óvintézkedéseket, tehát a távolságtartást, a maszkviselést, a fertőtlenítést, rendszeres kézmosást és rájuk is vonatkozik, hogy ha tehetik, maradjanak otthon.  

Felhívta arra is a figyelmet, hogy a HIV-fertőzötteknek, különösen most, rendkívül fontos betartani az antiretrovirális kezelést, amely azt jelenti, hogy naponta egy gyógyszert kell bevenniük. Ezek az új, hatékony készítmények egyre kevesebb mellékhatást okoznak, miközben a vírusszámot rendkívüli mértékben lecsökkentik. Tehát ezzel az államilag finanszírozott terápiával tulajdonképpen teljes életet lehet élni, és akár a 70-80 éves kort is meg lehet érni. Ehhez persze az kell, hogy az érintettek tudjanak a fertőzésükről és jelentkezzenek is egy centrumba.

Szlávik János szerint továbbra is magas azoknak az aránya, akiket csak a betegség előrehaladott szakaszában, már AIDS-betegként szűrnek ki. Nekik pedig már sokkal nehezebb segíteni. Jelenleg egyébként 2200-an kapják a terápiát, miközben a főorvos becslése szerint körülbelül 3000-4000 HIV-fertőzött él Magyarországon. A kezelésben nem részesülők többsége nem tud az érintettségéről, de több százan lehetnek olyanok is, akik tudnak HIV-pozitív státuszukról, de a kezelést – valamilyen okból – még nem kezdték el. Nekik mindenképpen érdemes a lehető leghamarabb bejelentkezni akár a fővárosban, akár Miskolcon, Debrecenben vagy Pécsett egy centrumba, hogy elkezdhessék a gyógyszeres terápiát.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint továbbra is végeznek HIV-szűrést kedd és csütörtök délutánonként a IX. kerületben az Albert Flórián út 2-6. szám alatt. A gyorstesztes szűrés térítésköteles, a vénás vérből végzett teszt pedig ingyenes. Május 11-től szerdánként 16-18 között újraindul az ingyenes, kombinált gyorstesztes HIV-, hepatitis B, C és szifiliszszűrés a VIII. kerületi Déri Miksa utcában is.

Legolvasottabb cikkeink