• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A hivatal nem ellenőriz, hanem koordinál

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A hazai élelmiszerbiztonság érdekében ki kell kényszeríteni a vállalkozói tisztességet, a jogszabályok betartását.

Képünk illusztráció
Ezt a következtetést vonta le a Magyar Élelmiszer-iztonsági Hivatal (MÉBIH) főigazgatója a húsvét előtti élelmiszer-ellenőrzések egyik tanulságaként. Dr. Szeitzné dr. Szabó Mária a témáról pénteken rendezett sajtótájékoztatón elmondta, hogy az ünnep előtti 11. héttől az élelmiszerellenőrző hatóságok több mint 18 ezer alkalommal vizsgáltak előállító vagy forgalmazó létesítményt. Az ellenőrzések 16,3 százalékánál tapasztaltak olyan hiányosságot, amit bírság kiszabásával kellett szankcionálniuk: összesen több mint 344 millió forint megfizetésére kötelezték a mulasztókat.

A kis- és nagykereskedelem, illetve a vendéglátás és a közétkeztetés egységeiben tett ellenőrzések tapasztalatai arra utalnak, hogy a korábbi, nagy visszhangot kiváltó szigorú ellenőrzésekkel már értek el eredményeket. Az ellenőrök ugyanis a fogyasztók egészségét súlyosan veszélyeztető jelenséget nem tapasztaltak, a hatóságok pedig csupán egy cukrászdában és egy italboltban találtak olyan mértékű hiányosságokat, hogy fel kellett függeszteniük az egységek működését.

A főigazgató beszámolója szerint élelmiszerbiztonsági és az ehhez kötődő minőségi szempontból a vizsgált termékek 96 százaléka megfelelő volt. Ha azonban a fogyasztók megfelelő tájékoztatását, a jelölési és összetételi hiányosságokat is figyelembe vesszük, a kifogások jóval nagyobb arányúak, például a tormánál 90 százalékosak voltak.

Dr. Szeitzné dr. Szabó Mária felhívta a figyelmet arra, hogy a 2003-ban létrehozott, az Egészségügyi Minisztérium irányításával működő élelmiszerbiztonsági hivatal közvetlenül nem folytat ellenőrzéseket - ezt a feladatot továbbra is a korábban alapított hatóságok és intézetek látják el. A MEBIH elsősorban hiteles, naprakész információkkal, az élelmiszer- és takarmánybiztonsági veszélyhelyzetek gyors jelzésével, az egészségi kockázatok felmérésével, a hatósági intézkedések és a tudományos tevékenység koordinálásval segíti elő a hazai élelmiszerbiztonság javulását.