• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

A jutalmazottak körének felülvizsgálatát kérik

Egészségpolitika 2020.06.14 Forrás: Weborvos
A jutalmazottak körének felülvizsgálatát kérik

A MOSZ és a FESZ elfogadhatatlannak tartja, hogy bizonyos rétegeket a kormányzat kizár az egyszeri juttatásból.

A Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ), és a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) megdöbbenéssel értesült arról, hogy a miniszterelnök által beígért egyszeri bruttó 500 000 forintos juttatást nem minden egészségügyi és egészségügyben dolgozó kapja meg - írta a két szervezet közös közleményben.

Így nem kapják meg ezt az összeget többek között a szociális ágazatban dolgozók, a közforgalmi gyógyszertárak dolgozói sem, annak ellenére, hogy a járvány egyik gócpontja a szociális ellátóhálózatot érintette. Kimaradtak a jogosultak köréből azok, akiknek jogviszonyát április 1-és június 19 között a járvány ideje alatt a foglalkoztató a visszafogott egészségügyi szolgáltatások vagy a járvány terjedésének megelőzése okán szüntette meg, holott évek óta gyógyító munkát végeznek, pld a 65 év feletti orvosok, vállalkozói szerződéssel foglalkoztatott nővérek, orvosok, de azok az egészségügyi felsőfokú képzésben vagy doktori képzésben lévő hallgatók sem részesülnek a jutalomban- az orvostanhallgatók  kivételével -, akik szintén munkát vállaltak a járványügyi feladatok végzésében.

Ugyanígy nem fizetik meg ezt az összeget azon egészségügyi dolgozók több csoportjának sem, akik nem a közfinanszírozott ellátásban dolgoznak, dacára annak, hogy az egészségügyi dolgozókat érintő - még a mai napon is fennálló – korlátozások minden egészségügyi dolgozót egységesen sújtanak. Azt pedig, hogy ki számít egészségügyi dolgozónak, az 1997. évi CLIV. törvény határozza meg.

A MOSZ és a FESZ éppen ezért elfogadhatatlannak tartja, hogy ebből az egyszeri juttatásból ezen rétegeket a kormányzat kizárja!

A MOSZ és a FESZ határozottan kéri az 500 000 Ft jutalomban részesülők körének felülvizsgálatát annak érdekében, hogy minden egészségügyi és szociális intézményben és szervezetnél dolgozó részesüljön belőle, függetlenül a foglalkoztatás jogviszonyától és az intézmény fenntartójától.

Ugyanakkor arra is szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy az egészségügyi és szociális ágazatban a bizonytalan juttatások helyett kiszámítható, a felelősséggel és a terheléssel arányos, méltó bérekre, kiszámítható életpályára és megfelelő munkakörülményekre van szükség - áll a közleményben.

Legolvasottabb cikkeink