• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A könnyebb munkavállalásért az EU-ban

Egészségpolitika Forrás: GYEMSZI-ESKI

Az Európai Szakmai Kártya egy elektronikus igazolás lesz a dolgozók számára.

Az Európai Parlament 2013. október 9-én elfogadott egy javaslatot a Szakmai Képesítésekre vonatkozó Irányelv (2005/36/EK) módosítására, amely több - elsősorban egészségügyi - szakma képviselője számára megkönnyíti az EU más tagállamában való munkavállalást. A szakemberek elektronikus igazolást (Európai Szakmai Kártyát) kérvényezhetnek, amely lehetővé teszi a szolgáltatások nyújtását, illetve a letelepedést az EU valamely másik tagországában - olvasható a GYEMSZI-ESKI honlapján EU Parlamenti Hírek alapján.

Bernadette Vergnaud, a témáért felelős EP-képviselő (S&D, Franciaország) így foglalta össze a fejleményeket: "Az Európai Szakmai Kártya bevezetése, az egységes képzési keretek meghatározása, és a szakmai tapasztalatként elfogadott gyakornoki idő nagyban megkönnyíti a munkaerő európai mozgását, és biztonságosabbá teszi a külföldi munkavállalást".

Jelenleg mintegy 800 szabályozott szakma van az EU-ban, melyek végzéséhez speciális képesítés vagy diploma szükséges. A jelenleg érvényben lévő Szakmai Képesítésekre vonatkozó Irányelv értelmében ezek közül hét szakmát ismernek el automatikusan az Európai Unióban: orvos, fogorvos, gyógyszerész, ápoló, szülésznő, állatorvos, építész.

A Parlament által elfogadott módosítások lehetővé teszik az Unió egy másik tagországában dolgozni kívánó szakemberek számára, hogy a szakképesítésüknek a korábbinál gyorsabb elismerése érdekében saját országukban, anyanyelvükön kérvényezzék az Európai Szakmai Kártyát, azaz egy virtuális igazolást a szakképesítéseikről.

Az Európai Szakmai Kártya kibocsátása egy már meglévő elektronikus információs rendszeren alapul a tagállami hivatalok között. Ezt a belső piaci információs rendszert (Internal Market Information System, IMI) a 1024/2012/EU európai parlamenti és tanácsi rendelettel hozták létre. Ebből kifolyólag a Parlament által elfogadott irányelv-javaslat erre a rendeletre vonatkozóan is tartalmaz módosításokat.

Az új szabályozások értelmében rövid távú külföldi munkavállalás esetében a kártyát a származási ország állítja ki, amennyiben viszont a munkavállaló le is kíván telepedni a másik országban, akkor a fogadó ország bocsátja ki a virtuális igazolást. Ha az illetékes hatóság az irányelvben megadott határidőn belül nem válaszol az elismerésre irányuló kérvényre, az a szakmai képesítés hallgatólagos elismerésének minősül.

Az irányelv-javaslat egy figyelmeztető rendszer kialakítását is magában foglalja, amely megnehezítené a másik tagállamban való munkavállalást azok számára, akiket hazájukban eltiltottak szakmájuk gyakorlásától. Azok az orvosok, állatorvosok, ápolók, akik ellen saját hazájukban fegyelmi vagy büntetőjogi eljárás folyik, tevékenységüket más tagállamban sem folytathatják. Az ilyen jellegű szankciókról minden EU-tagországot három napon belül tájékoztatni kell.

A szabályozott szakmák rendszerének átláthatóbbá tétele érdekében a módosított szabályozások előírják, hogy a Bizottság hozzon létre egy nyilvános adatbázist ezen szakmák számára. Ez a tagállamoktól kapott információkat gyűjtené össze. A tagországoknak demonstrálniuk kell egymás számára, hogy bármely adott szakmára vonatkozó döntéseik arányosak, és nem diszkriminatív jellegűek.

Az irányelv-módosítás tervezetét az EP-képviselők 596 igen, 37 nem szavazat és 31 tartózkodás mellett fogadták el, de formálisan még jóvá kell hagyniuk az EU tagállamoknak. A tagországoknak két éven belül kell megvalósítaniuk a módosított irányelv saját jogrendszerbe történő integrálását.