• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A kórházátalakítások veszélyeire figyelmeztet az MSZP

Egészségpolitika Forrás: MTI

A Fidesz szerint viszont egyértelműen a kórházak és az ott dolgozók érdeke az államosítás.

Az MSZP szerdán arra hívta fel a figyelmet, hogy a korábban állami tulajdonba került, gazdasági társaságként működő 28 kórház költségvetési intézménnyé alakítása azt jelenti: az ott dolgozókat is érinti a 62 éven felüliek kényszernyugdíjazása.

Kökény Mihály, az MSZP egészségpolitikai tanácsadó testületének elnöke sajtótájékoztatóján elmondta: a parlamentnek pénteken benyújtott, és hétfőn tárgyalni kezdett kormányjavaslat példátlan gyorsasággal szüntetné meg az említett gazdasági társaságokat. Ez azt jelenti - folytatta -, hogy a szóban forgó 28 kórház dolgozóira is vonatkozik majd az az előírás, hogy nyugdíj mellett nem dolgozhatnak, csak ha kérelmezik továbbfoglalkoztatásukat.

Kökény Mihály szerint ráadásul kétséges, hogy a kórházak az átalakítás után is fizetni tudják-e majd alkalmazottaiknak az eddig kollektív szerződésben biztosított juttatásokat.

Az MSZP-s politikus, volt egészségügyi miniszter véleménye szerint az előterjesztés azt vetíti előre, hogy a kormány "végleg ki akarja seprűzni" az egészségügyből a magánszektort, illetve az annak befogadására alkalmas működési formákat.

"A 28 kórházra ráhúzzák a költségvetési intézmény kényszerzubbonyát (...), így azok visszasüllyednek az államszocializmus (...) teljesítményellenes világába" - hangoztatta.
Beszélt arról is, hogy a kórházak államosítása kudarcot vallott, működésükhöz hiányzik a korábbi önkormányzati hozzájárulás, rekordot döntött az adósságállományuk, és nem hozott megtakarítást a központosított közbeszerzés sem.

Az MSZP, ha lehetősége lesz rá, visszaszorítja a túlzott állami hatalmat az egészségügyi intézmények fenntartásában - jelentette ki Kökény Mihály, utalva arra, hogy az önkormányzatok több mint 90 százaléka - a kormány várakozása ellenére - nem válik meg szakrendelőitől.

Fidesz: a kórházaknak és dolgozóiknak is jó az átalakítás
A Fidesz szerint a kórházak költségvetési intézménnyé alakítása egy újabb fontos lépése a megkezdett állami feladatátvállalásnak, amely egyértelműen a kórházak és az ott dolgozók érdekét szolgálja. Bene Ildikó, a kormánypárt országgyűlési képviselője erről szóló közleményét szerdán juttatta el az MTI-hez, azt követően, hogy Kökény Mihály, az MSZP egészségpolitikusa arról beszélt: a korábban állami tulajdonba került, gazdasági társaságként működő 28 kórház költségvetési intézménnyé alakítása azt jelenti, hogy az ott dolgozókat is érinti a 62 éven felüliek kényszernyugdíjazása.

A Fidesz politikusa ezzel szemben úgy látja: az átalakítás komplex módon kezeli a gazdasági társaságok működése során felmerült nehézségeket, biztosítja az EU-s forrásból megvalósult és folyamatban lévő fejlesztéseket, a gazdálkodás és a beszerzések takarékosabbak lehetnek.

Bene Ildikó közleménye szerint az erről szóló törvényjavaslat, amelynek tárgyalását már megkezdte az Országgyűlés, a munkavállalók érdekeit tartja szem előtt: a közalkalmazotti jogállás előnyösebb, biztonságosabb jogviszonyt teremt a dolgozóknak.  A Fidesz az egészségügy és az egészségügyi dolgozók helyzetének javításán dolgozik. A kormány segíti a kórházak adósságállományának csökkentését, következetesen folytatja a dolgozók bérének rendezését - szerepel a kommünikében, azzal együtt, hogy a bérfejlesztés idén is folytatódik a szektorban.

A képviselő azt írta: a Gyurcsány-Bajnai-kormányok tették tönkre a magyar egészségügyet, kórházakat zártak be, cserbenhagyták a betegeket és a dolgozókat. "A bankárkormány egyedüli célja az egészségügyben is csak a profitszerzés volt" - fogalmazott.