• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A Kúriához fordul a gyógyszerészeti intézet

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

Tovább pereskedik az OGYÉI a Prompt Pharma ellen kiadott határozata védelmében. A cég helyreigazítást kér.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet ellenében döntött a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a Prompt Pharma által kifogásolt, 2013. szeptember 30-án kelt határozata ügyében.

Mint arról már korábban az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) már tájékoztatta a közvéleményt, a gyógyszerellátási lánc biztonságosságának fenntartása érdekében 2013. szeptember 30-án kelt határozatával a gyógyszer-nagykereskedelemmel foglalkozó Prompt Pharma Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.-t a lehető legsúlyosabb szankcióval sújtotta. Visszavonta a cég gyógyszer-nagykereskedelmi engedélyét és ötszázmillió forint összegű pénzbírság kiszabásáról határozott. (A korábbi határozatot itt találja)

A gyógyszerészeti államigazgatási szerv a cégnél végzett hatósági ellenőrzés során számos szabálytalanságot tárt fel, a vizsgálat bebizonyította, hogy a Prompt Pharma nagy mennyiségű és értékű rákgyógyszert szerzett be ellenőrizetlen forrásból, majd a gyógyszereket a legális gyógyszerellátási lánc csatornáin keresztül külföldi uniós országba értékesítette. Ezeket a gyógyszertételeket a magyar gyógyszerészeti államigazgatási szerv más jelzések alapján kivonta a forgalomból, és értesítette a külföldi illetékes hatóságokat is.

Az OGYÉI határozata ellen a Prompt Pharma keresetet nyújtott be a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz. A mai nap folyamán, 2015. június 8-án a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság – eljárásjogi szabálysértésre hivatkozással – hatályon kívül helyezte a gyógyszerészeti államigazgatási szerv 2013. szeptember 30-án kelt határozatát - tudatta az Intézet közleménye.

Az ítélet kapcsán az OGYÉI főigazgatója, dr. Pozsgay Csilla elmondta, hogy az ügyben az OGYÉI a tényállást teljes mértékben feltárta, az alkalmazott szankció súlyával kapcsolatban a bíróság az ítélet kihirdetésekor nem fogalmazott meg ellenvéleményt. Ennek megfelelően a megismételt eljárásban az intézet a már a korábbi eljárásában beszerzett és rendelkezésére álló bizonyítékok felhasználásával fogja ismételt határozatát meghozni.

A gyógyszerészeti államigazgatási szerv hatáskörébe tartoznak a gyógyszer-felügyeleti, valamint a gyógyszerellátással kapcsolatos hatósági feladatok, így különösen a lakossági ellátási láncba kerülő gyógyszerek hatósági ellenőrzése. A társadalomnak – mind a hazai, mind a külföldi betegek szempontjából – kiemelkedő érdeke fűződik ahhoz, hogy a gyógyszer-nagykereskedelem eredményeként, a lakossági gyógyszerellátón keresztül a gyógyszertárakhoz és azokon keresztül a lakossághoz kizárólag megbízható és ellenőrzött forrásból származó, az egészségre veszélyt nem jelentő gyógyszerek jussanak el. A gyógyszert vásárlók egészségének megóvása jelentős, kiemelten védendő társadalmi érdek, az OGYÉI pedig a múltban és a jövőben is mindent megtesz ezért – hangsúlyozta az intézet főigazgatója.

Az OGYÉI álláspontja alapján a korábban kiszabott bírság mértéke arányban áll az elkövetett jogsértés súlyával, hiszen a gyógyszer-nagykereskedelemmel foglalkozó cég egy különösen kiszolgáltatott betegcsoport sérelmére, adott esetben életmentő készítmények körében követte el a cselekményt.

Az ítélet kézhezvételét követően dönt az OGYÉI a további lépésekről és a Kúriához fordul jogorvoslatért. Az OGYÉI az ítélet kézhezvételéig az üggyel kapcsolatban nem nyilatkozik - áll a közleményben.

A PROMPT PHARMA Kft. közleménye
A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság jogerős ítéletével a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézet (GYEMSZI-OGYI) OGYI/2792-127/2013. számú PROMPT-PHARMA Kft-t elmarasztaló, 500 milliós rekord bírságot kiszabó határozatát hatályon kívül helyezte és a jogutód Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet (OGYÉI) új eljárás lefolytatására utasította.

Az alábbiakban olvasható a társaságnak az OGYÉI főigazgatója részére írt levele. Ezen túlmenően a Prompt Pharma Kft. nem kíván nyilatkozni a jogerős határozat kézhezvételéig.

Tisztelt Főigazgató Asszony!

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság 2015. június 8. napján jogerősen ítéletével hatályon kívül helyezte a Prompt Pharma Kft. gyógyszer-nagykereskedelmi engedélyét visszavonó és a társaságot 500 millió forint bírsággal sújtó határozatot. A bírósági ítéletről ugyanezen a napon a honlapjukon közzétett, valamint az MTI-hez eljuttatott közleményükkel kapcsolatban az alábbiak szerint helyreigazítási kérelemmel élek.

A közleményben foglaltak nem felelnek meg a bírósági tárgyaláson elhangzottaknak. A bíróság első fokon jogerős ítéletében az OGYÉI határozatát nem csupán eljárásjogi okokból helyezte hatályon kívül, hanem anyagi jogi okokból (így többek között hatálytalan jogszabály alkalmazása miatt), valamint megalapozatlanság miatt is (az OGYÉI nem tárta fel és nem bizonyította kellő mértékben a tényállást). A bíróság emellett kifejezetten kiemelte azt is, hogy eltúlzottnak tartja a kiszabott szankciót.

Ennek megfelelően a közleményükben foglalt állításokat jogerős és végrehajtható bírósági határozat cáfolja. Eszerint a Prompt Pharma Kft. nem forgalmazott illegális gyógyszerkészítményt, gyógyszer-nagykereskedelmi tevékenységével senkinek az életét, testi épségét és a gyógyszerbiztonságot sem veszélyeztette.

Kérem, hogy a közleményt a fentieknek megfelelően helyesbíteni, és erről úgy az írott, mint az elektronikus médiát maga is tájékoztatni szíveskedjen!

Kérem ezen felül, hogy a jogerős bírósági ítéletnek megfelelően a Prompt Pharma Kft.-vel szemben meghozott határozatot a honlapjáról távolítsa el, mert közzétételének a jogszabályi feltételei a kihirdetéssel jogerőre emelkedett bírósági ítélettel megszűntek!

Kérem továbbá, hogy a jogellenesen kiszabott bírságnak a Prompt Pharma Kft. részére való visszafizetése, valamint a Prompt Pharma Kft.-nek gyógyszer-nagykereskedelmi engedéllyel rendelkező vállalkozások nyilvántartásába való visszahelyezése iránt haladéktalanul intézkedni szíveskedjen! E körben felhívom a figyelmét arra a körülményre, hogy sem a felülvizsgálati kérelem előterjesztésének, sem a végrehajtás felfüggesztése iránti kérelem előterjesztésének a jogerős bírósági határozat végrehajtására nincsen halasztó hatálya.

Amennyiben a fenti kéréseinknek a Tisztelt Hatóság egy munkanapon belül nem tesz eleget, úgy készek vagyunk a Prompt Pharma Kft. jogos igényeinek jogi eljárás keretében is érvényt szerezni.

A fentieken túlmenően a Prompt Pharma Kft. sem kíván nyilatkozni a jogerős határozat kézhezvételéig.

Budapest, 2015. június 9.

Üdvözlettel,
Kelemen Tibor ügyvezető
Prompt Pharma Kft.