• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

A MEOSZ egy emberként áll Dr. Cserháti Péter mögött

Egészségpolitika 2020.04.14 Forrás: Weborvos
A MEOSZ egy emberként áll Dr. Cserháti Péter mögött

A felmentéséről szóló médiában megjelent hírek óta mozgássérült emberek százai kerestek meg felháborodva.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége a több százezer mozgáskorlátozott ember nevében köszönetét fejezi ki Dr. Cserháti Péternek az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet felmentett főigazgatójának a lelkiismeretes szakmai munkájáért, a munkásságáért. Egy emberként állunk Ön mögött, ahogy Ön tette a betegei ágyánál!Közösségünk mély megdöbbenéssel fogadta Dr. Cserháti Péter felmentését és értetlenül áll Dr. Kásler Miklós miniszter húsvét ünnepén meghozott döntése előtt.

Annál is inkább, mert Dr. Cserháti Péter minden eszközzel megtett mindent nemcsak az OORI élén, hanem minden  más módon azért, hogy a betegellátás minősége a legmagasabb szinten tudjon megvalósulni hazánkban. Nemcsak szakemberként cselekedett az emberekért, hanem magánemberként is – fogalmazott Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke Dr. Cserháti Péternek intézett köszönő levelében, melyet változtatás nélkül közlünk:

Dr. Cserháti Péter PhD részére

Tisztelt Főigazgató Úr!

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (a továbbiakban: MEOSZ), mint a mozgáskorlátozott emberek országos érdekképviseleti, érdekvédelmi szervezete elnökeként több százezer magyar mozgáskorlátozott ember nevében mondok köszönetet Önnek.

Mély megdöbbenéssel fogadta közösségünk az OORI főigazgatói megbizatásából való felmentését. Értetlenül állunk Dr. Kásler Miklós miniszter húsvét ünnepén meghozott döntése előtt. Főigazgató Urat a magas szakmai színvonalú ellátásáért elkötelezett szakemberként, emberként ismerhettük meg. Minden eszközzel megtett mindent nemcsak az OORI élén, hanem minden más módon azért, hogy a betegellátás minősége a legmagasabb szinten tudjon megvalósulni hazánkban. Nemcsak szakemberként cselekedett az emberekért, hanem magánemberként is. Mély vallásossága a magánéletében is cselekvésre késztette, ha tenni kellett nehezebb helyzetben lévő embertársaiért. Nemcsak a saját felősségi körébe tartozó kötelezettségeinek tett maximálisan eleget, hanem minden módon szolgálta a gyógyítás, a rehabilitáció fejlődését. Minden szakmai jobbító szándék mögé beállt szakmai tudásával segítve ezen kezdeményezéseket.

Megalapozott szakmai tudására folyamatosan támaszkodhattak más kormányzati fejlesztések területén is. Miniszterelnök Úr és Dr. Kásler Miklós miniszter is többször adott bizalmat Önnek, amikor ezen fejlesztések felelős vezetői feladatát delegálták Önre. 2010 óta a kormány minden ciklusán átivelő megbízható szakmai partnere volt a magyar kormánynak, és minden megbízatás a szakmai tudásának elismerését jelezte mindannyiunk számára. Tudtuk, jó kezekbe helyezték az adott terület problémáinak megoldását.

A COVID-19 járvány az egész világot, minden társadalmat és az országok egészségügyi ellátását nehéz és váratlan helyzetbe hozta. A magyar kormány, Miniszterelnök Úr és Dr. Kásler Miklós, mint az egészségügyi szakpolitika első számú vezetője és a magyar egészségügy is igen nehéz megoldásra váró helyzetbe kerültek. Minden nap figyelemmel kísérjük a munkájukat, ebben a mindenkit próbára tevő helyzetben.

Most minden magyar embernek egy emberként kell mindent megtennie azért, hogy közösségünk a legkisebb veszteség mellett tudja átvészelni a ránk háruló vészhelyzetet. Ismerve Főigazgató Úr szakmai elkötelezettségét kérdések merülnek fel bennünk. Milyen orvosszakmai szempont alapján kényszerült abba a helyzetbe, hogy az utasításban megfogalmazott kérésnek nem tudott eleget tenni még április 10-én? Nem olyan szakembernek ismertük meg munkássága alatt, aki megalapozott indok nélkül nem tesz eleget szakmai elvárásoknak.

Levélben kerestem meg Dr. Kásler Miklós miniszter urat is ahol több kérdést tettem fel a döntésnek háttéréről, többek közt:

- Miniszter úr vizsgálta-e ezen szempontokat, és mint a magyar egészségügyi szakpolitikáért felelős miniszter segítette- e a végrehajtásban a Főigazgató munkáját?

- Kivizsgálta-e alaposan a helyzetet, vagy csak számokra alapozva hozott döntést, nem mérlegelve más szempontokat?

Jogi szempontból is felmerül egy kérdés részünkről:

A 2020. április 10-én közölt adatokra hivatkozva 2020. április 12-én született döntés a felmentésről, holott a teljesítés határideje 2020. április 15. volt. Megkérdeztem azt is, ha 2020. április 15-én az utasításban foglaltak teljesülnek, visszavonja-e a felmentését megalapozottság hiányában?

Tudomásunk szerint több kórházban ugyanígy folyamatosan zajlanak a „kiürítések“, a fekvő betegeknek adott távozási időpontok még életben vannak, és kedd reggelre tudják biztosítani az utasításban vállaltakat. Bízom abban, hogy az OORI főigazgatója esetében nem eltérő gyakorlatot folytattak.

Miniszterelnök Urat is megkerestem levélben, hogy közbenjárásával segítse a jelen helyzet tisztességes megoldását.

A felmentéséről szóló médiában megjelent hírek óta mozgássérült emberek százai kerestek meg felháborodva.

A MEOSZ köszönetét fejezi ki Önnek - nekünk továbbra is OORI főigazgató – lelkiismeretes szakmai munkájáért, munkásságáért! Egy emberként állunk Ön mögött, ahogy Ön tette a betegei ágyánál!

Áldott Húsvéti Ünnepet kívánok!

Budapest, 2020. április 13

Kovács Ágnes
elnök

A MEOSZ Orbán Viktorhoz címzett levele

A MEOSZ Kásler Miklóshoz írt levele

Legolvasottabb cikkeink