• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

A MEOSZ tiltakozik a rehabilitációs intézet beolvasztása ellen

Hírek 2020.12.23 Forrás: MEOSZ
A MEOSZ tiltakozik a rehabilitációs intézet beolvasztása ellen

A mozgáskorlátozottak szövetsége szerint veszélyben a fogyatékos emberek minőségi rehabilitációja.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) tiltakozik az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) önállóságának megszüntetése és más intézményekkel való tervezett „összeolvasztása“ ellen! - áll a szövetség keddi közleményében. 

Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke prof. Dr. Kásler Miklós emberi erőforrások miniszteréhez fordult, s levelében kérte: az ad-hoc intézkedések helyett következetes szakpolitikai döntések szülessenek, s a tervezés folyamatába vonják be a rehabilitációban érintettek érdekvédelmét ellátó MEOSZ-t. Kovács Ágnes a fogyatékossá vált személyek rehabilitációját szem előtt tartva követelte az OORI-ban folyó, a mozgáskorlátozott emberek számára kiemelten fontos orvosszakmai munka megerősítését és fejlesztését, az intézet önállóságának biztosítása mellett. A MEOSZ elnöke választ vár a minisztertől a tervezett intézkedéseiről, illetve arról, hogy miként garantálja mindazt, amit Szövetségünk szigorú szakmai szempontok alapján az általa képviselt fogyatékos emberek ellátása érdekében fogalmazott meg.  

Kovács Ágnes, azután kereste meg az emberi erőforrások miniszterét, miután a szövetség arról értesült, hogy ismét előkerült az az 1996-ban és 2007-ben már elvetett gondolat, miszerint összevonnák az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetet (OORI)  az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetet (ORFI) és a Sportkórház-Országos Sportegészségügyi Intézetet. Három olyan szakterületről van szó, amelyekben csak részben közös, hogy a mozgásszervekkel is foglalkoznak, ugyanis azt más-más esetekben, más célkitűzéssel, más módon teszik.

A fogyatékos személyekkel elsődlegesen foglalkozó rehabilitációs terület országos intézete önállóságának megszüntetése azzal a veszéllyel járhat, hogy megnehezedik ennek a szakterületnek az utóbbi években látható örvendetes fejlődése, ismertségének és elismertségének növekedése. Egy nagy intézmény részeként nem tudja ugyanazzal a súllyal képviselni a fogyatékosság megelőzésének, csökkentésének feladatait, a fogyatékossá vált személyek segítését. Amikor az aktív ellátás „árnyékában” folyik a tevékenység, mindig hátrányt szenved a sürgősséginek tekintett ellátási formákkal szemben. Nem véletlen, hogy a világban ott működik a legjobban a fogyatékossá vált személyek rehabilitációja, ahol egy-egy aktív ellátó mellett, de önálló intézményben folyik a rehabilitáció – mutatott rá a miniszternek írt levelében Kovács Ágnes.

A MEOSZ tiltakozik az OORI tervezett „beolvasztása“ ellen, és követeli az ott folyó orvosszakmai munka megerősítését és fejlesztését az intézet önállóságának biztosítása mellett. Felszólítjuk az egészségügyi szakpolitikáért felelős minisztert, hogy tegyen eleget a magyar kormány hazai jogszabályokban és nemzetközi egyezmények ratifikálásával vállalt kötelezettségének, miszerint megerősíti és garantálja a fogyatékos emberek rehabilitációs ellátását!

A MEOSZ elnöke rámutatott, hogy ennek a szakterületnek nem átgondolatlan ad-hoc intézkedésekre van szüksége, hanem egy nagyon szigorú, következetes szakpolitikai tervezés nyomán megszületett építkező stratégiai döntésekre! Mindennek pedig a minisztérium, az orvostársadalom és az érdekvédelem  közös, régóta várt szakmai tervezésében kell megvalósuljon. A tervezésre – melybe a MEOSZ azonnali bevonását kérjük – több időt kell szánni lényegesen szélesebb és interdiszciplináris szakmai konzultáció keretében. Elő kell készíteni egy valós stratégiai tervezési folyamatot. Felelős és hosszú távú feladat ez, az interdiszciplináris munkacsoportokba rendezve feldolgozni a különböző betegségcsoportokra vonatkozó stratégiai tervezést: problémafeltárást, szükséglet meghatározás, fejlesztési szükségletek és irányokat, rövid és hosszú távú feladatok meghatározása, felelős kijelölés, határidők tervezése és szükséges források meghatározása tekintetében. Ezt követően a munkacsoportokban elkészült szakmai anyagok  egységes stratégiába történő rendezése lenne a feladat, amely után széleskörű társadalmi és szakmai egyeztetést kell folytatni – hangsúlyozta Kovács Ágnes, választ várva a minisztertől a tervezett intézkedésekről.

 

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink