• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

A MOK és a védelmi szolgálat megbeszélésének összefoglalója

Egészségpolitika 2021.02.06 Forrás: mok.hu
A MOK és a védelmi szolgálat megbeszélésének összefoglalója

A hálapénz visszaszorítása érdekében az egészségügyi dolgozók és a lakosság körében is felvilágosításra, kampányra van szükség.

2021. február 04-én MOK elnökségének képviseletében dr. Kincses Gyula elnök, dr. Meglécz Katalin titkár és dr. Böszörményi-Nagy Géza az Országos Etikai Bizottság elnöke a Nemzeti Védelmi Szolgálat főigazgatója meghívásának tett eleget - áll az orvosi kamara összefoglalójában.

Az NVSZ részéről a megbeszélésen az NVSZ főigazgatója dr. Bolcsik Zoltán r. vezérőrnagy, dr. Farkas László r. dandártábornok Közigazgatási Szervek Védelmi Szolgálata Igazgatóság, igazgató, Mező László r. ezredes KSZVSZI Katasztrófavédelmi Szervek Főosztály, főosztályvezető és dr. Váradi Piroska Korrupciómegelőzési Főosztály, főosztályvezető vettek részt.

A megbeszélés során beszéltek a Szolgálat fő céljairól, melyek  a hálapénz megszüntetése és a közbeszerzések tisztasága az egészségügyben. Az NVSZ keretén belül létrejött egy új, az egészségüggyel foglalkozó főosztály, amely 2 régióban látja el tevékenységét március 1-től. A védelmi tisztek napi szinten együttműködnek az egészségügyi intézmények vezetésével, dolgozóival és szükség esetén segítséget nyújtanak.

A MOK és az NVSZ is úgy látja, hogy a hálapénznek nevezett vesztegetési pénz visszaszorítása és megszüntetése érdekében a hangsúly nem a szankciókra, hanem a megelőzésre helyezendő. Ennek érdekében mind az egészségügyi dolgozók, mind pedig a lakosság körében felvilágosításra, kampányra van szükség, melyben a két szervezet együtt tud működni. 

Kitértek a médiában próbavásárlásnak nevezett megbízhatósági vizsgálatokra is. Az NVSZ valóban végez ilyen vizsgálatokat, de ezek fő célja is az egészségügyi korrupció prevenciója lesz. Ezen vizsgálatok szigorú jogszabályi keretek között, a szükséges engedélyek birtokában zajlanak majd. Megerősítést kapott a MOK azzal kapcsolatban, hogy az NVSZ-nek nincs nyomozati hatásköre. Kérték, hogy ne csak a negatív, de pozitív tapasztalataikat is osszák meg velük és a közvéleménnyel, melyre a Szolgálat vezetése nyitottnak mutatkozott. 

Összességében a konstruktív és progresszív együttműködés a cél az egészségügy rendszerváltása érdekében zárul az összefoglaló.

MOK

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink