• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A MOK üzenete: Nincs tovább!

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Kizárással büntetik azokat az orvosokat, akik egészségügyi dolgozótól fogadnak el hálapénzt.

Az egészségügy már nem csőd közeli helyzetben, hanem csődben van – jelentette ki Éger István keddi tájékoztatóján, amelyen beszámolt a Magyar Orvosi Kamara (MOK) szeptember 24-i küldöttközgyűléséről. A MOK elnöke szerint a csődöt mutatja, hogy nőtt az elkerülhető halálozások száma, egyre nagyobb a kórházak adóssága és „szerencse kérdése", hogy a betegek kapnak-e megfelelő ellátást. A küldöttek a közgyűlésen elfogadtak egy kiáltványt is, amely azt üzeni „Nincs tovább!", s amely a MOK honlapján olvasható.

Éger István felhívta arra is a figyelmet, hogy az ágazat ellehetetlenülését jelzi, hogy az eddig jó színvonalú képzés is leromlott, hogy a külföldre távozott középkorú orvosok helyébe lépő fiatalok útmutató nélkül tévelyegnek a rendszerben. A hiányzó szakemberek helyett – ezer meghirdetett állásra 340-en jelentkeztek – dolgozó kevesek olyan túlterheltek, hogy óhatatlan az ellátás kockázata. A MOK elnöke szerint ráadásul a lakosság körében divat lett a pereskedés, és mivel jogilag nincsenek tisztázva a kártérítési limitek, abszurd összegeket kérnek a betegek. Ezzel még nagyobb anyagi terhet rakva az amúgy is forráshiányos intézményekre.

A MOK elnöke beszámolt arról, hogy mindezek miatt a közgyűlés döntött arról, hogy támogatni fogják azokat az orvosokat, akik az ellátás biztonsága miatt nem hajlandók túlmunkát végezni és azokat is, akik felmondólevelüket letétbe helyezték. A küldöttek elfogadták a kamara új alapszabályát és etikai kódexét is. Ez utóbbi például vétségként kezeli, ha valakit szándéka ellenére túlmunkára akarnak kényszeríteni, de például kizárással bünteti azokat az orvosokat, akik egészségügyi dolgozótól fogadnak el hálapénzt.

Hasznosnak ítélte Éger István azt a találkozót, amelyet néhány napja Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel folytatott. A kamara elnöke szerint a miniszter jól ismeri az egészségügyi ágazat gazdasági sarokszámait, anyagi problémáit, azonban a beszélgetésből kitűnt, hogy a humánkatasztrófa mélységével nem volt tisztában. A találkozón a MOK elnöke felvetette, hogy pluszforrásokhoz esetleg a fogyasztás terhelésével lehetne hozzájutni. A kormány nem sokkal később bejelentett Áfa emelési terve Éger szerint jelzi, hogy nyitott kapukat döngetett.

Az elnök egyébként úgy véli, hogy ha odaadnák az Áfa 1 százalékát, az rendbe tudná tenni legalább az alapellátás gondjait. Hozzátette, nem kapott konkrét ígéretet az ágazat pénzügyi támogatására a minisztertől, arra viszont igen, hogy nyitottak az egyeztetés folytatására.

A kamarai tagdíj nem változik, annak mértékét a MOK területi szerveinek tanácsa dönti el – mondta kérdésre válaszolva Éger István. Egy másikra azt felelte, hogy a küszöbön álló államosítás megakadályozására a kamarának nincs módja, arra viszont igen, hogy jogi segítséget nyújtson a tagjainak, amennyiben azokat emiatt hátrány érné. Az októberi gyógyszerár-változások kapcsán a MOK elnöke megjegyezte: olyan mennyiségű új készítmény kerül a piacra, hogy orvos legyen a talpán, aki kiigazodik közöttük. Ezért is tartja egyoldalúnak az orvoslátogatói rendszer egyoldalú, negatív bemutatását.