• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A NEAK beszámolója a daganatos betegek ellátásáról

Egészségpolitika 2020.04.16 Forrás: NEAK - Weborvos
A NEAK beszámolója a daganatos betegek ellátásáról

A betegek ellátásáért, gyógyszereik támogatásáért 250,5 milliárd forint fizetett az Alapkezelő tavaly.

Daganatok gyanúja esetén, a korai felismerés és a kezelési lehetőségek mérlegelése érdekében fontos, hogy a szükséges laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai vizsgálatokat elvégezzék. A diagnózis mielőbbi felállítását támogatja, hogy 2015. június 1-től rosszindulatú daganatos kórkép klinikai gyanúja esetén a CT, MRI szolgáltatók a szükséges képalkotó diagnosztikai vizsgálatokat a beutaló kiállításának napjától számított 14 napon belül kötelesek elvégezni, olvasható a NEAK tájékoztatójában, amelyet a nemzeti rákellenes nap alkalmából készített az Alapkezelő.

A CT, MRI vizsgálatok jelenleg összesen 71 szolgáltatónál, 143 készüléken (95 CT és 48 MRI készüléken) történnek.

Magyarországon a daganatok diagnosztikáján túl azok onkológiai ellátása is igénybe vehető közfinanszírozott formában, a járóbeteg- és fekvőbeteg-szakellátás keretében, a működési engedéllyel rendelkező, Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel (NEAK) erre a feladatra szerződött egészségügyi szolgáltatóknál. 

Klinikai onkológiai ellátást jelenleg összesen 87 intézmény nyújt járóbetegek, és 30 centrum fekvőbetegek részére (sugárterápiát összesen 13 centrumban végeznek). Az onkológiai fekvőbeteg-szakellátás tekintetében az Országos Onkológiai Intézet és az egyetemi klinikák rendelkeznek legnagyobb ágyszámmal, de a fekvőbetegek ellátására minden megyében lehetőség van.

 

 Az ágyak száma megyénként (forrás: NEAK)

Onkológiai gondozás keretében lehetőség van az ellátottak utólagos ellátására (pl. sebkötözés, kötéscsere), az eredmények monitorozására (pl. vérvétel, ultrahangvizsgálat), teljes körű rehabilitációjuk koordinálása (pl: önellátásra oktatás, gyógyászati segédeszköz próbája, használatának betanítása, krízisintervenció). Az ellátottak megfelelő követése és gondozása nem csak a rehabilitációjuk eredményességét, de az esetleges állapotromlás, a betegség kiújulásának mielőbbi felismerését is lehetővé teszi. Onkológiai gondozás összesen 81 intézményben vehető igénybe. 

A gyógyszeres kezelések közül a kemoterápia már több mint fél évszázados múltra tekint vissza. Hatóanyagai a citosztatikumok, amelyek a sejtek osztódását hivatottak leállítani. 

Ma már a legtöbb esetben személyre szabott kezelés alkalmazható. A szövettani diagnózison túl a beteg daganatának molekuláris analíziséből nyert információk alapján kezdhető el a célzott gyógymódok alkalmazása.

A célzott kezelések egy meghatározott molekuláris célpontra irányulnak. Ez a célpont általában egy fehérje.  A célzott terápiák feladata, hogy a hibásan működő fehérje - vagy más, a daganatsejt jelátviteli láncolatában elhelyezkedő, szintén hibásan működő molekula - működését gátolja, leállítva ezzel a tumorsejt növekedésének és osztódásának folyamatát.

Az immunterápia a szervezet saját természetes védekező rendszerének serkentésével törekszik a rák féken tartására, illetve leküzdésére. Közvetlen célja az immunreakciókban természetesen résztvevő fehérvérsejtek minél erősebb aktiválása, illetve segítése.

Egészségbiztosítási támogatással lehetőség van a kezelést követően esetlegesen szükségessé váló helyreállító beavatkozások (így például protézis- vagy implantátum-beültetések) és gyógyászati segédeszközök (például csonk- és egyéb protézisek, parókák, sztómaterápiás segédeszközök) alkalmazására is.   

Hozzáférés az ellátáshoz egyedi méltányosság alapján

Bizonyos ellátások nem szerepelnek a társadalombiztosítási támogatással elérhető lehetőségek közt, azonban ezek költségét bizonyos feltételek teljesülése esetén, egyedi kérelem alapján méltányosságból a NEAK átvállalhatja. A feltételekkel kapcsolatban a NEAK honlapján részletes tájékoztató érhető el.

Mennyibe kerül a daganatok ellátása?

2019. évben a tumoros járó- és fekvőbetegek ellátása, valamint a gyógyszereik árának támogatása 250,5 milliárd forint kifizetést eredményezett az Egészségbiztosítási Alapból. Ezzel a járó- és fekvőbeteg-szakellátásokra 2019. évben rendelkezésre álló forrás majdnem egy ötödét (19,4%) a daganatos megbetegedésekre fordították. 

 

 (Forrás: NEAK)

Daganatos megbetegedések esetén jellemzően tumorprofil-vizsgálatokra és a standard ellátási lehetőségektől eltérő, de szakmailag indokolt beavatkozásokra nyújtottak be egyedi méltányossági kérelmet, minek alapján 2019. évben 1,14 milliárd forint kifizetés vált lehetővé az Egészségbiztosítási Alap terhére. Ezeken felül daganatellenes gyógyszeres terápiák egyedi engedélyezése alapján 9,5 milliárd forint kifizetés történt.

Az Egészségbiztosítási Alapból daganatos megbetegedések ellátására fordított kiadások az elmúlt években növekedek. Mivel az utóbbi öt évben a betegszám nem változott jelentősen, a tendencia az egy betegre fordított kiadások növekedésével magyarázható. 2019-ben egy aktív fekvőbeteg-szakellátás keretében ellátott betegre átlagosan közel 1,6 millió forint kiadás jutott (a fekvőbetegek részére beadott, célzott terápiás gyógyszerkészítmények költsége nélkül). E kifizetések ugyanakkor betegségcsoportonként jelentős eltérést mutatnak: míg a nyirok- és vérképzősejtek daganatos megbetegedéseire egy beteg esetében átlagosan 1,7 millió Ft kiadás jutott tavaly, addig a bőrdaganatok (pl.: melanóma) ellátása 202 ezer Ft volt betegenként. Ez vélhetően a rendelkezésre álló kezelési lehetőségek költségeinek eltéréséből adódik, tekintve, hogy bizonyos esetekben elegendő egy kisebb kockázattal járó, kevésbé költséges sebészi beavatkozás (pl.: kimetszés), más esetekben viszont egy-egy összetett, elhúzódó, költséges gyógyszeres kezelés az egyedüli lehetőség.

 A teljes dokumentum a NEAK honlapján található.