• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A NEK több pontban bírálja a kormányt

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Nemzeti konzultációt sürgetnek az egészségügyről a kerekasztal résztvevői.

Vonja vissza a kormány a Semmelweis Tervre vonatkozó június 28-i kormányhatározatot, mert azt a társadalom megtévesztésével és a jogrend kikerülésével fogadták el! – többek között erről a kérésről határozott a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal (NEK) csütörtöki ülésén, amelyet Éger István vezetett. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke szerint különösen aggasztó a határozatnak az a része, amely arra tesz kísérletet, hogy egy kézbe kerüljön az irányított betegellátás és a finanszírozása is. Így ugyanis szerinte a kijelölt szerv abban lesz érdekelt, hogy ne szolgáltasson. A NEK valamennyi tagja abban határozottan egyetértett, hogy a kormánynak mielőbb össze kellene hívnia egy nemzeti konzultációt az egészségügyről.

A MOK elnöke szerint az ellátásszervezés irányítása sokkal jobb kezekbe kerülne az OEP-nél és az ÁNTSZ-nél, mint a kormányhatározatban kijelölt új szervnél a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetnél (GYEMSZI). Ez a megoldás olcsóbb és biztonságosabb lehetne. Éger István arra is emlékeztetett, hogy a kormányhatározatban felvázolt betegirányítási rendszer ráadásul egy olyan hasonló modell, mint amelyekből már egy tucatot kipróbáltak, de valamennyi kudarcot vallott.

Az egyeztetések hiányát is a kormány szemére vetette Éger István. Már csak azért is, mert két éve, még a kormányváltás előtt a Fidesz-KDNP képviselőinek és egészségügyi szakértőinek meghatározó szerepe volt a NEK által kidolgozott egészségpolitikai alapdokumentumnak az előkészítésében. Az elnök szerint ezt az alapvetést kellene kiindulópontként használni, és erre alapozva kellene egy széleskörű ágazati egyeztetést kezdenie a kormánynak.

A NEK soros elnöke az ülést követő tájékoztatón azt is kiemelte, hogy bár üdvözlendő az az igyekezet, amellyel az egészségügyi kormányzat uniós forrásból támogatni kívánja a rezidenseket és a szakorvosokat, ez részben sem helyettesíti a humánerőforrás katasztrofális anyagi helyzetének megoldását. Ráadásul „rendkívül ijesztő", hogy az E. Alap nyilvánosságra hozott, 2012-re tervezett főösszege reálértékben újabb 9 százalékos forráselvonást tartalmaz. Ez pedig a NEK szerint szertefoszlatja az egzisztenciális reményeket és „menekülésre készteti" az orvosokat.

A kerekasztal másik tagja, az EDDSZ vezetője, Cser Ágnes keményebben fogalmazott a soros elnöknél. A szakszervezeti vezető szerint annak az egészségügyért felelős államtitkárságnak, amely április óta nem reagál a szakszervezeti megkeresésre, „fogalma sincs a jogállamiságról és a demokráciáról".

Erkölcstelennek és törvénytelennek nevezte, hogy az államtitkárság mindmáig nem fizette ki az elmaradt ügyeleti díjakat és azt is, hogy Fővárosi Közgyűlés döntése nélkül javasolták a kormánynak, hogy vegyék állami tulajdonba a fővároshoz tartozó kórházakat. "Vége a türelmi időnek, elég volt Szócska Miklós államtitkárságából"- jelentette ki Cser Ágnes.

Szócska Miklós: abszurd felvetés az ST visszavonása.

Legolvasottabb cikkeink