• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A pártok az államtitkári kinevezésről

Egészségpolitika Forrás: MTI

Radikális béremelést, az ágazat forrásainak bővítését, a kórházi adósságnövekedését megállítását várják az új államtitkártól.

A Párbeszéd Magyarországért konkrét tetteket vár el az új egészségügyi államtitkártól, mert a párt szerint nem elég, ha Ónodi-Szűcs Zoltán "csak szép szavakat és megszorításokat hoz" az ágazatba - mondta az MTI-nek a PM elnökségi tagja kedden. Erőss Gábor, aki sajtótájékoztatót is tartott a témában, azt követelte, hogy csökkentsék a szerinte szélsőségesen magas kórházi fertőzések számát, legalább egyharmadával mérsékeljek a kórházakban kialakuló szövődményeket és a kórházi elhalálozásokat.

Emellett egy radikális béremeléssel meg kell állítani az orvosok és szakápolók elvándorlását, középtávon pedig vissza kell fordítani ezt a folyamatot - tette hozzá. Erőss Gábor azt mondta, azonnal ki kell vizsgálni minden daganatos vagy ilyen gyanúval bekerült beteget, akiknek haladéktalanul meg kell kezdeni a kezelését. Végül pedig azt kérte, hogy érdemi támogatást és ösztönzéseket kapjanak a háziorvosok a szűrővizsgálatok elvégzéséhez.

LMP: bővíteni kell az egészségügy forrásait
Az LMP az új egészségügyi államtitkártól az ágazat forrásainak bővítését várja és azt reméli, hogy Ónodi-Szűcs Zoltán "kőkemény érdekérvényesítő" lesz a kormányon belül - közölte az MTI-vel kedden az ellenzéki párt. Ikotity István képviselő és Ábrahám Júlia, az LMP egészségügyi szakszóvivője közleményében jelezte: az új egészségügyi államtitkár bemutatkozásakor a legfontosabbnak azt tartotta, hogy az egészségügy ne az intézmények érdekeit, hanem a lakosság igényeit szolgálja.

Az LMP szerint ehhez a kormánynak az ágazat forrásigényét is ki kellene szolgálnia végre, ezért Ónodi-Szűcs Zoltán első és legfontosabb feladata a pénzszerzés - írták.

Az LMP az új egészségügyi államtitkár munkájának eredményét az ápolói és orvosi bérek emelkedésén, a szakemberek kivándorlásának csökkenésén, a kórházak adósságkonszolidáción fogja lemérni.
Hozzátették: aggodalomra ad okot, hogy Ónodi-Szűcs Zoltán annak az Állami Egészségügyi Ellátó Központnak volt a főigazgatója, amely feladatul kapta a kórházi adósságok rendezését, de ez nem sikerült.

Kicserélték az ágyat a beteg egészségügy alatt
Az MSZP szerint egy életveszélyben lévő betegen nem segít, ha kicserélik alatta az ágyat, teljesen mindegy, hogy ki az államtitkár, amíg "gyalázatos" helyzetben van az egészségügy. Korózs Lajos szerint az embereket inkább az érdekli, hogy mi lesz az eladósodott, rossz állapotban lévő kórházakkal, hogy ne kelljen senkinek szenvednie vagy meghalnia a hosszú várólisták miatt, hogy ugyanolyan minőségű ellátást kapjon mindenki, hogy az egészségügyben dolgozók rendes fizetést kapjanak, az emberek gyógyítására befizetett forintokat pedig "ne stadionokra és fideszes politikusok luxusvilláira költsék".

A magyar egészségügy helyzete mostantól elsősorban Ónodi-Szűcs Zoltán szégyene - fogalmazott Korózs Lajos, hozzátéve, az emberek elvárják, hogy ne csak a fizetését vegye fel, hanem tegyen is valamit azért, hogy a jelenlegi helyzet megváltozzon.

Együtt: felül kell vizsgálni a teljes egészségügyet
Az Együtt - a Korszakváltók Pártja szerint habár az új egészségügyi államtitkár felkészült szakember benyomását kelti, de nem elég egy embert kinevezni, a kormánynak felül kell vizsgálnia az egész ágazat helyzetét, meg kell szüntetni az évtizedes alulfinanszírozottságot - reagált Ónodi-Szűcs Zoltán kinevezésére a párt elnökségi tagja.

Komáromi Zoltán az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében úgy fogalmaz: az egészségügy ma Magyarországon "krónikus beteg", a kór pedig nem más, mint az egész rendszer alulfinanszírozottsága, a beígért szerkezeti átalakítások elmaradása, és a szociális és egészségügyi ágazat kormányzati semmibe vétele.

A kórházak adóssága - hiába rendezik azt időről időre - mindig újra fog termelődni, hiszen a rendszerszintű átalakítás elmaradt - közölte. Mostanra már több mint ötvenmilliárd forint hiányzik a kasszából, és semmi jel nem mutat arra, hogy Ónodi-Szűcs Zoltán kellő politikai támogatás híján meg tudná oldani a feladványt - vélekedett a politikus.

Jobbik: a Fidesznek nincs megoldása az egészségügy rendbetételére
A Jobbik szerint az új egészségügyi államtitkár megnevezése azt támasztja alá, hogy a Fidesznek 2010 óta semmilyen hosszú távú megoldása nincs az egészségügy rendbetételére. A Lukács László György és Rig Lajos országgyűlési képviselők által jegyzett keddi közlemény szerint noha Ónodi-Szűcs Zoltán szavai szerint a lakosság bajaival akar foglalkozni, azt kérik, valljon színt, hány száz milliárd forintot tud "kisajtolni" az egészségügynek. Ennek hiányában csak helyben járás várható tőle is és pénz nélkül az ágazat elhúzódó válsága fenyeget - értékeltek az ellenzéki képviselők, akik szerint a pénztelenség miatt a kijelölt államtitkár gyorsan csatlakozhat a "levitézlett fideszes egészségügyi vezetők népes táborához", elpazarolva az időt a probléma tényleges megoldásától.

A Jobbik a kórházi adósságok növekedésére, a dolgozói elvándorlásra, pályaelhagyásra, illetve az általános alulfinanszírozottságra vár megoldást az államtitkártól - írták.