• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

A TASZ jelenti a kórházi fertőzések megelőzéséről

Egészségpolitika 2019.03.26 Forrás: TASZ
A TASZ jelenti a kórházi fertőzések megelőzéséről

Bár találkoztak furcsaságokkal, és jellemző a pénzhiány, a kórházak áldozatos fellépése bizakodásra ad okot.

Múlt nyáron az EMMI végre bejelentette, hogy érdemben tenni kíván a fertőzések elkerüléséért, mi pedig most utánajártunk, hogy valóban történt-e előrelépés: körkérdést küldtünk a kórházaknak, írtunk a tisztifőorvosnak és önkénteseinket is megkértük, hogy járják be a kórházakat és osszák meg velünk a tapasztalataikat. Az eredmény: bár találkoztunk furcsaságokkal, és jellemző a pénzhiány, a kórházak áldozatos fellépése bizakodásra ad okot - írta a TASZ.blog.hu.

Januárban körkérdéseket tettünk fel 160 kórháznak. Azt szerettük volna megtudni, hogy felszerelték-e a kézfertőtlenítőszer-tartókat, és hogy kaptak-e erre többlettámogatást vagy saját forrásokból kellett megoldaniuk. A 160 megkeresett kórház közül mindössze 75 reagált nekünk valamilyen formában. Bár a nem válaszolók között voltak magántulajdonú rehabilitációs intézmények vagy idősotthonok is, amiket a kérdéskör egyébként se érinti közvetlenül, az azonban szégyenteljes, hogy a 94 állami fenntartású kórház közül csak 56 válaszolt – írták.

Az állami kórházak reakciói egy idő után igen kiszámíthatóvá váltak: az első néhány válaszadó még érdemben foglalkozott a kérdéseinkkel, de a későbbiektől már ugyanazt a szóról szóra megegyező sablonválaszt kaptuk. A nyilvánvalóan központilag írt sablon szerint természetesen minden mindenhol a legnagyobb rendben van. Az őszinte válaszokból viszont az derült ki, hogy ugyan a kézfertőtlenítőket beszerezték vagy az éppen folyamatban van – de ehhez nem kaptak többletforrásokat, hanem a kórház költségvetéséből kellett kigazdálkodniuk az év vége felé rájuk rótt kötelezettséggel járó kiadásokat.

Mivel a gyanús egyenválaszok finoman szólva sem voltak meggyőzőek, és az se nyugtatott meg minket, hogy a tisztifőorvos nem volt hajlandó foglalkozni az adatigénylésünkkel, önkénteseket kértünk meg, hogy írják meg nekünk, mit tapasztaltak az egyes kórházakban. Az ő beszámolóik alapján pedig alapvetően pozitív kép rajzolódott ki: szinte mindenhol felszerelték a fertőtlenítőszer-adagolókat. Önkénteseinktől úgy tudjuk azonban, hogy Ajkán, Sátoraljaújhelyen, és a budapesti Országos Onkológiai Intézetben nem voltak kihelyezve a kézfertőtlenítők, annak ellenére, hogy ezektől a kórházaktól is megkaptuk a központi sablonválaszt arról, hogy minden előírásnak megfelelnek. Reméljük, hogy azóta már pótolták ezt a hiányosságot – a rendelet szerint a betegbelépési pontokon és a kórtermekben is kellene lenniük kézfertőtlenítőknek – írta a Tasz. A teljes beszámoló itt olvasható.

Legolvasottabb cikkeink