• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A vaklicit egymilliárdos kiesést okoz a patikáknak

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A második generikus kompenzációból kiesett a gyógyszertárak egyötöde.

Egyre inkább látszik, hogy kifulladóban a vaklicit „intézménye", állapítható meg immár a patikák szemszögéből is. A második, tavaszi licit után ugyanis a patikák egyötöde nem tudott a generikus program kompenzációjából részesülni, tájékoztatta ma a sajtó képviselőit dr. Hankó Zoltán, a gyógyszerészi kamara elnöke. Mint lapunkban már megírtuk, az első alkalommal a patikák kilencven százaléka, 2420 részesült a negyedévenként járó kilencszázmillió forintos kompenzációban/ösztönzőben. A találkozón elhangzott, hogy a harmadik negyedévben javulhat valamelyest a helyzet, de úgy tűnik, az utolsó negyedév hozhat jobb eredményeket a patikai kompenzációban: mivel új hatóanyagok kerültek a vaklicitbe, így ismét sikerült óriási árengedményeket elérni az egymás alá szó szerint vakon ígérő gyártóknál.

Mint az elnök elmondta, csaknem nyolcszáz gyógyszer fogyasztói ára (nem a betegek által fizetendő térítési díjról van szó) csökken, ebből körülbelül hatvan termék áránál „brutális" hatvan-hetven százalékos engedmény mutatkozik, száz termék esetében 25 és 50 százalék között van az árcsökkenés, míg közel ötszáznál 10 és 25 százalék közé tehető, a maradéknál ennél kisebb, illetve akadnak elenyésző mértéket mutató árcsökkenések is. Összesen hétmilliárd forintos megtakarítással számol a gyógyszerészi kamara változatlan forgalmi szerkezetet feltételezve.

Az új árakkal új szabályok lépnek életbe – ez utóbbiak a kamarai elnök véleménye szerint a biztonságosabb ellátást szolgálják. Így például a preferált referencia ársávot a korábbi ötről tíz százalékra szélesítik, a delistázási korlátot (a gyógyszer támogatotti körből való törlése) harmincról ötven százalékra emelik. A vakliciten indulóknak immár nem egy-, hanem háromszázalékos piaci részesedést kell igazolniuk – azonban most sincs semmiféle szankció arra vonatkozóan, ha valami nem tudja biztosítani a vállalt ellátást.

Továbbra is szorító gond a patikusok számára a csökkenő árakkal együtt csökkenő árréstömeg. A mostani, hétmilliárd forintos megtakarítás számításaik szerint egymilliárd forintos árrésbevétel-kiesést okoz számukra. Reménykednek benne, hogy jövőre is folytatódik a patikai generikus program, ami az ösztönzés mellett leginkább a részleges kompenzációt szolgálja.

Folynak a tárgyalások, egyeztetések a gyógyszer nagykereskedőkkel, hogy az árrés átrendezése miatt kialakult konfliktusokat minél előbb rendezni tudják. Mint ismeretes, augusztus elsejétől jogszabály rendelkezik arról, miszerint 3,2 milliárd forinttal nő a patikák árrése a gyógyszer-nagykereskedői árrés rovására.

Hankó Zoltán arról is beszámolt, hogy október végére készítheti el a munkacsoport azt az anyagot, amely a gyógyszerészek patikavásárlását hivatott szolgálni, s hogy november végén rendezik a gyógyszerészek köztestületi napját.