• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A védőnők nagyobb anyagi megbecsülést is várnak

Hírek Frissítve 2018.06.13 Forrás: MTI - Weborvos
A védőnők nagyobb anyagi megbecsülést is várnak

A védőnők napján a védőnők átalakuló feladatairól, megnövekedett felelősségükről, munkaterhükről.

A védőnői hivatást mára erkölcsileg megbecsülik, ugyanakkor a szakma várja az anyagi elismerést is - mondta a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke szerdán Budapesten, a védőnők napja alkalmából tartott rendezvényen. Csordás Ágnes úgy fogalmazott, hogy a védőnői munka átalakulóban van, új feladatok ellátását várják el tőlük, ami jelentősen megnövelte a felelősséget és a munkaterheket. Mindezt tovább nehezíti, hogy már ezer körzetben kell helyettesíteni, és négyszáz üres védőnői állás van - tette hozzá.

A szervezet elnöke azt mondta, a védőnői szolgálat még várja a szakmai elismerés mellett az anyagi megbecsülést is, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy többen válasszák ezt a szakmát vagy ne legyenek pályaelhagyók.

"A helyzet igen kiélezett napjainkban, de bízunk abban, hogy a családok éve a hivatásuk megerősödését is segíteni fogja" - fogalmazott Csordás Ágnes. 

A védőnők 103 éve nyújtanak segítséget a legfontosabb életszakaszokban: a gyermekvárás alatt, az újszülött fogadásakor, a családi élet kialakításánál, támogatják a családokat a gyerekek óvodába, iskolába menetelénél. Jelen vannak mind az alap-, mind a szakellátásban. A területi védőnők a várandósok és gyereket nevelők körében, az iskolavédőnők az oktatási intézményekben végzik munkájukat.

A kórházi védőnők jellemzően a szülészeteken, újszülött osztályokon dolgoznak, és a várandós, gyermekágyas anyák ellátásában, a szoptatás segítésében, az anya és újszülöttje hazabocsátásának előkészítésében, az egészségnevelésben vesznek részt.

Az ÁNTSZ szervezetében működő Családvédelmi Szolgálat munkatársai védőnői képesítéssel rendelkező szakemberek. Feladatuk többek között az oktatási intézményen kívüli családtervezési ismeretek terjesztése, a nehéz helyzetben lévő várandós anyák segítése, támogatása, illetve a terhességmegszakítás előtti és utáni tanácsadás. A működést szakmai felügyeletet ellátó vezető védőnők segítik. 

A Védőnői Szolgálat 2013-ban Magyar Örökség elismerést kapott 2015-ben beválasztották a Hungarikumok sorába, mivel ilyen jellegű szolgálat Európában csak Magyarországon létezik. A Védőnői Szolgálat prevenciós szolgálat, 103 éve működik országunkban. 

A 20/2015. (V. 4.) országgyűlési  határozat hivatalos ünneppé tette a védőnők napját, amelyet minden évben június 13-án rendeznek meg. A Védőnői Szolgálat mindenki számára elérhető, népegészségügyi feladatokat szem előtt tartó ellátási forma, különös tekintettel a várandós anyák, a csecsemők, a kisgyermekek, az iskoláskorúak egészségének védelmében, egészségfejlesztő magatartásuk kialakításában. 

A szolgálat ünnepi rendezvénye lehetőséget ad arra, hogy a szakmában élen járó védőnőket miniszteri elismerésben részesítsék, valamint, hogy az 50, 60, 65, 70, 75 éve végzettek részére átadhassák a minisztérium által biztosított jubileumi díszokleveleket.

Emmi: nőtt a védőnői hivatást választók megbecsültsége 

Az elmúlt években a kormányzat számos olyan intézkedést tett, amelynek köszönhetően nőtt a védőnői hivatást választók megbecsültsége - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerdán az MTI-vel. 

A közleményben emlékeztettek arra, hogy 2010 óta 40 százalékkal nőtt a védőnői szolgálatok teljes költségvetésen belüli támogatása, majd 2016-ban 10+2+2 milliárd forintot biztosítottak az egészségügyi alapellátás megerősítésére, ebből 2 milliárd forint a védőnői szolgálatokhoz került. Tavaly novembertől pedig további 33 ezer forintos havi bérpótlékban részesültek a védőnők - ismertették.

Mint írták, a védőnők nemcsak a jövő nemzedék és a magyar családok legfontosabb szövetségesei, hanem a kormányé is, amelynek kiemelt célja a családok megerősítése.

A védőnők napján, június 13-án egy olyan hivatást ünneplünk, amely száz éve Európa-szerte egyedülállónak tekinthető - olvasható a minisztérium közleményében. Hozzátették, a kormány köszönetet mond a védőnőknek áldozatos munkájukért, önzetlenségükért, és a továbbiakban is mindent megtesz azért, hogy minden segítséget megkaphassanak a munkájukhoz.

 

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink