• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

A WHO szerint lassú a tbc csökkenése

Egészségpolitika Forrás: Weborvos
A WHO szerint lassú a tbc csökkenése

Felhívást intéztek az európai országokhoz, hogy növeljék erőfeszítéseiket a betegség felszámolása érdekében.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) és a WHO Európai Regionális Irodája közzétett egy új jelentést, amely szerint az új tbc-s megbetegedések száma átlagosan 4,3 %-kal csökkent évente az elmúlt évtizedben a WHO európai régiójában. Annak ellenére, hogy ez az ütem a leggyorsabb csökkenés a világon, ez a trend nem lesz elegendő ahhoz, hogy a tbc felszámolása megvalósuljon 2030-ra, ahogy ezt a WHO globális tbc Felszámolása nevű stratégiája és a Fenntartható Fejlődési Célok elvárnák. Az új jelentés kiadása közvetlenül megelőzte a Tuberkulózis Világnapját, amely arra szólítja fel a világ vezetőit, hogy fokozzák erőfeszítéseiket a tbc végleges felszámolásához.

„Nem elég csak ’lépegetni’ a tbc felszámolásához, hiszen így túl sok embert túl későn érünk el a szükséges segítséggel. A WHO Európai Régiójának tbc akcióterve 2016 és 2020 között megmutatja, hogy bátor szakpolitikai beavatkozások több mint hárommillió életet mentenek meg és 48 milliárd dollár megtakarítását teszik lehetővé 5 éven belül a Régióban", nyilatkozta dr. Jakab Zsuzsanna, a WHO Európai Regionális Irodájának igazgatója. Azt is elmondta, hogy ehhez megújult politikai elköteleződésre van szükség minden szinten, hogy gyors és érezhető eredményeket érjünk el a tbc-ben szenvedők életében, illetve hogy gyermekeink számára tbc-mentes világot tudjunk biztosítani .

Dr. Andrea Ammon, az ECDC Igazgatója úgy nyilatkozott, hogy elővigyázatosnak kell lenni a tbc-vel kapcsolatban még az alacsony átfertőzöttségű országokban is, hiszen ennek a betegségnek az újjáéledését komolyan kell vennünk, tekintettel a növekvő mobilitásra, és a több gyógyszerre rezisztens tbc-s esetekre. Hozzátette, hogy az új technológiák, amelyek segítik a határokon átnyúló több gyógyszerre rezisztens tbc-s járványok felderítését, mint például a teljes genomszekvenálás, kulcsszerepet töltenek be a fertőzések terjedésének csökkentésében az Európai Unión belül.

Az új jelentés szerint Magyarország az egyik legjobb eredményt mutatta az új tbc-s esetek számának csökkentésében 2012 és 2016 között. Magyarországon az évenkénti átlagos csökkenés mértéke (11%) közel háromszorosa volt az Európai Unió országaiban tapasztalható átlagos csökkenésnek (4.1%).

Miközben a 2018. év a 10. évfordulója a Berlini Nyilatkozatnak - „Mindannyian a tuberkulózissal szemben" címmel, és miközben a világ már készül az első ENSZ Közgyűlésre a tbc-re vonatkozóan ez év szeptemberében, alapvető szükség van a további elköteleződésre a tbc felszámolási ütemének gyorsításához. A szektorok közötti megerősített, elszámoltatható szakpolitikai együttműködés és a civil társadalom bevonása - az erőforrások növelésén, illetve azok hatékony felhasználásán túlmenően - elengedhetetlenek ahhoz, hogy minden tbc-ben szenvedő beteg számára hozzáférhetővé váljanak a minőségi egészségügyi szolgáltatások, ideértve a korai diagnózist, illetve a sikeres és emberközpontú kezelést egyaránt.

Legolvasottabb cikkeink