• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Adatbányászat és adathalászat - bedrótozva élünk

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Gyorsan lehetne betegséget diagnosztizálni, ha létezne technika, ami szervezetünk adatai birtokában azonnal regisztrálná a bajt…

Mert ugye adatbirtokosnak lenni egyfajta kiváltság. Valami, ami az enyém, amiről én dönthetem el, megosztom-e valakivel, valakikkel, vagy sem.

Nos, a fentiek jutottak eszembe, miközben az egykori egészségügyi államtitkár, Dr. Szócska Miklós, a Semmelweis Egyetem EMK igazgatójának a Kitörési pontok az egészségügyben rendezvény második napi előadásait hallgattam. Az ex-államtitkár „Adatbányászat kontra adathalászt. Mire (lenne) jó a Big Data" című előadásában ábrákkal illusztrálta, hogy mennyire „bedrótozva" élünk, milyen megszámlálhatatlan módon tudnak rólunk adatokat az arra kíváncsi szervezetek, intézmények, cégek stb. Mert például már a patikában beváltandó vényről visszafejthetik, összegyűjthetik a mi adatunkat, meg a mi betegségünket, amiket nem akarunk oly nagyon megosztani másokkal, de hát követhetőek vagyunk.

A vásárlásaink, a mindenféle mozgásaink, az internetezéseink, a mobilozásaink stb. mintegy kór és korkép rólunk. Az adataink – hiába is szeretnénk – nem csak a miénk. Az azokra kíváncsi illetékesek, meg illetéktelenek birtokolhatják – bár el nem vehetik! – az adatkincsünket.

Az ember végig sem gondolja, hogy amikor elmegy egy orvosi vizsgálatra, vért ad, meg vizeletet, az azokból származó információkból milyen következtetésekhez juttathat másokat. Rólunk, anélkül, hogy tudnánk, mire használják fel az adatbányászok azokat!

Igen, igen, jogilag van adatvédelem, meg az én adatom az enyém, a praxis azonban nem így működik. Mintegy az adathalászok „közkincsévé" leszünk.

A volt államtitkár határozott hangon kijelentette, hogy drákói szigorra lenne szükség az adatok védelmében. Mert például az egészségügy területén az orvos-beteg kapcsolatban a bizalmatlanság vészes következményekkel járhat! Az internet világában, pedig erre nem kevés sansz van…

Sok egyéb között azt is elmondta, hogy a különböző népek kultúrájában, az adott állam politikai gyakorlatában nagyban szerepet játszik, hogy miként kezelik és mire „hasznosítják" mások adatait. A jogszabályi védettségen túl, a meglévő technológiák, technikák korrekt, tudatos alkalmazása, a törvény általi tárolása nyújthat csak valamiféle biztonságot.

Mit mondjak, maga az adattárolás is enyhén szólva riaszt, noha az ex-államtitkártól hallottak valóban figyelemreméltóak voltak. Nem utolsó sorban az, hogy miközben az adathalászat ellen szólt, az általa bemutatott ábrákon több olyan is szerepelt, amelyet készítői maguk is ekként szerezhettek meg. Természetesen jogszabályi keretek között…

Legolvasottabb cikkeink