• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Aki teheti, kiköltözik a Kútvölgyiből

Lapszemle 2018.09.26 Forrás: Napi.hu
Aki teheti, kiköltözik a Kútvölgyiből

A hivatalos álláspont szerint a beruházáshoz szükséges uniós pénz rendelkezésre áll, a projekt 2019 végére elkészülhet.

Kicsit omlik, kicsit veszélyes, kicsit ronda, de működik. A Kútvölgyi kórházban remekül kirajzolódik, hogy mi a különbség az állami és a magántulajdon között - írja a napi.hu.

"Ez nem Csernobil, hanem egy jelenleg is működő kórház Magyarországon" - ez a felirat azon a képen, amelyet még szeptember elején tettek fel a Kútvölgyi kórházról a 9gag nevezetű amerikai viccoldalra. Már 16 400 pontot adtak arra, hogy vicces a kép, valamint közel 1400 kommentben foglalkoztak a botrányos állapotokkal. Pedig csak annyi történt, hogy a Semmelweis Egyetem 2016-ban elnyert 4 és fél milliárd forintos támogatást kilenc épület, köztük a Kútvölgyi kórház energetikai korszerűsítésére. A felújítást vállaló kivitelező cég azonban levonult a terepről, és a kórház jelenleg másik vállalkozót keres. Amíg nem talál, addig marad a tégláig lecsupaszított dizájn.

A lap által megkérdezettek közül látszólag különösebben senkit nem zavar, hogy egy romos épületbe jár be dolgozni vagy itt remél gyógyulást. "Tavaly hullott a vakolat. A főbejáraton nem lehetett bemenni, egy másik épületen keresztül kellett kerülni" - mondta lapunknak az egyik beteg. Most egy háló fogja fel a hulló vakolatot. A nyugdíjas nő amúgy örült neki, hogy a Kútvölgyibe került, mert itt "nagyon jók az orvosok". A János kórház pedig szerinte még rosszabb állapotban van, ahhoz képest a Kútvölgyinek legalább a belseje "rendben van". Pedig a hetedig emelet a plafontól a padlóig beázott. Így hiába a pazar a panoráma a budai hegyekre és a luxusvillákra az otthagyott építési állványok és építkezési törmelék elrontják az élményt.

Kiköltözik az ötödikről a luxus magánklinika

Az épületet járva nagyon könnyű megkülönböztetni, hogy a kórházon belül melyik rész tartozik az államhoz és hol kezdődik a magánegészségügy territóriuma. Míg az épület többi része még az 1970-es évekből maradt ránk, addig az ötödik emeleten egy magánklinika működik. Még egy ideig - a magánklinika ugyanis úgy döntött, decembertől kiköltözik az épületből. "Elsődleges célunk, hogy pácienseink a legmagasabb fokú szakmai ellátásban részesüljenek, mindezt csodaszép, exkluzív környezetben biztosítjuk. Növekszünk, bővülünk és szépülünk: új helyünkön gyönyörű lakosztályokat alakítunk ki" - olvasható a Maternity magánklinika honlapján. Itt egy exkluzív szülési csomag másfél millió forintba kerül. Még fotóalbumot is kap a kismama az újszülöttről.

Az állami kórházi osztályok és a betegek azonban nem költöznek sehova. Még egy helyen találkoztunk modern berendezéssel, az étteremben, amit szintén egy privát cég üzemeltet. A menü 490 forint, de a chef ajánlata - kapros juhtúrós csirkemell - már 980 forint. Innen a kórház belső udvarára látni, ahol a kidobott vaságyak rohadnak már egy ideje. "Szégyen! Ez egy roncs! Ha lehet, messziről elkerülöm ezt a kórházat, egy rokonomnak sem engedném, hogy idejárjon" - válaszolta kérdésünkre a Kútvölgyi kórház előtt megszólított nő. A kórházban sehol nem találtunk tájékoztatót arról, a betegek vajon mikortól reménykedhetnek abban, hogy sikerül leburkolni a falakat. Sok információhoz az intézmény weboldalán sem lehet jutni, bár egy 2015 novemberi vezetőségi közlemény megköszönte a betegek türelmét és megértését, amiért a folyosókon folyamatos betegellátás mellett cserélték le az ablakokat.

2019 végére talán elkészül

Jogi vita miatt állt le a felújítás, de nem lesz csúszás, a projekt fizikai befejezésének határideje 2018. február 28. - írta Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium volt államtitkára egy tavaly márciusi, képviselői kérdésre adott írásbeli válaszában. Legutóbb pedig szeptember 6-án válaszolt a Kútvölgyi kórház sorsát firtató ellenzéki kérdésre Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológia Minisztérium parlamenti államtitkára: a beruházáshoz szükséges uniós pénz rendelkezésre áll, ráadásul a kormány műemlékvédelmi okból plusz 1,5 milliárd forintot adott. A projekt az államtitkár szerint 2019 végére készülhet el.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink