• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Álom az államban...

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

...avagy Szócska államtitkár úr tükörbe nézett és onnan Molnár Lajos nézett vissza rá.

A 2012. évet a csend jellemezte az egészségügyben. Az úgynevezett államosítást követő valamikori megyei-, majd később a városi fenntartású kórházak főigazgatói pályázataival el az év nagyobb része. Természetesen a pályázók – néhány eltökélten dicsérő hízelkedő kivételével – a saját jobb jövőjük érdekében hallgattak - olvasható a Magyar Kórházak és Rendelőintézetek Szövetségének közleményében.

Pedig így is sok áldozatot eredményezett az aktus. A hallgatás a mai napig tart, hiszen a kinevezéseket követő három hónapban bármelyik kinevezett magyarázat nélkül felállítható. (Aki megszólalt, így a Magyar Orvosi Kamara, az közellenséggé vált.) Ily módon jószerivel csak az egészségügyi kormányzat hangja volt hallható: a csökkenő költségekről, a jobb szervezésről, az orvosok és rezidensek csökkenő mértékű migrációjáról, a beteg érdekvédelem állami szintre emeléséről, stb.

Ezzel szemben a Magyar Kórházak- és Rendelőintézetek Szövetsége tapasztalata szerint az intézmények eladósodása fokozódott, s az év végi szokásos „konszolidáció" után is jelentős maradt. Ez annak ellenére is meghaladja a 30 milliárdot, hogy tucatnyi intézményben megszűnt az aktív ellátás, s a kórházak többsége próbálja elkerülni a költségesebb beavatkozásokat. Az államosítástól várt költségcsökkentés tehát álom maradt, az átszervezés viszont sokba került.

Nem csökkentek a várólisták: 80 ezerre nőtt az ellátásra várakozók száma. Az elmúlt években mintegy hatezer orvos hagyta el az országot, s ez 2012-ben sem csökkent. Ezáltal fokozódott az orvoskar kiöregedése. A január elsején életbe lépő nyugdíj szabály pedig a hiány szakmákban és az ország bizonyos területein tragikus ellátási nehézségeket eredményezhet.

Az egészségügyi béremelés a gyógyítás-megelőzés forrásainak terhére történt meg, ennek ellenére a szakdolgozói kamara felmérése szerint az alapellátásban dolgozó szakdolgozók 96%-nak nem növekedett a jövedelme. A jogszabályban megállapított béren kívüli juttatásokat az elmúlt év végén pedig felfüggesztették. Az egészségügyi közkiadások /ezen belül a gyógyszerkassza/ csökkentése révén az eu. tagállamai között a sereghajtók közé kerültünk.

A Széll Kálmán Terv megbuktatta a Semmelweis Tervet: A Molnár Lajos egykori egészségügyi miniszter által elkezdett (s akkor elítélt) leépítési folyamatot a jelenlegi egészségügyi kormányzat „sikeresen" folytatta 2012-ben is. S úgy tűnik a 2013-as esztendő is ennek jegyében kezdődik el.

2013. január 3.

Dr. Balaton Péter

a Szövetség az Egészségügyért, Magyar Kórházak és Rendelőintézetek Szövetsége elnöksége nevében

Legolvasottabb cikkeink