• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Amíg nincsenek tünetek, nincs értelme a tesztnek

Egészségpolitika Frissítve 2020.03.02 Forrás: MTI - Weborvos
Amíg nincsenek tünetek, nincs értelme a tesztnek

Ismét aktualizálták a háziorvosoknak szóló eljárásrendet, a mentőknél igényelhetnek védőfelszereléseket a családorvosok. Hazai vírushírek.

Amíg a beteg nem mutatja a koronavírus-fertőzés tüneteit, nincs értelme elvégezni a tesztet - mondta az országos tisztifőorvos a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában hétfőn. Müller Cecília közölte, eddig 137 vizsgálatot végeztek el a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laborjában, de egyik sem lett pozitív, továbbra sincs koronavírussal fertőzött ember Magyarországon.

Hozzátette: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által megszabott protokollnak megfelelő, víruskimutatáson alapuló tesztet végeznek. Ennek során a fertőzőosztályon torokmintát, úgynevezett légúti törlékmintát vesznek, amely az NNK laboratóriumába kerül. Itt megfelelő előkészítés után a vírus örökítőanyagának, az RNS-nek a két génjét mutatják ki. Ez egy olyan standard kimutatási mód, ami bizonyosan beazonosítja a vírust, és így nincs hamis eredmény - tette hozzá.

Müller Cecília kiemelte: amikor valaki még nem mutatja a tüneteket, akkor nincs meg a szükséges vírusszám a torkában, ami egy diagnózishoz elég lenne. Mivel a vírus lappangási ideje 14 nap, ezért egy tünetmentes emberen most elvégzett vizsgálat nem garantálja, hogy például három nappal később, a lappangási időszakban ne jelennének meg a tünetek.

Az országos tisztifőorvos szólt arról is, hogy a koronavírus nem ismeretlen, korábban már hatféle koronavírus volt képes emberi megbetegedést okozni, ez a mostani a hetedik, amely egy mutáción esett át, ami megváltoztatta a tulajdonságait.

Kiemelte, hogy a megfertőzöttek 80 százaléka tünetmentesen átesik a betegségen, és elsősorban az idős, több betegségben szenvedőkre nézve veszélyes, akiknek gyengébb az immunrendszerük, vagy olyan betegségben szenvednek, ami miatt esendőbbek a vírusfertőzéssel szemben.

Ismét aktualizálták a háziorvosoknak szóló eljárásrendet
Ismét aktualizálták a koronavírus miatt a háziorvosoknak szóló eljárásrendet - közölte az országos tisztifőorvos hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón. Müller Cecília elmondta azt is, továbbra sincs koronavírussal fertőzött beteg Magyarországon, a laboratóriumban eddig 137 vizsgálatot végeztek erre vonatkozóan, pozitív minta nem volt.

Minden háziorvosnak rendelkeznie kell védőfelszereléssel. Amennyiben ezekből hiányuk keletkezik, a mentőállomásokon depókat hoznak létre, ahonnan a háziorvosok igényelhetnek ilyen eszközöket - tette hozzá.

A tisztifőorvos elmondta, az eljárásrend ismételt aktualizálására a személyes kontaktusok minimalizálása érdekében volt szükség.

Felhívta a figyelmet arra, hogy aki tüneteket érez magán, koronavírussal fertőzött területről érkezett haza, vagy esetleg érintkezhetett ilyen beteggel, az semmiképpen se menjen el a háziorvosi rendelőbe, hanem hívja fel orvosát.

Az eljárás szerint a háziorvos ilyenkor egy kérdőív alapján telefonon kérdezi ki a beteget, és megerősíti vagy elveti a fertőzés gyanúját. Amennyiben a betegség gyanúja felmerül, egy külön telefonszámon értesíti a mentőszolgálatot, amely az érintettet a lakhely szerinti területileg illetékes kórház infektológiai osztályára szállítja, ahol elkülönítik. A betegtől levett torokváladék-mintát az Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumában vizsgálják, ha a minta pozitív, akkor a beteget átszállítják a Dél-pesti Centrumkórház erre kijelölt osztályára.

Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója arról beszélt, hogy a múlt héten tájékoztatást kaptak a WHO útmutatásain nyugvó magyar eljárásrendről. Ennek módosítása vált most szükségessé, de - mint fogalmazott - megnyugtató megoldás született, hiszen ez minimalizálja a potenciális betegekkel a személyes kontaktus lehetőségét.

Kiemelte, egyetlen fertőzöttnél nincs szükség fizikai vizsgálatra, és a szakmai ajánlások is azt mondják, hogy influenza vagy más fertőzéses megbetegedés esetén pár napig mindenképpen maradjanak otthon a betegek, és csak egy esetleges szövődmény miatt keressék fel orvosukat.

A legfrissebb adatok szerint jelenleg 67 országban 89 071 beteget regisztráltak. Koronavírus-fertőzésben eddig 3044-en haltak meg, Európában 44-en, 45 074 ember felgyógyult a betegségből.

Mindkét szakember a személyes higiéniára hívta fel a figyelmet: a gyakori, szappanos kézmosásra, kézfertőtlenítésre. Lehetőleg zsebkendőbe tüsszögjünk, köhögjünk, ennek hiányában a könyökhajlatunkba.

Nem kell házhoz mennie a háziorvosnak az új eljárásrend szerint
A tisztifőorvosi ajánlás szerint a háziorvosoknak először telefonon kell kikérdezniük a koronavírus-gyanúval jelentkező embereket - tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma hétfőn az MTI-t.

• A háziorvosnak először fel kell vennie a telefonáló személyes alapadatait és elérhetőségét, és ki kell kérdeznie, hogy tapasztal-e 38 Celsius-fokos lázat, köhögést vagy légszomjat, és ha igen, mikor kezdődtek a tünetek.

• Arra is rá kell kérdeznie, hogy a telefonáló járt-e a tünetek megjelenése előtti 14 napban az új koronavírus által érintett területen vagy országban, és ha igen, ezt rögzítenie kell. (Az érintett területek listáját pedig naponta ellenőriznie kell a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján.)

• A háziorvosnak rá kell kérdeznie arra is, hogy a telefonáló került-e szoros kapcsolatba a tünetek megjelenése előtti 14 napban új koronavírussal ténylegesen vagy valószínűleg fertőzött emberrel. A kikérdezés során öt kapcsolatra kérdeznek rá: egy háztartásban él-e új koronavírus által fertőzött beteggel; személyes kapcsolatba került-e ilyen beteggel, azaz legalább 15 percig két méteren belüli távolságban tartózkodott-e tőle; zárt légtérben, például munkahelyen, osztályteremben vagy kórházi beteglátogatás alatt legalább 15 percig, két méteren belül tartózkodott-e fertőzött emberrel.

• Rákérdeznek arra is, hogy a telefonáló ült-e repülőúton kétülésnyi távolságban az új koronavírussal fertőzött betegtől, vagy ápolt-e ilyen beteget, vagy a repülőgép személyzeteként látott-e el szolgálatot az ilyen beteg szektorában. Arra is rákérdez a háziorvos, hogy a telefonáló közvetlenül részt vett-e, az előírt egyéni védőeszközök alkalmazása nélkül a koronavírusos beteg közvetlen ellátásában, ápolásában vagy laboratóriumi dolgozóként kezelte-e koronavírusos beteg mintáit.

A háziorvos mindezek alapján állapítja meg, hogy a telefonáló gyanús esetnek minősül-e - közölte a minisztérium.

A koronavírus terjedése (2020. március 2-i állapot)

Az új COVID-19 koronavírussal szembeni védekezés alapjai a WHO március 2-i tanácsai

Folyamatosan tájékozódjon a COVID-19 járványról a WHO honlapján és a nemzeti és helyi közegészségügyi hatóságnál. A COVID-19 jelenleg is elsősorban a Kínában élőket érinti, és megjelent néhány további gócpontban más országokban. A megfertőződöttek többségénél enyhe betegség alakul ki és gyógyulnak, de másoknál súlyosabb kórkép is kialakulhat. Őrizze egészségét és védjen másokat a következő módon:

Mosson gyakran kezet.

Rendszeresen és alaposan tisztítsa kezeit alkoholos fertőtlenítővel vagy mossa szappannal és vízzel.

Miért? Mert a szappanos kézmosás és az alkoholos kézfertőtlenítés megöli a vírusokat, melyek talán a kezén vannak.

Távolságtartás a társaságban

Legalább 1 méter távolságot tartson mindenkitől, aki köhög vagy tüsszög.

Miért? Ha valaki köhög vagy tüsszög, akkor kis folyadékcseppeket lövell ki az orrából vagy szájából, melyek vírusokat tartalmazhatnak. Ha túl közel van, belélegezheti ezeket a cseppeket a bennük lévő COVID-19 vírussal együtt, ha a köhögő ettől beteg.

Ne nyúljon a szeméhez, orrához, szájához!

Miért? Kezeinkkel sok mindent megérintünk, és ezért vírusok lehetnek rajta. Ezeket rákenhetjük a szemünkre, orrunkra, szánkra, ahonnan a vírus a testünkbe hatolhat és megbetegíthet.

Zsebkendőbe köhögj, tüsszents!

Biztosítsa, hogy környezete a megfelelő légúti higiénét alkalmazza. Ez azt jelenti, hogy a könyökhajlatunkba vagy zsebkenőbe köhögjünk, tüsszögjünk. A használt zsebkendőt azonnal dobjuk a szennyesbe vagy a szemétbe.

Miért? Mert a kiköhögött, kitüsszögött cseppecskék terjesztik a vírust. A jó légúti hygiene megvédi környezetét az influenza és a COVID-19 vírustól.

Ha lázas, köhög és nehezen lélegzik, akkor mielőbb és telefonon kérjen orvosi segítséget

Ha rosszul érzi magát, maradjon otthon. Láz, köhögés és légzési nehézség esetén először telefonon hívja orvosát, és kérjen ellátást. Kövesse az egészségügyi hatóság utasításait.

Miért? Mert a nemzeti és helyi egészségügyi hatóság rendelkezik a legfrissebb információval a környezetében lévő helyzetről. Ha először telefonál, akkor az orvosa haladéktalanul a megfelelő helyre tudja irányítani. Ez önt is védi és segít megelőzni a vírusok és más fertőzések terjedését

Tájékozódjon, és kövesse orvosa, egészségügyi szolgáltatója tanácsait.

Tájékozódjon a COVID-19-cel kapcsolatos legújabb fejleményekről. Kövesse orvosa, nemzeti és helyi egészségügyi hatósága vagy munkáltatója tanácsait arról, hogy hogyan védje önmagát és másokat a COVID-19 fertőzéstől.

Miért? Mert az egészségügyi hatóság rendelkezik a legfrissebb ismeretekkel arról, hogy a környéken van-e koronavírus járvány. Ők tudják leginkább megmondani, hogy mi az emberek teendője az önvédelmük érdekében.

Védelmi intézkedések azok számára, akik koronavírus-járvány övezetében vannak, vagy az elmúlt 14 napban oda látogattak.

Kövesse a fenti tanácsokat.

Ha rossz a közérzete, akárcsak enyhe tünetei vannak, mint fejfájás, enyhén folyó orr, maradjon otthon a gyógyulásig.

Miért? Ha nem kerül kapcsolatba másokkal, és nem keresi fel a rendelőket, az lehetővé teszi, hogy a rendelők hatásosabban működjenek, és megvédi önmagát és másokat egy lehetséges koronavírus vagy más fertőzéstől.

Ha lázas, köhög, nehéz a légzése, akkor azonnal kérjen telefonon orvosi tanácsot, mivel ezek légúti fertőzésre vagy más súlyos állapotra utalhatnak. Orvosának számoljon be bármely közelmúltbeli utazásáról, illetve arról, ha volt kapcsolata egy utazóval.

Miért? Mert orvosa ezek alapján azonnal a megfelelő ellátóhelyre tudja irányítani, és megelőzhetik a COVID-19 vagy más vírusok esetleges terjedését.

Legolvasottabb cikkeink