• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

ÁSZ: a hatékonysági előírásokat be kell tartani

Egészségpolitika 2018.07.26 Forrás: MTI
ÁSZ: a hatékonysági előírásokat be kell tartani

A teljesítménykritériumok hiánya esetén az intézményeknek a költségvetési támogatások felfüggesztésével is számolniuk kell.

A teljesítménykritériumok hiánya a közpénzek és a közvagyon pazarló, rendeltetésellenes felhasználásához vezethet, a közpénzek hatékony felhasználására vonatkozó előírásokat a közintézményeknek be kell tartaniuk - hangsúlyozta Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a legfőbb ellenőrző szervezet csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Elmondta: az ÁSZ 51 központi költségvetési intézmény teljesítményellenőrzéséről készített összegző elemzést, és arra a következetésre jutott, hogy az érintett intézmények nem tettek lépéseket a gazdaságos, hatékony és eredményes feladatellátás követelményeinek kialakítására. 

Holman Magdolna, az ÁSZ főtitkára felhívta a figyelmet, hogy a teljesítménykritériumok hiánya esetén az érintett intézményeknek a költségvetési támogatások felfüggesztésével is számolniuk kell.

Domokos László rámutatott: az 51 központi költségvetési intézmény teljesítményértékelésének tanulsága, hogy a hatékony, jól szervezett és korszerű állam nemcsak a jobb gazdasági eredmények és így a magasabb színvonalú jóléti szolgáltatások miatt fontos, a közintézmények versenyképessége nagymértékben javítja az ország pénzügyi válságokkal szembeni védekezőképességét is.

Ahhoz, hogy a közszféra intézményei más gazdasági szektoroknak és a nemzetközi trendeknek megfelelő, vagy annál magasabb szintű fejlődést érjenek el, sok más tényező mellett alapvetően két fő területre kell koncentrálniuk, a digitalizációra, illetve a gazdálkodás hatékonyságára - emelte ki az ÁSZ elnöke.

Elmondta: a digitalizációnak való megfelelés a versenyképességet erősíti, ez azon múlik, hogy egy ország mennyire képes élni a digitális technológia lehetőségeivel. Magyarországnak a digitális közszolgáltatások terén erőltetett léptekkel kell ledolgoznia a lemaradását - hívta fel a figyelmet Domokos László.

Jelezte: a másik nagyon fontos tényező a közszféra intézményeinek hatékonysága. Az elnök kiemelte: a közpénzekből finanszírozott intézményeknek önállóan és felelősen kell gazdálkodniuk a törvényesség, a célszerűség és az eredményesség követelményei szerint. Az elnök rámutatott: az állami intézmények vezetői számára törvényi előírás a teljesítménycélok meghatározása és betartása, ezek közül talán a legkézenfekvőbb, hogy egyetlen költségvetési szerv sem költhet többet, mint amennyi központi forrás a rendelkezésére áll.

Holman Magdolna, az ÁSZ főtitkára ismertette: az ÁSZ 2015-2017-ben jelentette meg azokat a jelentéseket a központi alrendszer egyes intézményeiről, amelyek során a pénzügyi és vagyongazdálkodás szabályszerűségének vizsgálata mellett az intézmények teljesítmény-ellenőrzését is elvégezte a számvevőszék. A főtitkár hangsúlyozta: az elemzés hozzájárul ahhoz, hogy a társadalom részéről egyértelmű elvárás legyen az, hogy a közpénzekkel és a közvagyonnal gazdálkodó szervezetek vezetőinek nemcsak a törvényességre, hanem a gazdálkodásban az eredményesség és a célszerűség elveinek betartására is törekedniük kell. Ennek hiányában a költségvetési szerveknek a közpénz megvonásával is számolniuk kell, az ÁSZ törvényben meghatározott lehetősége a pazarló közpénzfelhasználás megakadályozása, az érintett szervezet költségvetési támogatásainak felfüggesztése - mutatott rá a főtitkár.

Pető Krisztina, az ÁSZ felügyeleti vezetője elmondta: az 51 ellenőrzött szervezet döntő hányada nem készült fel gazdálkodásában a hatékonysági és gazdaságossági követelmények érvényesítésére. A világos előírásokat rögzítő jogszabályok ellenére a költségvetési szervek döntő hányada nem tett lépéseket a gazdaságos, hatékony és eredményes feladatellátás követelményeinek kialakítására.

Jelezte: a 2013-as költségvetési beszámolók szerint ezek a központi intézmények 430 milliárd forint költségvetési kiadást teljesítettek, 5850 milliárd forint vagyont kezeltek, és 43 ezer foglalkoztatottal rendelkeztek. Az 51 költségvetési szervezetből mindösszesen 11 volt olyan, amely a gazdálkodás néhány részterületére alakított ki követelményeket, viszont a 11 szervezetből néhány vezető nem vitte végig következetesen a folyamatot, nem tűzött ki szervezeti célokat, nem alakított ki a célok elérését mérő mutatószámokat - hangsúlyozta Pető Krisztina.

Az ÁSZ szerint a költségvetési szervek vezetői - a jogszabályi előírások ellenére - nem teremtették meg az átlátható és elszámoltatható pénzügyi- és vagyongazdálkodás feltételrendszerét, amely jelentős kockázatot hordozott a gazdálkodás egészére nézve. Az ÁSZ arra a következtetésre jutott, hogy sem az irányító szervek, sem a függetlenített belső ellenőrzésük nem végezte el a jogszabályban megfogalmazott ellenőrzéseket - mutatott rá a felügyeleti vezető.

Domokos László kiemelte: "szilárd meggyőződésem, hogy minden közpénzből finanszírozott szervezet felé elvárás a közpénzek eredményes és hatékony felhasználása, a hatékonyságot növelő kritériumok előírása és érvényesülése hozzájárul az adott szervezet teljesítménynöveléséhez".

Az ÁSZ elnöke kérdésre kiemelte: a hatékonyságra vonatkozó előírásokat az egészségügyi intézményeknél, és a kutatás-fejlesztés területén is be kell tartani.

Legolvasottabb cikkeink