• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

ÁSZ: nem volt megfelelő 17 kórház gazdálkodása

Egészségpolitika Frissítve 2019.04.03 Forrás: MTI
ÁSZ: nem volt megfelelő 17 kórház gazdálkodása

Az öt utóellenőrzésen átesett kórház közül csupán kettő hajtotta végre az intézkedési tervben vállalt feladatokat.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által ellenőrzött 17 kórház egyikének sem volt teljesen megfelelő a gazdálkodása a vizsgált időszakban, azaz 2016 és 2018 között - hangzott el az ÁSZ szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten. 

Salamon Ildikó, az ÁSZ felügyeleti vezetője közölte, a szervezet 2016 és 2018 között végezte el 17 kórház ellenőrzését, valamint öt kórház utóellenőrzését. Az ellenőrzött 17 kórház közül egyetlen egyben sem volt teljesen szabályszerű a gazdálkodás, ezért számukra összesen 441 javaslatot fogalmaztak meg.

Az öt utóellenőrzésen átesett kórház közül csupán kettő hajtotta végre az intézkedési tervben vállalt feladatokat, egy intézmény pedig végrehajtotta ugyan a feladatokat, egy részüket azonban csak határidőn túl, kettő pedig nem tette ezt meg - ismertette Salamon Ildikó.

Az ellenőrzött kórházak túlnyomó többségében nem voltak szabályszerűek és elég hatásosak a belső kontrollrendszerek, a pénzügyi gazdálkodásban és vagyongazdálkodásban előforduló szabálytalanságok pedig ennek hiányosságaira vezethetők vissza. A kórházak gazdálkodásában feltárt hiányosságok magukban hordozzák a pénzeszközök rendeltetésellenes felhasználásának veszélyét is - hívta fel rá a figyelmet a felügyeleti vezető.

Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke kiemelte, alapvető társadalmi elvárás, hogy az állampolgárok a lehető legmagasabb szintű egészségügyi ellátást kapják, amihez átláthatóan, hatékonyan és szabályosan működő szervezetekre van szükség, ennek elérése érdekében pedig az ÁSZ rendszeresen ellenőrzi az egészségügyi ágazatot.

A központi költségvetésből 2013. és 2017. között átlagosan évente 600 milliárd forintot fordítottak egészségügyi intézményekre, adósságállományuk mégis évről évre újratermelődik, ami magas kockázatot jelent - mondta az alelnök.  Mivel a kórházak jelentős nemzeti vagyonnal és közpénzzel gazdálkodnak, ezért kötelesek azokat átlátható módon felhasználni, az ellenőrzött kórházak gazdálkodása mégsem felelt meg a köszpénzfelhasználásra vonatkozó követelményeknek.   

Az ÁSZ elemzése szerint a nem átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználás is hozzájárulhatott a kórházak működési gondjaihoz, valamint korlátozza a kórházak gazdálkodásághoz szükséges költségvetési források meghatározását, valamint adósságuk okainak feltárását.  Az alelnök rámutatott, a törvényi előírások és gazdálkodási szabályok betartása a szervezetek vezetőinek feladata és felelőssége, a gazdálkodási szabálytalanságok pedig a szakmai feladatellátás biztonságát is fenyegethetik.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink