• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Át kell dolgozni az e heti oltási tervet

Egészségpolitika 2021.02.01 Forrás: MTI
Át kell dolgozni az e heti oltási tervet

Mindenképpen megkezdődik a harmadik kör, vagyis a 89 évnél idősebbek beoltása.

Miután vasárnap a vártnál kevesebb vakcina érkezett, át kellett dolgozni az e heti oltási tervet - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília elmondta, 18 ezer Moderna-vakcina helyett kevesebb mint 11 ezer érkezett. Jelenleg is ülésezik az oltási munkacsoport, hogy átütemezze a lehetőségeket. Ezzel együtt leszögezte: mindenképpen megkezdődik a harmadik kör, vagyis a 89 évnél idősebbek beoltása.

Az legidősebb korosztály oltásával kapcsolatban elmondta, a háziorvosok megkapták a szükséges tájékoztatást, és remények szerint ezen a héten be tudják oltani a praxisukhoz tartozó 89 évesnél idősebbeket. Ez úgy is történhet - mondta -, hogy a rendelőben oltanak, otthonukban keresik fel őket, vagy az időseket elirányítják az egyik oltóponthoz.

A háziorvos dönt arról, hogy a hozzá eljuttatott névlistából kit, mikor hív be, és arról is ő dönt, hogy beoltható-e az illető - ismertette. A háziorvosok a Moderna vakcinájából kapnak egy ampullát, amely tíz ember oltására elég.

Elmondta, a héten 85 410 adag Pfizer vakcinát várnak. Várható továbbá újabb Moderna-szállítmány érkezése is, de a vasárnap tapasztalt bizonytalanságok miatt ennek részleteiről nem közölt többet az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília hozzátette: 238 ezerhez közelít a beoltottak száma Magyarországon, 61 ezren már a második dózist is megkapták. Az elmúlt négy napban az idősotthonokban és a szociális bentlakásos intézményekben élők és dolgozók közül 72 ezren kaptak oltást. Számos helyen nem volt lehetőség a védőoltás bedására, de ezt pótolni fogják - ígérte.

A szakember kitért arra: minden vakcina, amit gyártanak, ad valamilyen fokú védelmet: ez 60 százalék feletti, de a legtöbb 80-90 százalékos hatásosságot jelent - mondta, kiemelve: a súlyos megbetegedéstől, a súlyos szövődmények kialakulásától, a kórházba kerüléstől és a halálos kimeneteltől mindenképpen megvéd.

Hozzátette: látva a szállítási bizonytalanságokat, minden lehetőséget megragadnak arra, hogy megfelelő mennyiségű és hatásos vakcina álljon rendelkezésre, hiszen - mondta -, ez jelenti a kivezető utat a járványból.

A tisztifőorvos emlékeztetett, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a Pfizer és a Moderna oltóanyaga után az AstraZeneca védőoltásának is megadta az európai forgalmazási engedélyt. Ezen kívül a magyar kormány gondoskodott egymillió embernek elegendő orosz és 2,5 millió embernek elegendő kínai vakcina beszerzéséről is.

Jelezte: a vírus brazil és a dél-afrikai variánsát a magyar mintákban még nem mutatták ki.

A járványügyi adatok csökkenést mutatnak, kevesebb az újonnan regisztrált és az aktív fertőzöttek száma is. Utóbbiak 91 872-en vannak. Kórházban a fertőzéssel kapcsolatban 3682 embert kezelnek, 273-an vannak lélegeztetőgépen. Az elhunyt 54 beteg közül a legfiatalabb 46, míg a legidősebb 96 éves volt, mindegyikük valamilyen krónikus betegségben szenvedett - mondta.

Továbbra is fontos a védelmi intézkedések betartása

Az operatív törzs arra kéri a lakosságot, hogy továbbra is tartsa be a hatályban lévő védelmi intézkedéseket - mondta az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján. "Nagyon fontos, hogy a koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében közösen elért eredményeket közösen meg is tartsuk" - tette hozzá Gál Kristóf alezredes.

A szóvivő beszámolt arról, hogy bár a veszélyhelyzet idején tilos rendezvényt, gyűlést tartani, vasárnap délre a budapesti Hősök terére magánszemélyek gyűlést jelentettek be, amelyen többen is megjelentek. A rendőrök a gyűlésen tartózkodókat igazoltatták, majd figyelmeztették, a gyűlés szervezői és megtartói ellen pedig közigazgatási eljárást kezdeményeztek. A maszkviselés szabályainak megsértése miatt két emberre helyszíni bírságot szabtak ki, négyet pedig feljelentettek.

Arra a kérdésre, hogy fellépnek-e a közösségi felületeken a vakcinákról valótlanságokat megjelentetőkkel szemben, azt mondta: a rendőrség folyamatosan monitorozza az interneten megjelenő tartalmakat és számos lakossági jelzés is érkezik hozzájuk.

Közölte, az adott tartalmakkal kapcsolatban a rendőrség mindig azt vizsgálja, megvalósul-e bűncselekmény. Az ugyanis, hogy valakinek egy tartalom eléri vagy meghaladja az ingerküszöbét, még nem jelenti azt, hogy jogsértés is megvalósul - mondta. Hozzátette: ha ez mégis megtörténik, akkor a rendőrség minden alkalommal megteszi a szükséges intézkedéseket, és arra is lehetőség van, hogy a kifogásolható tartalmat a szolgáltatón keresztül elérhetetlenné tegyék.

Arra kérte az állampolgárokat, hogy legyenek körültekintőek, mielőtt egy tartalmat megosztanak a közösségi felületeken, mert egy álhír megosztásával nemcsak súlyosan akadályozhatják a védekezést, de jogsértést is elkövethetnek, ami rendőri eljárást vonhat maga után.

Legolvasottabb cikkeink