• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Átadták a győri kórház gyermeksürgősségi részlegét

Egészségpolitika Frissítve 2018.12.04 Forrás: Weborvos- MTI
Átadták a győri kórház gyermeksürgősségi részlegét

A regionális központ az ellátási körzetéhez tartozó 4 megyéből fogadja folyamatosan a gyermekeket.  

Prof. Dr. Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter ma ünnepélyes keretek között átadta a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Gyermeksürgősségi Részlegét. A 14 milliárdos fejlesztéssel 2020-ra megújuló gyermeksürgősségi és baleseti ellátás országos hálózatának kiemelt központja a győri intézmény. A kormány szándékával és a gyermekgyógyászati szakma kivételes összefogásával Európában az elsők között Magyarországon alakul ki az egységes elvek mentén felépített gyermeksürgősségi és baleseti ellátórendszer - tudatta közleményben az Állami Egészségügyi Ellátó Központ.

A Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban közvetlenül a Sürgősségi Betegellátó Osztály mellett alakították ki a gyermeksürgősségi részleget. A kórházban 196 m2 területet építettek át, és a projekt 326 millió forintos támogatásával a gyermekek igényeinek megfelelő környezetet alakítottak ki a szeparált váróban, valamint a három vizsgálóban, továbbá a gyermek traumatológiai műtétekhez szükséges eszközöket és műszereket is vásároltak.

A mai ünnepélyes átadáson Prof. Dr. Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter elmondta, hogy a program nem áll meg Győrben. 2020-ra létrejön egy olyan gyermeksürgősségi és gyermektraumatológiai rendszer, amely lehetővé teszi, hogy egy súlyosan sérült gyermek az ország bármely pontjáról 90 percen belül hozzájuthasson az állapota szerint szükséges lehető legjobb ellátáshoz. A gyermeksürgősségi és gyermektraumatológiai rendszer csúcsintézménye a Budapesti Heim Pál Gyermekkórház lesz, az öt regionális centrumot pedig Győr mellett Pécsett, Szegeden, Debrecenben és Miskolcon állítják fel. A központok létrehozásának köszönhetően a gyermeksürgősségi ellátás biztosítása mellett nő az ellátható betegek száma, jelentősen gyorsabb lesz a betegkoordinációs rendszer, rövidül a várakozási idő, a központokban felállítandó gyermekorvosi rendelőkkel pedig követhetőbbé válnak a betegutak.

A győri fejlesztés eredményeként kialakult regionális gyermeksürgősségi és traumatológiai központ az ellátási körzetéhez tartozó 4 megyéből képes folyamatosan − a felnőttektől elkülönülten − fogadni a helyben nem ellátható gyermekeket. Az önálló gyermeksürgősségi ambulancia a legmagasabb progresszivitási szintű országos vonzatú feladatokat látja el a jövőben: biztosítja többek között a teljes gyermek fül-orr-gégészeti, akut légúti és nyelőcső idegentest ellátást, intenzíves gyermek mellkas sebészeti beavatkozásokat.

Az ország gyermeksürgősségi és gyermektraumatológiai rendszerében a jelentős infrastruktúra fejlesztésen túl betegség-, sérülés- és műtéttípusokra lebontva határozzák meg, hogy milyen esetben, melyik intézménynek, mi a feladata. Mindez a mentőszolgálattal összehangoltan működik majd a betegirányítás gyorsasága érdekében.

Magyarországon a 0-18 éves korcsoportban jelentős kockázatot jelent a baleseti sérülés. Évente félmillió kezelést igénylő gyermeksérülés következik be, amelynek hatékony kezelése a jelenleginél fejlettebb ellátási feltételrendszert igényel a gyermekek gyógyulási esélyének emelése érdekében.

A 14 milliárd forint összköltségű, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ konzorciumvezetésével, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház részvételével megvalósuló projekt európai uniós támogatással 2020-ra kialakítja a gyermektraumatológiai és gyermeksürgősségi ellátás országos ellátórendszerét, létrehozza a III. progresszivitási szintű országos központot és térségi alközpontokat.

A fejlesztés az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban (EFOP-2.2.1-VEKOP-16-2016- 00001 „A gyermeksürgősségi, baleseti ellátás fejlesztése” című kiemelt projekt keretei között), a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg - áll a közleményben.

Tamás László János, a győri kórház főigazgatója elmondta: a gyermeksürgősségi részleget az öt éve kialakított, a gyermekellátás különböző területeit - gyermekintenzív osztály, gyermeksebészet, gyermekosztály és koraszülött-ellátás - összefogó épület földszintjén, közvetlenül a központi sürgősségi osztály mellett alakították ki, mintegy ötszáz négyzetméteren - idézte az elhangzottakat az MTI tudósítása.

A 325 millió forintból a projekt részeként megvalósult gyermeksürgősségi részlegen tágas várótermet, három vizsgálót és egy három-négy gyermek számára 24 órás megfigyelést biztosító kórtermet építettek ki, valamint a kórház saját költségvetésének terhére 120 millió forintból egy műtőt is felszereltek - tette hozzá a főigazgató.

Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP), Győr polgármestere az egészségügyi dolgozók magas szintű munkáját méltatva üdvözölte a kormány, a helyi önkormányzat, a kórházi szakma és a vállalkozások összefogásával megvalósult fejlesztést. Hozzátette: a gyermekháziorvosi szolgálat működtetőjeként az önkormányzat igyekszik még jobban összehangolni a munkát az új gyermeksürgősségi részleggel. (MTI fotó: /Krizsán Csaba)

Legolvasottabb cikkeink