• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Átadták a kaposvári kórház megújult szülészetét

Egészségpolitika 2021.07.09 Forrás: MTI nyomán
Átadták a kaposvári kórház megújult szülészetét

A modernizáció 2019-ben kezdődött meg egy 442 millió forint értékű eszközbeszerzéssel, összességében hárommilliárdot fordítottak a fejlesztésre.

Átadták a Kaposi Mór Oktató Kórház hárommilliárd forintból megújult szülészeti épületét csütörtökön Kaposváron. Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter az eseményen azt hangsúlyozta: a felújított kaposvári szülészetre az egész ország büszke lehet, mert míg Európa-szerte szülészeteket zárnak be, csökkentik az ágyszámokat a születésszám mérséklődése miatt, Magyarországon nő a házasságkötések száma és a gyermekvállalási kedv is, adta hírül az MTI.

Az európai uniós tagállamok közül Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben, csaknem 25 százalékkal a gyermekvállalási hajlandóság az elmúlt tíz évben, vagyis ennyivel többen mertek igent mondani az életre - tette hozzá.

A kormány fontosnak tartja, hogy ne legyenek Magyarországon olyan fiatal párok, akik késznek érzik magukat a gyermekvállalásra, de azért kell éveket várniuk, mert ehhez nincsenek meg a megfelelő körülmények - közölte a miniszter. Kiemelte, segítik a fiatalokat abban, hogy igent mondhassanak az életre, ne kelljen éveket várniuk a következő gyermekük megszületéséig, és támogatják őket azzal is, hogy a lehető legbiztonságosabbá teszik a születés körülményeit.

Novák Katalin arra utalva, hogy a kaposvári szülészeten reprodukciós központ is működik, közölte: Magyarországon minden ötödik pár meddőségi problémával küszködik, és "az állam jó gazdája a meddősségkezelésnek". "Olyan helyen vagyunk, ahol az állam egy magánszolgáltatótól vette át a meddősségkezelést, és jó látni, hogy több fiatal párt nagyobb felkészültséggel több szakember tud fogadni" - mondta.

Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkára azt emelte ki, hogy bár a szülészet 90 éves, méltóságteljes épülete a múltat idézi, a rekonstrukcióval létrejött infrastruktúra a legkorszerűbb feltételeket biztosítja a szülő nők és az újszülöttek ellátásához.  Az államtitkár az egészségügyi dolgozóknak a koronavírus-világjárvány idején mutatott helytállásáról azt mondta, "saját halálfélelmükön és családjuk féltésén túllépve erőn felül, éjjel-nappal dolgoztak, hogy mások életét mentsék". "Kívánom nekik, nyugodt nyaruk legyen" - fűzte hozzá.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere arról szólt, hogy a szülészet a kórház szimbolikus épülete, amelynek rekonstrukciójával a jövő kaposvári generációinak akartak esélyt adni arra, hogy méltó körülmények között láthassák meg a napvilágot. "A szülés, a születés egy életen át elkíséri a családokat, fontos, hogy ezt csodaként éljék meg" - hangoztatta. Kitért arra: Kaposvár célja, hogy a városban 2030-ig többen szülessenek, mint ahányan meghalnak, továbbá a somogyi megyeszékhely az ország egyik legegészségesebb városa legyen.

Szita Károly a pandémiára utalva azt mondta, hogy a kórház dolgozói "elképesztő munkát" végeztek a koronavírus-járvány elmúlt másfél évében: "apáknak, anyáknak, nagypapáknak, nagymamáknak és az ő családjuknak adták meg a lehetőséget, hogy gyógyultan távozzanak az intézményből". "Vannak olyan hivatások, amelyek a bizalmon alapulnak, az orvosi és az ápolói hivatás ezek közé tartozik, és a mi bizalmunk megerősödött az elmúlt időszakan" - mutatott rá.

Moizs Mariann, a kórház főigazgatója azt közölte, hogy a kaposvári szülészeti, nőgyógyászati és újszülöttellátás megújítása hatéves munka eredménye. "Szimbolikus, hogy az átadásra kettős évfordulón, a kórház történetének 175. és az önnálló szülészet 90. évében kerül sor" - jegyezte meg.

A kaposvári polgármesteri hivatal korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a szülészet modernizációja 2019-ben kezdődött meg egy 442 millió forint értékű eszközbeszerzéssel. A kormányzati támogatásból vásárolt gyógyászati eszközök között ultrahangkészülék, inkubátor, szülőágy, műtőfelszerelés és röntgengép is van.

Fotó: MTI/Varga György

Legolvasottabb cikkeink