• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A koronavírus változatlanul feladatokat ad a kutatóknak

Egészségpolitika 2021.07.09 Forrás: MTI
A koronavírus változatlanul feladatokat ad a kutatóknak

A magyar gyártású favipiravir tabletta kipróbálás alatt áll, a négy orvosképző egyetem teszteli még.

Tudományos konferencián összegezték a járványügyi szakemberek a koronavírus kapcsán szerzett tapasztalataikat Palkovics László innovációs és technológiai miniszter részvételével július 8-án a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutatóközpontjában. „Gyorsan reagáltunk a veszélyhelyzetre, de változatlan lendülettel kell dolgoznunk az ország önellátási képességének megerősítésén” – hangsúlyozta a tárcavezető az ITM közleménye szerint.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) már tavaly márciusban létrehozta a vírus elleni védekezéshez szükséges hátteret és pénzügyi alapot, majd a megelőzés, azonosítás, kezelés területén végzett koordinációt. „A hazai kutatás-fejlesztési és innovációs rendszer megmutatta, hogy összefogva rendkívüli körülmények között is eredményesen tud működni. A védekezésben nélkülözhetetlen támogatást jelentett a kutatók munkája, tudása, de előre kell gondolkodnunk! A járvány ideje alatt szerzett tapasztalatokat, a létrejött együttműködéseket meg kell őrizni a jövőnek, mert azok bármilyen járványügyi helyzetben jól hasznosíthatók” – mutatott rá a miniszter. 

A hazai koronavírus-kutatás fontosabb irányait dr. Jakab Ferenc, a Nemzeti Virológiai Laboratórium vezetője ismertette. A PTE Szentágothai János Kutatóközpontja sokrétű munkát végzett el a diagnosztikában való részvételtől a hatóanyag-vizsgálatokig. A Virológiai Nemzeti Laboratórium hazai fejlesztő cégekkel is együttműködik, jelenleg több ígéretes kutatás zajlik. „A csatát megnyertünk, de a háborút nem. A ma bemutatott projektek mindegyike jelzi, hogy a maga szakterületén mindenki megtette, amit lehetett” – hangsúlyozta a professzor. 

A koronavírus-fertőzés gyógyításával kapcsolatban két fő irány bontakozott ki: a már létező gyógyszerek felhasználása a kór kezelésére, és teljesen új gyógyszerek fejlesztése. „A magyar favipiravir tabletta kipróbálás alatt áll, a négy orvosképző egyetem teszteli még” – mondta el Kovács L. Gábor, a gyógyszerek klinikai vizsgálatával foglalkozó HECRIN konzorcium képviselője. A remdesivir komoly kihívást jelentett, hiszen gyakorlatilag beszerezhetetlen volt. „A Richter vizsgálati készítményként kezdte el gyártani, ún. különleges alkalmazási engedélyt kapott annak érdekében, hogy a betegek hozzájuthassak az életmentő gyógyszerhez.” Előremutató a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem közös kutatása, amely az ITM támogatásával a betegség lefolyását befolyásoló környezeti tényezőket vizsgálja. 

Palkovics László kiemelte: „A hazai önellátási képességek megteremtésének egyik legfontosabb eleme a nemzeti oltóanyaggyár megépítése Debrecenben. A kormány szándékai szerint Magyarország 2022 végére képessé válik koronavírus-vakcina előállítására, ezzel csökkentve a külföldi gyártóknak való kiszolgáltatottságot.”

Legolvasottabb cikkeink