• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Átadták a szekszárdi légimentőbázist, de vannak még tervek

Egészségpolitika 2022.12.20 Forrás: MTI
Átadták a szekszárdi légimentőbázist, de vannak még tervek

A bázis 1350 négyzetkilométerrel növeli az országnak a légimentők számára elérhető részét.

Átadták a mintegy 650 millió forintból épült légimentőbázist Szekszárdon kedden. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az eseményen azt mondta: az a cél, hogy mindenki biztonságban legyen Magyarországon, bárkinek bárhol van szüksége orvosi segítségre, 15 percen belül odaérjen hozzá a mentőautó vagy a mentőhelikopter.

"Ezért fejlesztettük a magyar légimentést, ezért épült ez a bázis is, amely 1350 négyzetkilométerrel növeli az országnak a légimentők számára elérhető részét" - tette hozzá.

Az államtitkár felidézte, Magyarország korábban "nem állt a saját lábán" a légimentés terén, a mentőhelikoptereket külföldi cégtől bérelték.

A rendszer azonban néhány évvel ezelőtt átalakult: a rendőrség és az Országos Mentőszolgálat együttműködésében magyar tulajdonú mentőhelikopterekkel, magyar háttérsegítséggel és mentésirányítással hét bázisról kilenc, a mentőautónál nagyobb felszereltségű helikopterrel segítik a bajbajutottakat - mutatott rá.

Rétvári Bence kitért arra is, hogy a mentés eredményessége érdekében duplájára növelték a mentőszolgálat költségvetését, és a visszajelzések azt mutatják, hogy "a mentőszolgálat az egészségügy nagyon jól működő része".

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója az új légimentőbázis építését a mostanáig Pécs-Pogányban működő bázis kiváltásával, északabbra helyezésével, az ellátási terület növekedésének igényével indokolta.

A légimentők 2021-ben mintegy 3200 esetben segítettek bajbajutottaknak, Pécs-Pogányról indulva idén 500 ember mentésében vettek részt - közölte.

A főigazgató szólt arról, hogy a tervek szerint néhány hónapon belül átadják a megújult légimentőbázist Miskolcon, amely kulturáltabb körülményeket biztosít az ott dolgozóknak.

Csató Gábor kitért rá, a hét magyarországi légibázis "alapvetően lefedi az országot", ugyanakkor folyamatosan vizsgálják, szükséges-e a kapacitás növelése. "Tervben van egy Pápa környéki légimentőbázis létesítése, ez új helikopter vásárlásával is jár" - fogalmazott.

A főigazgató a mentőhelikopterek állapotáról azt mondta, hogy azokat az állam két évvel ezelőtt vásárolta Norvégiából, jelenleg a biztonságos mentés minden feltétének megfelelnek.

(Fotó: MTI/Kiss Dániel)