• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Átgondolásra érdemes javaslatok az OSZ-től

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Központosított közbeszerzés, új segédeszköz-támogatás, megelőzött kórházeladósodás.

A múltat értékelte, az idei teendőket megvitatta az Orvostechnikai Szövetség elnöksége 2014. január 15-én tartotta első ülésén. Az Elnökség a szakágazatok, a szekciók, az Etikai Bizottság és a Titkárság által a 2013. évben végzett tevékenységet eredményesnek ítélte és külön kiemelte, hogy azt nehéz, a legtöbb esetben nem támogató környezetben kellett végezni.

A kórházi beszállítói területen a legnagyobb energiát, a legtöbb munkát az egészségügyi intézményrendszer finanszírozási hiányosságaiból adódó, folyamatosan növekvő követelésállomány kezelése illetve rendezése érdekében folytatott tevékenységek igényelték. Ezek eredményeként az előző évekhez képest korábban érkezett meg a pluszforrás az egészségügyi intézményekhez és így a beszállítókhoz.

Ugyanakkor a pluszfinanszírozás nem elégséges mennyisége továbbra is magában hordozza azt a veszélyt, hogy az intézményi tartozásállomány az idei évben is néhány hónapon belül el fogja érni a kritikus szintet. Éppen ezért az Orvostechnikai Szövetség azt fogja javasolni a pénzügyi és az egészségügyi kormányzatnak, hogy az intézményrendszer szükséges finanszírozásának mihamarabbi megteremtéséig évente két alkalommal nyújtson kiegészítő támogatást az intézményeken keresztül a beszállítóknak: először év közben, június vagy július hónapban, majd pedig az év vége előtt – a tavalyi évhez hasonlóan – novemberben.

A 2014. év további kiemelt érdekképviseleti feladatai lesznek ezen a területen: az orvostechnikai eszközök központosított közbeszerzési rendszere kialakításának segítése, ezen belül javaslatok kidolgozása az orvostechnikai közbeszerzések során a nemzetközi standardok, a kórházi struktúrák és az integráció követelményeinek figyelembe vételére, valamint az új, innovatív kórházi eszközök és technológiák befogadási rendszerének fejlesztése, pilot-projektek kidolgozása, elindítása.

Az OSZ ismételten átgondolásra javasolja a kórházakba szállított orvostechnikai eszközök általános forgalmi adó mértékének csökkentését.

A gyógyászati segédeszköz területen az idei év kiemelt feladata lesz a támogatási rend átfogó átalakításának szakmai konszenzuson alapuló kidolgozása. Az Orvostechnikai Szövetség erre vonatkozó részletes javaslatát 2013. november 25-én juttatta el dr. Cserháti Péter miniszteri biztosnak, illetve idén január elején dr. Beneda Attila helyettes államtitkárnak.

A 2013. év második felében a gyógyászati segédeszközök házhoz szállítása július 6-ától hatályos korlátozásának korrekciója érdekében végzett érdekképviseleti munka volt a leghangsúlyosabb. Ennek eredményeként – a legfrissebb hírek szerint – a szabályozás úgy fog módosulni, hogy a sztómaterápiás, valamint az inkontinencia eszközök kiszolgáltatása során közreműködő igénybevétele is megengedett lesz.

Az Orvostechnikai Szövetség továbbra is fenntartja azt az álláspontját, hogy a házhoz szállítás korábbi gyakorlatának korlátozása szakmaiatlan és a betegek érdekeit sértő intézkedés volt, ezért mihamarabb szükséges a 2013. július 6. előtti szabályozás visszaállítása.

Az Elnökség az érdekképviselet hatékonysága szempontjából kiemelten fontosnak tartja a társ-érdekképviseletekkel folytatott szakmai együttműködés fenntartását, illetve fejlesztését, hiszen a hatékony fellépés csak összefogással képzelhető el.

Az Elnökség mindezek mellett elkezdte a felkészülést az idei tisztújító közgyűlésre.