• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Átszervezésével spórolnak a kórházak

Egészségpolitika Forrás: MR1 - Kossuth

Egyszerű államtitkársági intézkedéssel meg lehetne oldani, ésszerű határokon belül.

Életmentő műtét biztosan nem marad el – hangsúlyozta a Kossuth Rádió reggeli műsorában Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke, utalva a Péterfy Sándor utcai Kórházban történtekre. Elmondta: az első félév jó időszak volt, hiszen a múlt év végén többletpénzt kaptak ezekre a beavatkozásokra a kórházak. Ez a pénz idén nyár elejéig tartott, mostantól kezdve visszaáll a régi rend. „Ez nem azt jelenti, hogy nem kerül sorra a beteg, csak később kerül sorra" – tette hozzá Csiba Gábor.

A Stratégiai Szövetség elnöke úgy látja, hogy nem a megtakarítási kényszer a legnagyobb probléma, hanem az, hogy hiányzik egyhavi finanszírozási összeg a kórházak költségvetéséből. „Ezért van a várakozás, és nem elsősorban amiatt, mert nincsen orvos vagy nincsen műtő. És van még egy ok, amit kevesebbet emlegetnek. Sokan vannak, akik egy adott orvosra várnak, viszont aki a betegsége miatt kerül halasztásra, illetve pénzhiány miatt, az természetesen problémát okoz" – fogalmazott a szakember.

Múlt év végén 27,5 milliárd forint úgynevezett konszolidációs támogatást kapott százhúsz intézmény, ez még az idén is elegendő volt például a műtétekre is. Előzőleg kiderült, hogy 47,5 milliárd forint a kórházak adósságállománya. A Stratégiai Szövetség elnöke 36 milliárd forintra becsülte a kórházak jelenlegi felhalmozott számlatartozását.  Az okok között említette, hogy az a bizonyos 27 milliárd forint nem épült be a költségvetésbe, és egyhavi finanszírozási összeg, negyvenmilliárd forint hiányzik a rendszerből.

A szakember szerint az ellátás átszervezésével is lehetne javítani a helyzeten. Sokan ugyanis nem a területileg illetékes intézményben veszik az ellátást, így van olyan kórház az országban, ahol három hónapon belül sorra kerülnek, míg máshol két és fél, esetleg három évet kell várni.

„Nem hiszem, hogy ördögtől való lenne azt mondani, hogy irányítsuk a beteget oda, ahol három hónapot kell várni, és ott most majd hatot fognak várni, ahonnan meg eljön, ott mondjuk nem két és fél évig, hanem két évig. Ez akár azonnal alkalmazható lehetőség, tehát hamarabb kerülne a betegek ellátására sor. Ezt egyszerű államtitkársági vagy társadalombiztosítói intézkedéssel meg lehetne oldani, ésszerű határokon belül" – mutatott rá Csiba Gábor.