• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Átveszi az ÁEEK helyét az Országos Kórházi Főigazgatóság

Egészségpolitika 2020.11.25 Forrás: Weborvos
Átveszi az ÁEEK helyét az Országos Kórházi Főigazgatóság

Veszélyhelyzetben az OKFŐ-t az Operatív Törzs vezetőjeként kijelölt rendészetért felelős miniszter irányítja, vagyis most Pintér Sándor.

Az Országos Kórház Főigazgatóság (OKFŐ) feladatairól és a főigazgatóságról szóló korábbi kormányrendelettől eltérő, veszélyhelyzet idején alkalmazandó szabályokról jelent meg kormányrendelet a mai Magyar Közlönyben - szúrta kis a medicalonline.hu. Ebből többek között az is kiderül, hogy Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) beolvad az OKFŐ-be és ezzel december 31-vel meg is szűnik.

A főigazgatóság feladatait taglaló rendelet többek között meghatározza, hogy az OKFŐ ellátja az országos intézetek, valamint az állam fenntartásában és tulajdonában lévő fenntartói és irányítását. Ugyancsak lesznek feladatai a főigazgatóságnak az orvos- és egészségtudományi felsőoktatási intézmények klinikai központjainak, valamint a Honvédkórház tekintetében, ezekről azonban később rendelkezik a kormány.

Középirányító szervként közreműködik az egészségügyért felelős miniszter intézményfenntartáshoz és irányításhoz kapcsolódó, valamint szakmai irányítói feladatainak ellátásában. Módszertani segítséget nyújt a közfeladatok ellátására vonatkozó követelményeket, és az erőforrásokkal – így az előirányzatokkal, a létszámokkal és a vagyonnal – való szabályszerű és hatékony gazdálkodáshoz, és ellenőrzi is ezek betartását. Meghatározza, felügyeli és ellenőrzi a szolgáltatók gazdálkodását, létszám- és szakmai kapacitásait, uniós pályázatait és az adatszolgáltatási fegyelmet. Kontrollálja, szükség esetén jóváhagyja a központosított közbeszerzési igényeket.

Az OKFŐ javaslatot tesz a miniszternek az irányító megyei intézmény fenntartásában lévő intézmény létesítésére, átszervezésére, megszüntetésére, országos szinten közreműködik a területi egészségügyi feladatellátás megszervezésében, és dönt a betegellátást érintő vitás kérdésekben.

Az OKFŐ jogszabályban foglalt feladatkörében statisztikai adatokat gyűjt és elemez, a kormány által meghatározott szakkérdésben szakértőként jár el. A főigazgatóság látja el az Állami Egészségügyi Tartalékkal való gazdálkodás feladatait. Ide kerülnek az ÁEEK Humán Erőforrás Főigazgatóságához rendelt tevékenységek, az alap- és működési nyilvántartás felügyelete, valamint az Eurotranszplanttal kapcsolatos feladatok is.

Az OKFŐ működteti az  Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret, vezeti az önrendelkezési nyilvántartást.

A második kormányrendeletből az is kiderül, hogy veszélyhelyzetben az Országos Kórházi Főigazgatóságot (OKFŐ) az Operatív Törzs vezetőjeként kijelölt rendészetért felelős miniszter irányítja és az is, hogy a veszélyhelyzet február 8-ág tart.

Legolvasottabb cikkeink