• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az 1001 csoport követelései a kormánytól

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

Rendkívüli gyűlést kezdeményeznek a betegágy melletti valóság elhallgatott problémáiról, addig is az alábbiakat kérik...

Az 1001 orvos a hálapénz nélkül Facebook-csoport tagjainak nyílt levele:

Tisztelt Állampolgárok!

Két hónapja 781 orvos nyilatkozatban hívta fel Magyarország lakosságának figyelmét, hogy az egészségügy személyi és tárgyi feltételeinek hiánya miatt veszélybe került a betegek biztonsága. Az elmúlt hetekben kiszivárogtak azok a megdöbbentő adatok, melyek a gyógyítás törvényben meghatározott minimális feltételeinek hiányát és a kórházakban elharapódzó súlyos bakteriális fertőzéseket mutatták. Szeretnénk ezekre a sajtóhírekre reagálni, hangsúlyozva, hogy a helyzet fontossága messze a pártpolitikai kérdések felett áll.

Mennyire fontos ez a kérdés? Tudniuk kell, hogy kórházi fertőzések következményeként évente jóval többen vesztik életüket, mint közlekedési balesetben. Az egész nyugati orvoslás küzd ezzel a kihívással. Sikerrel azok az országok járnak, amelyek nem seprik a szőnyeg alá a problémát.

A Magyarországon érvényes minimumfeltételek hiányáról, illetve a kórokozók terjedésének mértékérőla Kormány és az állami ellenőrző szervek évek óta tudnak. Ennek ellenére érdemi intézkedéseket nem tapasztalunk, az adatokat évekig titkolták még az orvosok és szakdolgozók elől is.

Mi, akik a betegágyak mellett dolgozunk, minden nap tragédiák szemtanúi vagyunk. Van, akinek csak egy szám, az orvosnak és a hozzátartozónak azonban elfogadhatatlan veszteség, amikor a beteg
a rettegett szívinfarktust leküzdi, mégis belehal abba a bélgyulladásba, amit a 2011 - hez képest háromszor gyakrabban előforduló kórházi baktérium okoz.

Lehet azzal takarózni, hogy bár nő a fertőzések száma, de egyes járványok száma alacsonyabb. Sajnos a baktériumok terjedését kommunikációs csaták nem állítják meg. Ahhoz egészségügyi személyzet, korszerű eszközök és fertőtlenítőszerek kellenének.

Mi a valóság? Vannak kórházak, ahol még a sterilizáló is leállt, a WC-t nem lehet lehúzni, a beteget nem lehet elkülöníteni, nem jut tiszta pelenka, nincs fertőtlenítőszer, a vezetők visszamondják a takarítást, mert nincs rá forrás. A háttérben dolgozó mikrobiológusok jelzik, hogy ellehetetlenülnek a laborok, az ÁNTSZ hálózat meggyengült, nincs szakember.

Sajnos ma az is megtörténik, hogy  pénzügyi okokból az orvos nem küldhet mintát a laborba, így a fertőzésre nem is derül fény.

Kiégett, megalázott dolgozók tehetetlenül nézik, ahogy a vakszerencse a betegeik között válogat. 2013-ban a kormányfő ott volt a gátakon, amikor áradt a Duna és emberéleteket veszélyeztetett
a víz. Most, amikor a baktériumáradat már számtalan életet elsodort, mi magunkra maradtunk a kórtermekben. Az Önök és az egészségügyi dolgozók mindennapi valóságára figyelmeztető szavunkat a hivatali asztalok mögött ülő kormányzat nem vette komolyan. A gyógyítás normális feltételeinek megteremtése, az alázatos munka helyett azzal a megdöbbentő megoldási javaslattal álltak elő, hogy hagyjuk cserben a segítségre szoruló embereket. Szó szerint idézzük az egészségügyi államtitkár nyilatkozatát, miképpen vélekedik  arról, hogy mi biztonságos feltételeket szeretnénk:
„miért asszisztálnak ehhez az orvosok, miért kezdenek belevalamibe, ha az nem hajtható végre biztonsággal".

A magyar orvosok és ápolók ezreinek kell felelősséget vállalni minden nap döntéseik tucatjáért egy olyan rendszerben, ami nem működik. Ezek a döntésekaz Önök és szeretteik életéről szólnak. Orvosaink nem asszisztálhatnak a döntéshozó tétlenségéhez.

Cselekszünk.

A mai napon felkértük az Egészségügyi Szakmai Kollégium tagozatait és a Magyar Orvosi Kamara vezetését, hogy hívjanak össze egy rendkívüli gyűlést, ahol a tagok, illetve a szakmai kollégiumok képviselői egyeztethetnek a betegágyak melletti valóság problémáiról. Meg kell határoznunk a rendszerből hiányzó eszközöket és a minimális feltételeket, ami a fertőzések visszaszorításához kell.

Emellett felkértük a Kormányt, hogy a stratégiai program felállításáig:
1. Bocsásson azonnali, rendkívüli segítséget (pénzügyi forrást fertőtlenítő szerekre, gyógyszerekre és egészségügyi szakszemélyzetet) a kórházi osztályok bakteriális fertőzésének megállításához!

2. Osztályokra lebontva készüljön nyilvános értékelés a WHO szempontjai szerint. Ez alapján készüljön azonnali higiénés cselekvési terv.

3. A Kormány biztosítsa az ÁNTSZ függetlenségét, ne tagolja a minisztériumi bürokrácia alá!

4. Hozzák teljes nyilvánosságra a fertőzéssel kapcsolatos adatokat. A szakmai szervezetek részletes, teljes körű tájékoztatása mellett a nem szakértő társadalmat is érthetően informálják!

6. Teljes transzparenciát! Az ÁNTSZ tegyen eleget törvényben meghatározott kötelezettségének és hozza nyilvánosságra, hogy mely egészségügyi intézmények teljesítik az érvényben lévő minimumfeltételeket!

2016. február 22.

1001 orvos hálapénz nélkül csoport
www.halapenznelkul.hu