• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Az antibiotikum rezisztenciától a Tbc elleni küzdelemig

Egészségpolitika 2019.05.24 Forrás: kormány.hu
Az antibiotikum rezisztenciától a Tbc elleni küzdelemig

A közgyűlés a WHO legfőbb döntéshozó testülete, amely minden év májusában ülésezik 193 tagállam részvételével.

Prof. Dr. Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára vezetésével utazott magyar delegáció az Egészségügyi Világszervezet 2019. május 20-28. között Genfben rendezett 72. közgyűlésére (World Health Assembly/WHA) - tudatta közleményében az Emmi.

A közgyűlés a WHO legfőbb döntéshozó testülete, amely minden év májusában ülésezik 193 tagállam részvételével. Feladata, hogy meghatározza a szervezet politikáját, felügyelje és jóváhagyja a költségvetést, akciókat, vizsgálatokat, programokat indítson kiemelt kérdésekben. A közgyűlés plenáris ülésének kiemelt témája az egészségügyi ellátásokhoz való univerzális hozzáférés volt, míg a bizottsági üléseken többek között tárgyalták a szervezet kétéves költségvetési programját, a közegészségügyi vészhelyzetekre való felkészülés lehetőségeit és a Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályok végrehajtását is. Napirendre kerül a Fenntartható Fejlődési Célok végrehajtása, csakúgy mint az antibiotikum rezisztencia vagy éppen a tuberkulózis elleni küzdelem.

A szakmai témákon túl a tagállamok a WHO szervezeti, személyzeti kérdéseit is megvitatják, és áttekintik a szervezet pénzügyi helyzetével, reformfolyamataival kapcsolatos kérdéseket is.

Prof. Dr. Horváth Ildikó a közgyűlésen az egészségügyi alapellátásról szóló napirendi ponthoz, valamint a gyógyszerekhez és oltóanyagokhoz való hozzáférés témájához szólt hozzá. Beszédeiben – hangsúlyt fektetve a családok, gyermekek egészségének, illetve jóllétének védelme és elősegítése érdekében tett intézkedésekre – megemlítette az elmúlt tíz évben a magyar lakosság egészségének javítása érdekében tett intézkedéseket, valamint a Nemzeti Immunizációs Program kiváló működését. Az egészségügyért felelős államtitkár május 23-án az EU és a WHO magas rangú tisztviselői, valamint Románia miniszter-helyettese mellett vitaindító beszédet tartott a ritka betegségek és az egészségügyi digitalizáció témájában szervezett kísérő rendezvényen. Felvezető előadásában beszélt a ritka betegségek kezelésének kihívásairól, a digitális egészségben rejlő lehetőségekről, és beszámolt a magyar eredményekről is - írták a közleményben.

Legolvasottabb cikkeink