• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az ÁSZ a Magyar Légimentő NKft. ellenőrzéséről

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

Befejeződött a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. 2011-2014 közötti gazdálkodási tevékenységének vizsgálata.

Az Állami Számvevőszék úgynevezett témacsoportos ellenőrzéssel állami tulajdonú gazdálkodó szervezeteket ellenőriz, ennek keretében került sor a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. (Légimentő NKft.) ellenőrzésére is. A társaság 2009. július 1-től működik a jelenlegi formában, jogelődjét a magyar állam képviseletében Országos Mentőszolgálat (OMSz) alapította 2005-ben. Feladata közhasznú tevékenységként légi mentési, betegszállítási feladatok ellátása Magyarország területén hét bázisról (Budaörs, Balatonfüred, Debrecen, Miskolc, Pécs, Sármellék, Szentes). A foglalkoztatottak száma 2014-ben 79 fő volt - írták összefoglaló jelentésükben a számvevők.

2014-ben Légimentő NKft. központi költségvetésből származó közhasznú célra kapott támogatása mintegy 2,5 milliárd forint, eszközvagyona pedig 712,8 millió forint volt. Az ellenőrzött időszakban az eszközállomány, különösen a bankbetétek miatt növekedett, a kötelezettségállománya a szállítói tartozások miatt emelkedett, saját tőke összege a veszteséges gazdálkodás következtében csökkent, amelyet tulajdonosi tőkeemeléssel kellett ellensúlyozni. A társaság a 2011-2013. években veszteséges volt, 2014-ben a mérleg szerinti eredménye 4,8 millió forint volt, adósságot keletkeztető ügyletet nem kötött.

Az ÁSZ megállapította, hogy az OMSz az állami vagyon értékének megőrzéséhez, gyarapításához, valamint a felelős gazdálkodáshoz szükséges követelményeket meghatározta. A tulajdonosi joggyakorlás kereteit megfelelően szabályozta, azok gyakorlása szabályszerűen történt. Az OMSz, illetve a Légimentő NKft. vagyonváltozást eredményező döntéseinek előkészítése, megalapozása és végrehajtása megfelelt a jogszabályoknak és a belső előírásoknak. A társaság a beszámolási és adatszolgáltatási kötelezettségét szabályszerűen teljesítette, ennek keretében a Felügyelőbizottság és a könyvvizsgáló is szabályszerűen hajtották végre a feladataikat. A Légimentő NKft. vagyongazdálkodását illetően kialakította és a szabályozás szerint működtette az információs rendszert.

Az ÁSZ ellenőrzése feltárta, hogy a Légimentő NKft. a szabályszerű vagyongazdálkodás feltételeit hiányosan alakította ki, mivel önköltségszámítás rendjére vonatkozó szabályzatot nem készített, a jogszabályban előírt befektetési szabályzattal és számlarenddel pedig csak 2012. március 1-jétől rendelkezett. A vagyon-nyilvántartás az idegen tulajdonú eszközök kivételével szabályszerű volt. A társaság a bevételeit szabályszerűen számolta el, a költségek, ráfordítások elszámolása ugyanakkor – az anyagjellegű ráfordítások elszámolása során feltárt hiányosságok miatt – nem teljes körűen felelt meg a jogszabályi és a belső szabályzatok előírásainak. A társaság az állagmegóvási, karbantartási kötelezettségét teljesítette.

Az ellenőrzés megállapította, hogy a Légimentő NKft. a vonatkozó törvényi előírásokat figyelmen kívül hagyva nem készítette el a közérdekű adatok megismerésére irányuló igények teljesítésének rendjét rögzítő szabályzatot. A társaság elektronikus közzétételi kötelezettségét nem teljesítette, mivel hiányosan tette közzé a jogszabályban előírt dokumentumokat.

Az Állami Számvevőszék a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. ügyvezetőjének öt javaslatot fogalmazott meg, amelyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie - áll a jelentésben.