• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Az egészségügyben kötött ki a baleseti adó

Egészségpolitika Forrás: MTI

A befolyt bevételt az egészségbiztosítási kiadások fedezeteként használták fel.

A baleseti adó a bevezetése óta mintegy 132 milliárd forinttal járult hozzá a különböző egészségpolitikai célok megvalósításához  - válaszolta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nevében Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára pénteken Gúr Nándor MSZP-s országgyűlési képviselő kérdésére.
  
Gúr Nándor szocialista honatya azt a kérdést intézte a nemzetgazdasági miniszterhez, mire költi a kormányzat a baleseti adóból beszedett milliárdokat.
  
Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára írásbeli válaszában kitért arra: a baleseti adó 2012-es bevezetésének célja az volt, hogy a fokozott társadalmi kockázattal járó élethelyzetekhez - különösen a gépjármű-balesetek okozta sérülésekhez - kapcsolódva hozzájáruljon az egészségügyi szolgáltatások finanszírozásához. Ez az adónem az Egészségbiztosítási Alap bevételét képezi, az éves központi költségvetésről szóló törvényekben pedig - 2017-ben közel 29 milliárd forint összegben - az "Egészségbiztosítási tevékenységgel kapcsolatos egyéb bevételek" alcím előirányzatai között szerepel.
  
Az Egészségbiztosítási Alap gazdálkodásának törvényben rögzített elve alapján a befolyó bevételek a felmerülő kiadások fedezetéül szolgálnak. Az Egészségbiztosítási Alapra is vonatkozik a globális fedezet elve, ami alapján a költségvetés minden bevétele összességében a költségvetés összes kiadásának pénzügyi fedezetét szolgálja, azaz nincsen közvetlen pénzügyi összefüggés valamely bevételi előirányzat, illetve kiadási előirányzat között.
  
Tállai András válaszában kitért arra: a baleseti adót a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjjal egyidejűleg kell éves, negyedéves vagy havi rendszerességgel befizetni, így a baleseti adó nyújtotta fedezethez nem is lenne célszerű év közbeni, célzott egészségpolitikai intézkedéseket társítani.

Legolvasottabb cikkeink