• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Az egyedi eszközökre szoruló betegek rosszul járhatnak

Egészségpolitika 2022.02.10 Forrás: MTI-OS nyomán
Az egyedi eszközökre szoruló betegek rosszul járhatnak

Kilátástalan helyzetbe kerültek az egyedi gyse gyártók - az Ortopéd Cipőkészítők Szövetségének közleménye.

A figyelemfelhívás szándékával fordult a nyilvánossághoz az egyedi méretvétel alapján készülő gyógyászati segédeszközöket gyártó, száz százalékban magyar tulajdonú kis- és középvállalkozások nevében az Ortopéd Cipőkészítők Szövetsége,

Mint közleményükben írják, az általuk képviselt egyedi gyógyászati segédeszközöket gyártók szövetségei (OCSZ, OMI, OPRA), és ezen szervezetek tagjai 2022 tavaszától akár arra a lépésre is kényszerülhetnek, hogy a tevékenységüket a hazai betegellátási területen korlátozzák vagy beszüntessék. Ennek oka nemcsak a jelenlegi koronavírus (Covid-19) miatt kialakult járványügyi helyzet, hanem az évtizedek óta meglévő, egyre súlyosbodó, a gyógyászati segédeszközöket alulfinanszírozó, számukra elfogadhatatlan, egyben méltatlan és mára működésképtelen gazdasági helyzet is.

Tagjaik meghatározó többsége mára működésképtelen helyzetbe került, dolgozókat küldtek el. Az egyedi eszközgyártók átmeneti állapotban vagy végleges helyzetbe került betegek számára készítenek például különféle végtagi bénulások kezelésére rögzítőket, járógépeket, gerincbetegségekre fűzőket, továbbá sérv- és haskötőket,  a végtagcsonkoltaknak műlábakat, műkezeket, vagy a lábbetegségek kezelésére talpbetéteket és ortopéd cipőket.

Széles a termékpaletta, rengeteg a beteg, akik mindegyikének egyedi ellátásra, eszközre van szüksége. Az általunk jelzett problémákra egyetlen kormányzati szerv sem nyújtott eddig segítséget, az Emmi illetékesei tavaly október óta ígérték a jelentős mértékű "gyorssegélyt" számukra, de a múlt héten megjelenő költségvetési átcsoportosítás (3 milliárd forint), elemei egyáltalán nem vonatkoznak az egyedi eszközöket gyártó területekre, csak bizonyos, szaküzletekben forgalmazott GYSE csoportokra. Így tehát ez a terület semmilyen segítséget sem kapott!

A 100 százalékban hazai tulajdonú kkv-k, az egyedi ortopédiai eszközgyártói vállalkozásokban országosan közel 4.000 főt számláló munkavállalói közösség veszíti el munkahelyét, melynek pótlása a jövőben megoldhatatlan helyzetet fog eredményezni az évente több százezer segédeszközre szoruló honfitársunkat ellátó egészségügyi szolgáltatói iparágban.

„Utolsó segélykérésként fordulunk e terület illetékeseihez és Önökhöz, tesszük mindezt elsősorban a beteg, mozgássérült és fogyatékos honfitársaink érdekében, mert amennyiben ez az egészségügyi szolgáltatás eltűnik hazai rendszerből, a normális élet visszatérésekor már nem lesz kivel ellátni az ortopédiai, mozgásszervi rehabilitációs eszközre szoruló honfitársainkat, mert ennek személyi és tárgyi feltételei teljes mértékben meg fognak szűnni” – zárul a közlemény.