• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Mozsgói ügy: az Emmi rendőrségi feljelentést tett

Egészségpolitika Frissítve 2019.04.15 Forrás: MTI
Mozsgói ügy: az Emmi rendőrségi feljelentést tett

Az Emmi rendőrségi feljelentést tett a mozsgói otthont érintő megalapozatlanok állítások miatt

Megalapozatlanok a Baranya megyei Dél-Zselic Egyesített Szociális Intézmény mozsgói otthonát érintően a napokban a sajtóban megjelent súlyos állítások az eddig lefolytatott vizsgálatok alapján - mondta az Emberi Erőforrás Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára Mozsgón hétfőn.

Fülöp Attila sajtótájékoztatón közölte: az Emmi rendőrségi feljelentést tett az ügyben, amellyel egy bejelentés nyomán még tavaly nyáron a Társaság a Szabadságjogokért nevű szervezet fordult az ombudsmani hivatalhoz, a panaszos levélben leírt sérelmeket ugyanakkor sem az ombudsmani, sem más szervek vizsgálatai nem igazolták. (Az Ombudsmani Hivatal közleménye az ügyről itt olvasható)

Médiainformációk szerint a bejelentés az otthonban tapasztalt bánásmódot kifogásolta, kép- és videofelvételeket is tartalmazott értelmi fogyatékosok állítólagos szidalmazásáról, bántalmazásáról.

Kaiser Gábor, az egyesített szociális intézmény vezetője azt mondta, őt azzal bízták meg, hogy folytasson vizsgálatot, 30 napon belül derítsen fényt arra, történt-e bántalmazás az intézményben. Jelezte, nehéz helyzetben van, mert a mai napig nem állnak rendelkezésükre azok a videoanyagok, amelyekre az ombudsmani jegyzőkönyv és újságcikkek hivatkoznak.

A jegyzőkönyv megjelenése előtt annak tartalmáról nem volt egyeztetés, így arra nem volt lehetőségük reagálni - közölte. Hozzátette, hogy a videofelvételeket hét nappal ezelőtt kérte az ombudsmantól, de azokat még nem kapta meg.

Kaiser Gábor kitért arra, az 1960 óta működő mozsgói otthonban 133 közepesen súlyos és halmozottan súlyos értelmi fogyatékos él, ellátásukról 57 dolgozó gondoskodik.

Fülöp Attila hangsúlyozta, azért tesz rendőrségi feljelentést ismeretlen tettes ellen, mert "tisztán szeretne látni". Jogállamban élünk, ha a vádak igazak, ha nem, lesz jogkövetkezményük, utóbbi esetben annak kell helyt állnia, aki hamis vádat fogalmazott meg - jelentette ki. Megjegyezte, hogy helyreigazítást kérnek a mozsgói otthonnal összefüggésben megalapozatlan vádakat megjelentető médiatermékektől.

Az államtitkár kiemelte, a TASZ nyolc hónapja birtokolja az ügyhöz kapcsolódó felvételeket. "Miért nem tett rendőrségi feljelentést, ha számára fontos, hogy mindig lássa, mi történik az intézményekben" - tette fel a kérdést. Szavai szerint vélelmezhető, hogy a TASZ az európai uniós választási kampány során újabb célpontot talált magának: a szociális területen, hasonló intézményekben dolgozókat "kiáltja ki bűnösnek".

"Kampányidőszakban megtapasztalhattuk, hogy az ellenzéki politikusoknak és a Soros György támogatta cvil szervezeteknek semmi sem drága, semmi sem szent, a legkiszolgáltatottabb emberek és az őket ilyen bentlakásos intézményekben ellátó dolgozók helyzetét felhasználva próbálnak meg politikai haszonszerzésből tőkét kovácsolni maguknak" - fogalmazott Fülöp Attila.

Az államtitkár egyben arra kérte a "Mozsgó kapcsán" megszólaló ellenzéki képviselőket és civil szervezeteket, hogy "őrizzék meg a józan eszüket", az itt dolgozók méltóságára tekintettel csak megalapozott állításokat tegyenek.

 

Legolvasottabb cikkeink