• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az energiaitalok rendszeres fogyasztása ellen érveltek

Lapszemle 2023.01.14 Forrás: magyarnemzet.hu
Az energiaitalok rendszeres fogyasztása ellen érveltek

A rendszeres fogyasztás következményei főként szív- és érrendszeri problémákat, de anyagcserezavart, vércukor- és testsúlynövekedést is okozhat.

Az energiaitalok fogyasztása gyermekek számára egyáltalán nem javasolt, mivel a koffein és az energiaitalokban található serkentő összetevők heves szívverést, szapora pulzust, fejfájást, szorongást, idegességet, „túlpörgést”, alvászavart, de akár hányást vagy hasmenést is okozhatnak – hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzetben Havasi Katalin gyermekorvos.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnöke kiemelte: a kanadai protokoll szerint a koffeinbevitel hat–nyolc éves korban nem lehet több 45 milligrammnál, tízéves korig 60 milligramm, 12 éves korig pedig 80 milligramm bevitele ajánlott. Felnőttek esetében a napi 400 milligramm koffeinbevitel tűnik biztonságosnak. Éppen ezért esetükben semmiképp sem ajánlott napi egy doboz energiaitalnál többet fogyasztani, a szív- vagy érrendszeri betegek, a magas vérnyomással küzdők és a vesebetegek számára viszont ez a mennyiség is ártalmas lehet – húzta alá.

Mint mondta, a rendszeres fogyasztás következményei főként szív- és érrendszeri problémákat (megnövekedett vérnyomás és pulzusszám szívritmuszavarok, koszorúérgörcs, aortadisszekció, szívinfarktus, kardiomiopátia), de anyagcserezavart, vércukor- és testsúlynövekedést is okozhat. Emellett máj- és vesekárosodást eredményezhet, de a nemzőképességre és a mentális egészségre is káros lehet. A leggyakoribb panaszok közé azonban a szívritmuszavar, fejfájás, magas vérnyomás és szorongás  sorolható.

Zacher Gábor szintén az energiaitalok rendszeres és nagy mennyiségű fogyasztásában látja a valós veszélyt. Mint fogalmazott, egy-egy doboz energiaitalnak különösebb káros hatása nincs, túlfogyasztása azonban gondokat okozhat. A toxikológus szerint persze a nagy mennyiség is egy relatív fogalom, mivel egy 15 éves 45 kilogrammos lány és egy 15 éves 75 kilogrammos fiú szervezete nem ugyanúgy fog reagálni. Zacher Gábor ugyanakkor úgy véli, miként a drogok, vagy egyéb függőséget okozó szerek, az energiaitalok esetében is a keretrendszeren belüli mozgást kellene megtanítani a fiataloknak.

Legolvasottabb cikkeink