• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az OEP-ből Nemzeti Egészségbiztosítási Központ lesz

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Alapkezelési feladatokat kap a Pénztár, a vérellátó szolgálat önálló marad, az OTH beolvad.

Viharos hónapokat élt meg az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, amióta június 13-án napvilágot látott az a kormányhatározat (1312/2016.), amely szerint a bürokráciacsökkentés jegyében az OEP-et jogilag megszüntetik, szakmai feladatai az Emmi-be tagozzák, míg a pénzbeli kifizetések második lépésben a Magyar Államkincstárhoz (MÁK) kerülnek jövőre. Rengeteg adatszolgáltatás, jelentés és egyeztetés (s persze kétségbeesés) után azonban legalább egy olyan verzió született, amely a rossznál rosszabb lehetőségek közül még a legelfogadhatóbbnak minősíthető. Legalábbis ez derült ki tegnap a Medical Online konferenciáján, ahol Zöldi-Nagy Viktória, a Miniszterelnökség területi közigazgatás fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára számolt be az egészségügyet érintő átszervezésekről.

Mint elmondta, a központi hivatalok és a költségvetési szervi formában működő minisztériumi háttérintézmények felülvizsgálatával kapcsolatos intézkedésekről szóló kormányhatározat megjelenése után magas szintű egyeztetések zajlottak. Ezek eredményeként bizonyos intézmények esetében változások történnek, amelyek alapján módosítják a kormányhatározatot, amelynek megjelenése jövő héten várható.

Bár jogilag sajnos valóban megszűnik az OEP 2016. december 31-ével, ám „újjászerveződik" az Egészségbiztosítási Alap kezelését végző költségvetési szervként Nemzeti Egészségbiztosítási Központ néven, hétszáz munkatárssal.

Az eredeti elképzeléseknek megfelelően elvonják a pénzbeli ellátásokkal kapcsolatos feladatait, amelyek első körben, 2017. január elsejétől az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatósághoz (ONYF), és a későbbiekben a jelentősen felfejlesztett – ahogy Zöldi-Nagy Viktória mondta – „turbó" államkincstárhoz kerülnek.

Mint a helyettes államtitkár hangsúlyozta, hosszú távon az a cél, hogy a MÁK általános lakossági kifizetőhelyként működjön – bármilyen támogatási formában, bármely ágazathoz kapcsolódva.

Arról is tájékoztatást adott, hogy az OEP alapkezeléssel összefüggő feladatai törvényi szintű szabályozást igényelnek (ezekről a már megjelent törvényjavaslatban olvasni lehet), és szükség lesz az államháztartási törvény rendezésére is – mindezek majd az őszi törvényalkotási folyamatban születnek meg.

Újabb mérföldkő lesz 2017. április elseje, ekkortól ugyanis az Emmibe olvad az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (az eredeti elképzeléseknek megfelelően), és új változatként a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet is. Az Országos Közegészségügyi Központ és az Országos Epidemiológiai Központ össze fog olvadni: Országos Közegészségügyi Intézet néven fog tovább működni, és az OTH feladatainak háttértámogatását fogja segíteni az EMMI-ben. Az OTH többi, háttérintézményként működő szervezete pedig az ÁEEK-be kerül.

A nemrégiben új vezetőt kapott Országos Vérellátó Szolgálat önálló költségvetési szerv marad, bár nyáron még az ÁEEK-be akarták integrálni.

A bürokráciacsökkentés fő szabálya, hogy a szakmai feladatok a minisztériumokhoz, a hatósági feladatok a kormányhivatalokhoz és megmaradó háttérintézményekhez kerüljenek. A szervek megszüntetése jogutódlással történik, a feladatokat továbbra is el fogják látni egy másik szervezeten belül, hangsúlyozta többször is Zöldi-Nagy Viktória.