• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Senki ne kapjon kevesebbet a béremeléssel

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

Ne legyen egyetlen olyan szakorvos se Magyarországon, akinek mozgóbérektől mentes bevétele csökkent a béremelés előttihez képest.

A Rezidensek és Szakorvosok Szakszerevezete (ReSzaSz) örömmel értesült a sajtóból, hogy a béremeléssel bevételkiesést elszenvedő fiatal szakorvosok problémája eljutott a Miniszterelnök Úrhoz, aki a fiatal szakorvosoknak járó támogatás megszűnésével kialakult helyzet sürgős és soron kívüli orvoslását kérte az EMMI-től.

Jelen példa is igazolja, hogy szervezetünk munkája nem hiábavaló, sokkal inkább hiánypótló - írta a szervezet közleményben.

Két problémát észleltünk:
1.A korábban Fiatal Szakorvos Támogatási Programban (FSZTP) résztvevő kollégák bruttó 151 ezer forintos megszűnő támogatása és a béremelés első lépcsőjének bruttó 107 ezer forintos alapbéremelésének 44 ezer forintos különbözete hátrányosan érinti az említett kollégáinkat.

2. A korábban hiányszakma-pótlékban (H1 kategória +50%) és rezidensi ösztöndíjban (pl. Markusovszky Lajos –nettó 100 000 Ft, Gábor Aurél – nettó 200 000 Ft) egyaránt részesülő, idén szakvizsgázó kollégáink szakvizsgájuk után szintén bevételkiesést tapasztalhatnak, mivel a szakvizsgával járó bevételnövekmény (a H-I kategóriaváltás, illetve a mostani alapbéremelés) nettó hatása a bevételre kisebb, mint a felsorolt támogatásoké.

A fent említett bevételcsökkenések a garantált bevételt érintik, azokat a mozgóbérek (pl. ügyeleti, készenléti díjak) arányos emelkedése nem kompenzálhatja, tekintettel arra, hogy utóbbiak összege havonta változó, a vállalt éjszakai, hétvégi többletmunka mértékétől függ.

Ahogy korábban többször is, a ReSzaSz ezúton is felajánlja konstruktív segítségét a helyzet mihamarabbi, minden érintett számára megnyugtató rendezésében. Sajnálattal tapasztaltuk, hogy a béremelési tárgyalásokban kijelölt érdekvédelmi szervezetek nem tudtak megfelelni a döntéshozók, illetve a képviselt szakmájuk elvárásainak, és a fent említett csoportok problémáit nem vették figyelembe a bértárgyalások során, illetve azóta sem.

Amennyiben a kormányzat bizalmat szavaz nekünk, készséggel segítjük a továbbiakban a mindenkori egészségügyi vezetés munkáját, hogy a mostani helyzethez hasonló szituáció ne alakulhasson ki.

Ahhoz, hogy a rezidenseket, illetve a fiatal szakorvosokat támogató programok mögötti kormányzati szándék érvényesülni tudjon, elengedhetetlen, hogy a béremelés első lépcsőjét követően ne legyen egyetlen olyan érintett szakorvos se Magyarországon, akinek mozgóbérektől mentes bevétele (függetlenül annak bér vagy egyéb juttatásbeli természetétől) csökkent a béremelés előttihez képest - áll a közleményben.

Az egészségért felelős államititkár nyilatkozata a témáról - 372 fiatal szakorvos bére csökkenhetett