• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az OEP sikertörténete a vaklicit

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A gyógyszertámogatás csökkentésének új eszköze hozta a tőle elvárt megtakarítást.

Éves szinten várhatóan 20 milliárd forintot sikerül spórolni a fixesítési eljárás új formájával az OEP-nek. Míg korábban az egymással versengő gyártók látták egymás ajánlatát az internetes árversenyben, idén először szó szerint vaktában kellett célozniuk. A cél a preferált referencia ársáv elérése volt, hiszen az ide tartozó termékek kiemelt támogatást és biztos piacot kapnak az OEP-től, míg a kívül maradók csökkentett támogatásban részesülnek, sőt: akár delistázódhatnak is.

A vaklicit során 165 hatóanyag, illetve az azt tartalmazó 2011 gyógyszer versengett, derült ki dr. Sélleiné Márki Mária főigazgató mai tájékoztatásából. Egyetlen termék sem drágult, 154 hatóanyag (illetve az ezt tartalmazó patikaszer) ára csökkent. (Csak érdekességképpen: van olyan hatóanyag, amelynek két gyógyszeres megjelenési formája van, de van olyan is, amelynek 118).

Mint a főigazgató fogalmazott, nemcsak az E. Alap és az állam, hanem a betegek is jól jártak a vaklicitnek köszönhetően, hiszen csökkent a gyógyszerek betegtérítési díja is. Az OEP számításai szerint, ha minden beteg a preferált ársávba tartozó gyógyszert választja, akkor a betegterhek 22 milliárd forinttal mérséklődnek, egy átlagos betegre számítva (olyanra, aki többféle krónikus betegséggel küszködik) elérheti akár a négyezer forintot a megtakarítás.

A vérnyomáscsökkentőknél például ugyanarra a hatóanyagra negyvenhét gyógyszer áll rendelkezésre, az árak között kiugróak, akár több száz százalékosak lehetnek a különbségek. Sélleiné rámutatott: a betegeknek tisztában kell lenniük azzal, hogy nem a gyógyszer márkája hoz gyógyulást számukra, hanem a benne lévő hatóanyag. Éppen ezért fontos, hogy háziorvosukkal konzultálva válasszák ki a legkedvezőbb patikaszert. A főigazgató úgy véli, a betegek nem annyira a gyógyszer márkájához, mint inkább a háziorvosuk ajánlásához „ragaszkodnak".

A generikus programban éppen ezért a háziorvosokat az indikátorrendszeren keresztül szeretnék ösztönözni – ennek eszközét még most fogják kidolgozni, akárcsak a szakorvosokra vonatkozót, a vényíráshoz ugyanis már készülnek a finanszírozási protokollok. A patikusokat szintén anyagilag érdekeltté akarják tenni abban, hogy az olcsó, de azonos hatóanyagú gyógyszereket adják a betegeknek.

A további intézkedésekről szólva elmondta, hogy 2012-ben újabb lépések várhatóak a Széll Kálmán Terv megvalósulása érdekében. Ilyen például a beteg-együttműködés elvének bevezetése, a biohasonló gyógyszerek (biológiai gyógyszerek „másolatai") piacra kerülésének segítését szolgáló szabályozási rendszer kidolgozása, illetve a kórházi finanszírozásba kerülnek egyes, például drága onkológiai készítmények, ezeket ugyanis az elmúlt évek döntései alapján a járóbeteg-ellátáson keresztül finanszírozzák.

Az e-recept bevezetése informatikai kérdés, uniós forrásokból szeretnék előteremteni a rendszer kialakításához szükséges pénzeket. Hogy mikorra? Minél előbb, fogalmazott a főigazgató, hozzátéve: januártól azonban biztosan nem lép életbe.
Várhatóan marad az a rendszer, miszerint az orvos három hónapra felírhatja a gyógyszert, ám a törvényjavaslat szerint csak egy havi adagot lehet majd kiváltani a patikában azért, hogy egy másik, azonos hatóanyagú gyógyszerre való átállás miatt ne kerüljön szemétbe a gyógyszer.

A következő fixesítés februárban indul, az eredményhirdetés áprilisban várható, ekkor tovább csökkenhet a gyógyszerek ára, térítési díja – persze nem a végtelenségig…