• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Türelmi időt kapnak a renitens betegek

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Januártól ugyan életbe lép a jogszabály, ám fokozatosan várják el az együttműködést.

Új elemként tartalmazza a beteg-együttműködés elvének érvényesülését – vagyis azt, hogy a beteg is tegyen saját gyógyulása érdekében – a január elsejétől életbe lépő, a Széll Kálmán Terv megvalósítását célzó törvényjavaslat.  Érzékeny téma, bevezetése óvatosságot és fokozatosságot igényel, a beteg számára elviselhetőnek kell lennie – fogalmazott az OEP mai sajtótájékoztatóján dr. Sélleiné Márki Mária főigazgató lapunk kérdésére.

Bár januártól életbe lép a törvény, ám a betegek türelmi időt kapnak, várhatóan fél, akár egy évet, derült ki a tájékoztatón, s csak a renitens betegeknél csökkenhet a türelmi idő lejártával a támogatás a korábbi kilencvenről ötvenöt százalékra. A beteg együtt nem működését orvosszakmailag bizonyítani is kell, ennek kidolgozása, szakmai egyeztetése jelenleg folyamatban van – így az egész rendszerről, annak megvalósulásáról sincs még pontos képe a Pénztárnak.

A törvényjavaslat szerint a beteg-együttműködés első modelljét a dohányzás és a krónikus tüdőbetegségek területén, illetve a kardiovaszkuláris betegségek esetében valósítanák meg a szakmai- és betegszervezetekkel történő egyeztetést követően. A betegek számára a legmagasabb gyógyszertámogatás eléréséhez meghatároznák az életmóddal kapcsolatos elvárásokat, például a dohányzó COPD-betegeknek részt kellene venniük ingyenes leszoktatási programon. Azt is figyelnék, hogy a páciens rendszeresen kiváltja-e az adott betegségére felírt gyógyszerét. Az intézkedéstől jövőre kétmilliárd forint megtakarítást várnak a gyógyszerkasszában.

A beteg-együttműködést elősegítő szakmai protokollokat a szakmai kollégium készíti elő, a munka koordinálásában a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet vesz részt. A beteg-együttműködés gyógyszertámogatást érintő és finanszírozási kérdéseit az Országos Egészségbiztosítási Pénztár dolgozza ki.

A beteg-együttműködést többféleképpen lehet mérni, így például kontrollálhatják a gyógyszerkiváltás gyakoriságát, vizsgálhatják az egyes labor-, vagy anyagcsere-paraméterek alakulását, de lehet egyszerű kérdőíves felmérést is készíteni.