• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az orvosegyetemek csökkentették tartozásukat

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Az egészségügyi ellátóknál kisebb-nagyobb mértékben, de masszívan emelkedik az adósság.

118,6 milliárd forint lezárt szállítói tartozás görgetnek maguk előtt a költségvetési szervek, derül ki a Magyar Államkincstár legfrissebb adatai szerint, amelyek október 31-i állapotot mutatják. A tartozásállomány szeptemberhez képest 7,9 milliárd forinttal nőtt. A kimutatások nem tartalmazzák a Kormány által a 1593/2014 (X.30.) Korm. határozattal biztosított többletforrások – 28,8 Mrd Ft – hatásait.

A tartozásállomány teljes összegéből az állammal szemben fennálló tartozás összege 16,6 milliárd, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjaival szemben fennálló 1,5 milliárd, a szállítókkal szolgáltatókkal szemben fennálló tartozás – amelyből 3,4 milliárd  államháztartáson belüli tartozás – 100,5 milliárd forintra rúgott október végén.

Közel hétszáz intézményből 408-nak van tartozása, ebből kizárólag 30 nap alatti tartozással 115 intézmény rendelkezik.

Emelkedett az Emberi Erőforrások Minisztériuma tartozása 76,9 milliárdról 82,3 milliárd  forintra nőtt, amelyből a KLIK 7 milliárd, szeptemberhez képest duplájára nőtt összeggel tartozik.

A MÁK táblázata szerint mind a négy orvosegyetem csökkentette tartozását, a legnagyobb mértékben a Semmelweis Egyetem, amelynek jelenleg 2,83 milliárd forint az adóssága, míg a  debreceniek 2,82, a pécsiek 4,5, a szegediek 2,45 milliárd forinttal adósak.

Az egészségügyi ellátásban az országos intézetek között az onkológiai intézetnél is növekedett az adósság (1,32 milliárd), akárcsak a GOKI-nál, amely 1,88 milliárdos tartozást halmozott fel. A Péterfy tartozása hárommilliárd fölé emelkedett, míg a Zala Megyei Kórháznak sikerült visszacsúsznia kétmilliárd forint alá (jelenleg másfél milliárd forint), szintén valamivel kétmilliárd alá szorította tartozásait a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház. Bekerült ugyanakkor a kétmilliárdosok körébe a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház, amely október végéig 2,3 milliárd forint adósságot halmozott fel. A kórházfenntartó GYEMSZI tartozása is nőtt: 219 millió forintról  379 millió forintra.

A táblázatból jól látható, hogy kisebb-nagyobb mértékben, de masszívan kúszik felfelé az ellátók tartozása, a csökkentés csak keveseknek sikerül. A Zala megyeiek mellett mérsékelni tudta tartozását a Károlyi Sándor Kórház, méghozzá 1,1 milliárdról 628 millió forintra, a Bajai Szent Rókus Kórház 1,43-ról egymilliárdra, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ 1,43-ról szintén egymilliárd forintra. A többieknél kisebb a lépték: a Békés Megyei  Pándy Kálmán Kórháznál 50 millió forinttal (1,4 milliárd), az Egyesített Szent István és Szent László Kórháznál 150 millió forinttal (502 millió forint) és az Uzsokinál 15 millió forinttal  (584 millió) mérséklődött az adósságteher.

Az Országos Mentőszolgálat nyolcvanmillió forinttal csökkentette tartozását, jelenleg 180 millió, az Országos Vérellátó Szolgálat viszont nagyot vágott: 234 millióról 44-re nyomta adósságát.