• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Az orvosok bére a jövőben elérheti a 2,4 millió forintot

Egészségpolitika Frissítve 2020.10.03 Forrás: MOK
Az orvosok bére a jövőben elérheti a 2,4 millió forintot

Várhatóan január 1-től az orvosok megkapják a béremelés 65-70 százalékát és 2022-2023 januárjáig elérik az alapbérek a kamara javasolta mértéket.

A Magyar Orvosi Kamara vezetői a mai napon egyeztettek Magyarország Kormányának tagjaival. Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy a Kamara szakmai alapokon kidolgozott bértábláját elfogadják, és az erről szóló törvényjavaslatot már hétfőn benyújtják a Parlament elé - áll a MOK szombati közleményében.

A pontos ütemezéssel kapcsolatban még folynak az egyeztetések, de a háromlépcsős béremelés első, legnagyobb lépése 2021. január elsejével megtörténik, a további két lépcsővel pedig az eléri a Magyar Orvosi Kamara bértábla-javaslatát.

A Kamara vezetősége mai sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a betegek és orvosok érdeke közös: a biztonságos betegellátás elérése, ami azonban strukturális és financiális változtatások nélkül nem lehetséges. A most elfogadott bértábla lehetővé teszi, hogy a mostani, önkizsákmányolásra épülő rendszert egy betegbiztonságot garantáló, fenntartható, átlátható egészségügy váltsa fel, és ez eredményezheti a hálapénz felszámolását is.

A közel 48 ezer magyar orvos érdekképviseletét ellátó Magyar Orvosi Kamara üdvözli a Kormány orvosi bérrendezéssel kapcsolatos döntését, és biztosítja együttműködéséről Orbán Viktor miniszterelnököt - zárul a közlemény.

A kamara szombat délutáni sajtótájékoztatóján a MOK elnöke, Kincses Gyula többek között azt mondta, azzal, hogy miniszterelnök elfogadta a Magyar Orvosi Kamara (MOK) bértábla javaslatát, megteremtette a hálapénzmentes, megfelelő orvosi szakmai munka lehetőségét. A döntés nyomán egy rezidens a jövőben havi 700-800 ezer forint alapbérre számíthat, amely az orvosi karrier során elérheti a 2,4 millió forintot, így megállítható az orvosok elvándorlása - tette hozzá.

Az elnök hangsúlyozta: a miniszterelnökkel folytatott tárgyalás során az is elhangzott, hogy a béremeléssel egyidejűleg a büntetőjog szankcionálni fogja a hálapénz nyújtását és elfogadását egyaránt. Úgy vélekedett, hogy a magyar orvostársadalom több évtizedes harca fordult célegyenesbe a MOK által javasolt bértábla kormányzati elfogadásával. Orbán Viktor kormányfővel abban: annak érdekében, hogy orvosolhatóak legyenek az egészségügy problémái megfelelő bér szükséges. Arról is megállapodtak - folytatta- , hogy a MOK a továbbiakban is együttműködik a kormánnyal a reformlépések kidolgozásában. A miniszterelnök az alapvető politikai döntést hozta meg, a MOK ezt követően fog egyeztetni az illetékes minisztériumokkal a részletekről - mondta Kincses Gyula.

Orbán Viktor miniszterelnök által elfogadott bértábla

Lénárd Rita, a MOK alelnöke történelmi lépésnek nevezte a kormányfőnek a bérrendezésről hozott döntését, amelynek nyomán 70 év után kivezethető a magyar egészségügyet mérgező hálapénz rendszere. Ugyanis a hálapénz kivezetése a feltétele annak, hogy létrejöjjön egy tiszta, transzparens, a betegbiztonságot garantáló egészségügy - fogalmazott. Arra is ígéretet kaptak a tárgyalás során, hogy együttműködés indul el a kormányzat és a MOK között, ennek során pedig mindazokat a kérdéseket végigveszik, amelyek szükségesek az egészségügy átalakításához. A miniszterelnök nyitottnak mutatkozott a MOK valamennyi, ez idáig megfogalmazott felvetése iránt - mondta az alelnök.

Álmos Péter, a MOK másik alelnöke az közölte, hogy a bértábla kidolgozásakor az osztrák bértáblát vették alapul. Az abban szereplő mértékek 55 százalékát. A cél az volt, hogy átlátható legyen a bérezési struktúra és legyen egy stabil bázis, ami később a nyugdíjakat is meghatározza - mondta. 

Kincses Gyula kérdésre válaszolva közölte: a miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy "orrnehéz lesz" a béremelés ütemezésének elosztása. Ez azt jelenti - folytatta -, hogy várhatóan január 1-től az orvosok megkapják a béremelés 65-70 százalékát és 2022-2023 januárjáig érik el az alapbérek a kamara által javasolt mértéket. Ugyancsak kérdésre válaszolva úgy vélekedett: a kormányfő döntését motiválhatta, hogy a járvány fokozott terhelést ró az ellátórendszerre, ezért a béremelés nem odázható tovább. Orbán Viktor azt is elfogadta, hogy az ellátórendszer szükséges átalakításához egy elégedettebb orvostársadalomra van szükség - tette hozzá.

Elhangzott a sajtótájékoztatón, hogy az orvos által elfogadható ajándékok értékét egy virág, vagy egy bonbon, vagyis a beteg részéről valóban a hálát kifejező tárgy értékében határoznák meg, kizárva a pénz lehetőségét.

MOK

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink