• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az orvosok újra bíznak a helyzet javulásában

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

Az elmúlt egy év negatív trendje után az orvosok bizalma év elején egyértelműen javult.

Az elmúlt egy év negatív trendjét követően az orvosok bizalma és várakozása az év elején egyértelműen javult az egészségügyi rendszerre vonatkozóan és már idén kedvező változásokban bíznak. A GfK Hungária és a Szinapszis Kft. által negyedévente frissített Egészségügyi Bizalom Index adatai szerint a lakosság idénre még romló körülményeket jelez előre és öt év távlatában várja az egészségügy helyzetének pozitív irányú elmozdulását - mutatja a kutatók adatainak összefoglalója.

Az év elején jelentős fordulatot vett az egészségügyi rendszerre vonatkozó várakozások trendje. A szakorvosok eddig egyre csökkenő bizalma 2012 januárjában javult az előző év szeptemberéhez képest. Ez jellemzően három intézkedésnek tudható be a megkérdezettek véleménye alapján: az év végén az ágazatnak juttatott többletforrásnak, a bérrendezés ígéretének, valamint a megnyíló uniós forrásoknak.

A háziorvosok bizalma már a tavalyi év második felében javulni kezdett, és ez a tendencia az év elején folyatódott. Mindez annak ellenére, hogy egyre romló anyagi körülmények között dolgoznak, és az év végére sem várnak ebben javulást, sőt kismértékű romlásra számítanak. Pozitív jövőképüket legnagyobb mértékben a pályázható eszköztámogatásra alapozzák és ennek hatására az öt éves időtávra vonatkozó várakozásaik jelentős mértékben, évek óta nem látott mértékben javultak.

A lakosság még borús
A lakosság még borúsan tekint saját aktuális és az év végére várható anyagi helyzetére, a legtöbben további romlásra számítanak. Az egészségügyi rendszer helyzetét hasonlóan negatívan ítélik meg és az utóbbi években tapasztalt fokozatos lejtmenet folytatódását várják. Csekély javulást csupán öt év távlatában várnak az egészségügyben. Ezzel szemben a lakosság kétharmada továbbra is úgy véli, saját magának kell a legtöbbet tennie egészsége érdekében, erre időt, energiát és pénzt kell fordítania.

Az anyagi szempontok vezetnek
„Az elmúlt időszakban az egészségügy finanszírozási kérdései és a szűkös forrásoknak tulajdonított minőségromlás határozta meg legnagyobb mértékben az ellátás helyzetével kapcsolatos hangulatot. A bérek kérdése, az orvosok elvándorlása, a várólisták és kórházösszevonások tematizálták mind az orvosok, mind a lakosság gondolkodását. Míg korábban a szakmai és ellátási kérdések legalább ugyanakkora súllyal szerepeltek az egészségügybe vetett bizalomban mint a pénzügyi szempontok, mára ez teljes mértékben eltolódott az anyagi szempontok felé" – véli dr. Lantos Zoltán, egészséggazdasági szakértő, a GfK Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója.

A megfogalmazott vélemények között nagyon sok az orvosok és a lakosság bizonytalanságát tükrözi. Mind az ellátórendszeren belül, mind annak „ügyfeleként" jellemzően nem mindig látják át, mi történik éppen és nem tudják kiszámítani, mi fog történni. Mindez megjelenik abban is, hogy az orvosok részéről sokan a fenntarthatóságot és a rendszeren belüli együttműködések lehetőségét kérdőjelezik meg. Emellett különösen tartanak a központi irányítás okozta bürokratizmustól és merevségtől. A lakosság az ellátások szűkülését érzékeli, és ennek hatásaitól tart.
„Az orvosok elvándorlásáról szóló hírek, a kiürülő osztályok és háziorvosi praxisok, a kórházak megszűnése és összevonása, az egyre nehezebben elérhető ellátások és szigorodó gyógyszerfelírások mind azt közvetítik a lakosság számára, hogy tovább romlik az ellátás hozzáférhetősége, minősége, és egyre kisebb mértékben számíthatnak az egészségügyi rendszerre" – említette Kertész Balázs, a Szinapszis ügyvezető igazgatója a kutatás kapcsán.