• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Azt üzenik Orbánnak, hogy nincs tovább!

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Háromezerből már 1903 felmondólevél összegyűlt – jelentették be a fórumon.

A rezidensek és a szakorvosok nevében üzent a fórum egyik hozzászólója a miniszterelnöknek: nincs tovább! Jelezte, nem érdekli őket, milyen módon oldják meg a politikusok – adócsökkentést adnak-e számukra, míg másokat megszorítanak –, hogy keresetükkel legalább a diplomások első öt körében benne legyenek. Ha a figyelmeztetés nem elég, tette hozzá, akkor be kell dönteni az egészségügyet, hogy lássák a politikusok, a betegek, az egész társadalom, hogy így nem mehet tovább. Mindez a rezidensszövetség által szerda estére szervezett interaktív fórumon hangzott el a Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri épületében.

A várakozásokhoz képest kevesebb érdeklődőt vonzó eseményre meghívták Szócska Miklós államtitkárt is, hogy az üzengetés helyett megoldási javaslatokat fogalmazzanak meg a krízishelyzet kezelésére. A fórumon részt vett még Papp Magor elnökön kívül Éger István, a MOK, valamint Bélteczki János, a MOSZ elnöke is – jelezve, hogy az orvosszakmai szervezetek összefogtak a méltóbb életkörülmények kiharcolásáért.

„Vettem az üzenetet", fogalmazott a kérdéseket, kritikákat jól viselő államtitkár, s kérte, a rezidensek is vegyék az ő üzenetét, miszerint dolgozik értük. Szócska Miklós megjegyezte: nem az "hidegsebészek" (a patológusok dehonesztáló elnevezése - a szerk.) közé, hanem sürgősségi ellátók közé sorolja magát a jelenlegi helyzetben. Bár sok mindenben egyetért a rezidensekkel, sőt, néha a rezidensek vezetik a tollát egy-egy intézkedés megfogalmazásakor, az eszközök megválasztásában azonban különböznek. Úgy vélte, hogy a kivándorlás gerjesztésével, az ország elhagyására való buzdítással nem fognak eredményt elérni a rezidensek, mert más a világ realitása: csak apró lépésekben lehet megküzdeni a pénzek megszerzéséért, hogy mind a háromezer rezidens számára tudja biztosítani az ösztöndíjprogramot, amit első lépésben most hirdettek meg.

Az új adónemek között egyetlen dedikált adó van, méghozzá a népegészségügyi termékadó, amelyet az egészségügyre kell fordítani – ezt a szaktárca eredményeként könyvelte el, s hiányolta, hogy a szakorvos-jelöltek csak kritikával élnek, elismeréssel nem. Idén hárommilliárd forintos bevételt remélnek (eddig alig félmilliárdnál több folyt be), amiből a pótlékokat emelnék. Úgy vélte, hogy a rezidensszövetség elnöke azon dolgozik, hogy minél többen adjanak ultimátumot, míg ő azon van, hogy minél több forrást szerezzen olyan időszakban, amikor az ország nem jár messze a görögöktől, s örülhetünk, hogy nálunk nem a közszférában dolgozók fizetéscsökkentéséről kell tárgyalni.

MTI Fotók: Máthé Zoltán

Nem sikerült zöld ágra vergődniük egymással, a jelenlévők ugyanis elégedetlenek voltak válaszaival, ahogy Papp Magor meg is fogalmazta ezt. Szerinte már bedőlt az egészségügy, csak a kirakat tartja magát. Ha minden egészségügyi ellátásra vonatkozó passzust betartanának, akkor még ez a kirakat is látványosan beomlana egy-két héten belül.

Eddig 1903 felmondólevelet helyeztek ügyvédi letétbe az „Élhető magyar egészségügyért" mozgalomban, ez a nyomásgyakorlás erejével bíró mennyiség kétharmada, tájékoztatta a jelenlévőket Papp Magor, aki így fogalmazott többször is: nem cél, hogy a szakorvos-jelöltek külföldre távozzanak, sőt sokan itthon szeretnének dolgozni, ám ha 2011. december 31-ig kevesebbet fognak keresni, mint a közterület-fenntartók, akkor lépni fognak, és aktiválják a tömeges felmondást.

Egyre inkább a mozgalom mellett áll a MOK, jelezte Éger István annak ellenére, hogy nemegyszer találkozik negatív, a rezidensek akcióját elítélő véleménnyel. Nem lehet a hippokratészi esküvel zsarolni az orvosokat, mert mint fogalmazott: „…igaz, hogy orvosnak esküdtünk, de emberek vagyunk".

A rezidensek nélkül ma nem működnének az orvosi ügyeletek, mondta Bélteczki János. Máshol talpraesettebben megtalálták a megoldást a nyomásgyakorlásra, most a magyaroknak is meg kell ezt tanulniuk. Éppen ezért november 5-én a visegrádi országok orvosszakmai szervezeteinek vezetői munkagyűlést tartanak, s itt fogják ismertetni, milyen további lépések várható az érdekérvényesítés gyakorlásában. „Többet érdemelünk a társadalomtól és a mindenkori politikától, és immár nemcsak értékeket hordozunk, de erőnk is lesz, amit be is bizonyítunk, ha kell" – fogalmazott a MOSZ elnöke.