• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Balog Zoltán: Megvédtük a patikákat

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A megállapodás szerint a jogalkotási folyamatba is becsatlakozhat a kamara.

Már a gyógyszerészeket, patikákat érintő jogszabályalkotás elejétől részt vehet, beleszólhat a munkába a Magyar Gyógyszerészi Kamara. Többek között ezt a jogot is tartalmazza az a stratégiai megállapodás, amelyet Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter és Hankó Zoltán, a kamara elnöke ünnepélyes keretek között csütörtökön aláírt.

"Megvédtük a patikákat, a gyógyszerészek becsületét, a betegek biztonságát!" - így kezdte ünnepi beszédét Balog Zoltán, aki emlékeztetett arra, hogy a kamarával már 2010 óta létezik egy megállapodás, amelyet 2014-ben megerősítettek és most a stratégiai megállapodással visszaigazolják ezt a folyamatot.

Balog Zoltán érzékeltetve, hogy mekkora területről van szó elmondta: Magyarországon 2318 közforgalmú, 106 kórházi patika működik, amelyekben csaknem 6 ezer gyógyszerész dolgozik. Évente összesen 60 millió patikus-beteg találkozás történik.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány és a kamara együttműködésének kezdetén 2010-ben a gyógyszertárak 25 százaléka veszteséges, sok csőd közeli helyzetben volt. 2015-re ez a szám 8 százalékra mérséklődött. Ebben az évben a patikáknak már 24,5 milliárd forint adózott eredménye volt, és a kórházi patikusok is 2016-tól az orvosokhoz hasonló béremelést kapnak: tavaly 107 ezer, idén novembertől újabb 100 ezer forintot. Idén januárra pedig sikerült elérni azt a szakmai célt, hogy a patikák 50 százalék fölötti tulajdonrésze a gyógyszerészek kezében legyen. Balog Zoltán hozzátette: gratulál az államtitkárságnak, hiszen ezek az eredmények azért is jelentősek, mert egy liberalizációt könnyű megteremteni, de nagyon nehéz visszacsinálni.

Hankó Zoltán elmondta, hogy 2010-re a gyógyszerészek mély szakmai, egzisztenciális és morális válságba kerültek. Az elmúlt években azonban a kormánnyal történt megállapodásnak köszönhetően mindhárom területen pozitív változás következett be. A csütörtökön aláírt stratégiai megállapodás lehetőséget ad arra, hogy a kamara már a gyógyszerészeket érintő jogalkotás folyamatába becsatlakozhasson. Ugyanakkor azt is megjegyezte: a patikák gazdasági működését tovább kell erősíteni, hogy megérje jól és becsületesen dolgozni.

MTI Fotó: Bruzák Noémi