• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Bemutatta az egészségügyi programpontjait a DK

Egészségpolitika 2023.12.16 Forrás: MTI
Bemutatta az egészségügyi programpontjait a DK

A kormányváltás után a lehető legrövidebb időn belül többletforrásokat irányítanak a szektorba, valamint 50%-os béremelést ígérnek a szakdolgozóknak.

Az egészségügy befektetés a magyar emberekbe, vagyis az országba, tehát befektetés a jövőbe, "minden egyes fillér megtérül" - jelentette ki Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője, a párt árnyék-miniszterelnöke pénteken Szolnokon.

Az MTI tudósítása szerint Dobrev Klára az árnyékkormány egészségüggyel foglalkozó programbemutató rendezvényén azt mondta, hogy az "Orbán-kormány tönkretette a közös államunkat", kormányváltásra, szociáldemokrata fordulatra van szükség. Egy erős államot kell újraépíteni, egy olyan államot, amely képes vigyázni a polgárokra, mert ez a dolga egy államnak - hangoztatta.

Beszélt arról, hogy Magyarországon kórházi fertőzésben többen halnak meg, mint autóbalesetben. Jól képzett takarítókra és jó minőségű tisztítószerekre van szükség, és ezt 2023-ban, "Semmelweis Ignác hazájában" le kell írni - mondta.

Állítása szerint a Fidesz-kormány megoldása minden, egészségügyet érintő problémára az, hogy "nincs, nem beszélünk róla, nem lehet interjút készíteni kórházigazgatókkal vagy orvosokkal, nem lehet fényképeket készíteni kórházban vagy egészségügyi intézményben". A másik megoldás, hogy "kirúgnak" - jelentette ki, hozzátéve: csaknem huszonöt kórházigazgatót bocsátottak el, mert betöltötték a hatvanötödik életévüket.

Dobrev Klára azt mondta: egy szociáldemokrata kormány először is emeli az egészségügyre költött pénz mennyiségét. Az egészséges életmódot lehetővé kell tenni az embereknek, az állam feladata ezt biztosítani - fűzte hozzá.

A szociáldemokrata kormány másik alapvetése, hogy egyforma minőségű egészségügyi szolgáltatás legyen az ország minden területén. Az árnyékkormányfő arról is beszélt, hogy az egészségügyi szolgáltatás, a gyógyító megelőző szolgáltatás nyújtása a magyar állampolgárok számára a magyar állam feladata. Állami egészségügy kell, valamint hogy az állam tudja mindenkinek biztosítani a szolgáltatást, nem a magáncégek - emelte ki.

Továbbá egészségügyi minisztériumra és egészségügyhöz értő miniszterekre van szükség, ez a következő programja az árnyékkormánynak - sorolta.

Szociáldemokrata fordulat esetére Dobrev Klára azt ígérte, azon fog dolgozni, hogy jobb legyen az egészségügy, az oktatás, magasabbak legyenek a bérek, a nyugdíjak.

Komáromi Zoltán egészségügyi árnyékminiszter azt mondta: az árnyékkormány arra készül, hogy kormányváltás után a nyilvánosság bevonásával, az önkormányzatokkal együttműködve, egy önálló egészségügyi minisztérium felállításával újrafogalmazza az egészségügyi ágazat területén az állami szerepvállalást.

Megállítják a tömeges pályaelhagyást az egészségügyben, a kormányváltás után a lehető legrövidebb időn belül többletforrásokat irányítanak a szektorba, valamint 50 százalékos béremelést ígérnek a szakdolgozóknak és a nem egészségügyi végzettségű, de az ágazatban dolgozó szakembereknek - hangoztatta.

Az esemény elején Györfi Mihály, Szolnok egyik alpolgármestere "történelmi bűnnek" nevezte, hogy Rudner Ervint, a Szolnoki MÁV Kórház és Rendelőintézet vezetőjét is elbocsátották.